Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je pomoč Zahoda prepozna in premajhna? Ukrajinci v veliki stiski, Rusi napadajo.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th maj 2024, 09:09 dop

Zaradi napadov ruske vojske na vseh frontah so Ukrajinci v precejšnjih težavah. Na severu pri Belgorodu, kjer je Rusija po dveh letih spet napadla iz svojega ozemlja, so Ukrajincem okupirali desetine kilometrov ozemlja, s katerega so Ukrajinci Ruse v preteklosti že nagnali vse do meje med državama. Pritiskajo in napredujejo pa Rusi tudi drugod, a tam so dodatna okupirana ozemlja manjša. Za zaostritev napadov so se odločili, ko je ameriški kongres po več kot pol leta le odobril dodatno pomoč Ukrajini, ki pa še ni začela resno prihajati, zaradi česar se Ukrajinska vojska še sooča s pomanjkanjem streliva, pa tudi zakon o dodatni mobilizaciji, ki ga je sprejela Ukrajina, še ni začel učinkovati. Za dodatno pomoč so se odločile tudi številne Evropske države, del jih je razmišlja celo o napotitvi svojih vojakov, da bi pomagali. Tudi, denimo, Francija. Med analitiki je slišati, da je pomoč prepozna in premajhna, da bi Ukrajini zagotovila resne možnosti proti Rusiji v naslednjih dveh letih. In celo, da je vojna zaradi omahljivosti Zahoda zadnje leto že izgubljena. A je pri tem dobro biti previden.

Veliko zaostritev kažejo ocene o tem, koliko vojakov, tankov, letal in drugega so Ukrajinci uničili dan prej ruskim okupatorjem. Za včeraj, denimo, 1410 vojakov, dve letali, helikopter… Številke okoli tisoč vojakov kažejo izjemno intenzivne spopade. Krepko čez to število pa so ocene že cel teden. Česa takega ni bilo niti v času spopadov za Bahmut ali Avdiivko. Veliko število mrtvih je seveda tudi na Ukrajinski strani. Ocena mrtvih in ranjenih ruskih vojakov za dan prej je bila 1520, še pred tem pa 1510, 1400 in 1740. Število 1740 13. maja je najvišja dnevna ocena žrtev doslej sploh. Napad iz Belgoroda bi naj ruska stran sprožila, ko še niso bili povsem pripravljeni, da bi prehiteli ameriško vojaško pomoč, ki je spet začela prihajati v Ukrajino po preobratu v kongresu, ki je po dolgih blokadah le potrdil velik paket finančne pomoči, katerega del je tudi pomoč Izraelu. Čeprav bi naj bil ta napad slabo pripravljen, pa je bila podobno slabo nanj pripravljena Ukrajina in je Ruski vojski prve dni uspel precejšen preboj. Med analitiki je bilo precej kritik, da so se v dveh letih Ukrajinci slabo pripravili in da ni bilo zgrajenih dovolj utrjenih obrambnih položajev in minskih polj na mejnem območju. Težava tega območja je, ker je imela Ukrajina prepoved, da bi zahodno orožje uporabljala za streljanje na rusko ozemlje in zaradi tega območja povsem na meji niti niso poskušali zavarovati z vsemi sredstvi. Politiko, da ne smejo streljati na rusko ozemlje z njihovim orožjem, so vsaj Američani medtem spremenili v razlago, da je stvar Ukrajincev, kako se bodo branili pred napadi. Namen nove fronte je bil oslabiti Ukrajince na vseh drugih delih, od koder so morali za obrambo meje z Rusijo premakniti nekaj sil, ki jih je tudi drugod že prej primanjkovalo, pa streliva tudi.

Podatki za včeraj so takšni:

Zanimive so številke o dveh uničenih letalih. Lahko bi se nanašale na dogajanje na Krimu, kjer so dve noči zapored Ukrajinci napadali vojaško letališče v Belbeku. Že prvo noč so tam uničili več delov sistemov protizračne obrambe S-300, in S-400, tudi radarje. Ocene števila uničenih letal pa so po posnetkih satelitov, ki so medtem že dostopni, še prenizke. Po tem posnetku sta uničena dva Miga-31, en Su-27, poškodovan pa tudi MIG-29.

Potekajo tudi sicer obsežna raketiranja in napadi z droni ruskih letališč, rafinerij in skladišč. Kot v Ukrajini je tudi v Rusiji slišati ostre kritike, da se je vojska slabo pripravila, ker za letala niso zgradili hangarjev in ker niso uporabili niti nobene druge zaščite za letala in sisteme protizračne obrambe, kar bi naj bil razlog, da so Ukrajinci uspeli uničiti tehnična sredstva, ki so vredna veliko več kot bi bila investicija v zaščito.

A prava težava je verjetno, ker so Ukrajinci dobili novejše in boljše rakete iz ZDA in od drugih zaveznikov in so s tem prebili možnosti ruske obrambe. Uničenje sistemov protizračne obrambe pa omogoči obsežne napade z droni. Še naprej pa ima Rusija veliko prednost v zraku, ker Ukrajinci še niso dobili zahodnih F-16, ki tudi niso najmodernejša letala in verjetno ne bodo močno spremenila razmerij sil. Močna pa Ukrajincem primanjkuje tudi sistemov za protizračno obrambo, da bi ustavili obsežna bombardiranja svojih mest.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu