Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči niso za preiskovanje vojnih zločinov Rusije, ki ga napovedujejo iz ZDA in za katerega je EU parlament.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd februar 2023, 10:16 dop

Po tem, ko je evropski parlament 23. novembra 2022 sprejel resolucijo, s katero je Rusijo uvrstil med države, ki podpirajo terorizem, je slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše parlamentu predlagala podporo tej resoluciji in pridružitev prizadevanjem, da se ruska agresija na Ukrajino čim prej konča in da se na mednarodnem sodišču kaznuje vse, ki so posredno ali neposredno krivi za agresijo Ruske federacije na Ukrajino ter za zločine, ki jih je agresorska ruska vojska skupaj z najemniki skupine Wagner zagrešila v Ukrajini. Dogajanje sovpada z napovedmi ZDA o preiskavi in pregonu vojnih zločincev, kar je na Poljskem včeraj napovedal tudi Joe Biden.

Vladne stranke so se na predlog opozicije, da bi parlament podprl odločitev, ki jo je že sprejel evropski parlament, odzvale s precej odločnim zavračanjem. Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki vodi SD, je celo izrecno proti potrditvi takšne resolucije. Kot je poročal Radio Slovenija je evropski parlament, katerega članica je bila še lani, ki je takšno resolucijo že sprejel, močno kritizirala: “Vsaka taka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pravzaprav pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda. Jaz ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno. Nasprotno gre za prilivanje olja na ogenj. Mi moramo delati vse, da najdemo kanale za začetek pogajanj za trajnosten in pravičen mir, ki pomeni tudi, da ne s silo in z orožjem spreminjamo meja znotraj Ukrajine.” Podobno se je odzval tudi evropski poslanec Svobode Klemen Grošelj, ki je ocenil, da je namen SDS le notranjepolitični in dodal: “Lahko se zavzemaš za boj Ukrajine, ampak če hkrati podpiraš podobne ali uporabiš sam podobne metode kot jih uporablja Putin v svoji vladavini, potem je težko opredeliti, za kaj se zavzemaš.”

Izjave Tanje Fajon o prizadevanjih za mir so v precejšnjem sozvočju z mirovnimi pozivi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana in njegovih somišljenikov, ki so pa dodali še, da so tudi proti pošiljanju težke oborožitve Ukrajini, da bi se ta lahko ubranila ruske okupacije.

Za zdaj slovenska vlada ni na takšnem radikalnem stališču in se ni pridružila Madžarski, ki v Evropi velja za državo z največ pomisleki, ko gre za ukrepe proti Rusiji po tem, ko je ta vojaško napadla sosednjo državo.

Predlog SDS je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu