Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uničen prvi Terminator, padec helikopterja Mi-24, pilota reševal Mi-8

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th februar 2023, 10:29 dop

O prvem uničenem ruskem oklepniku BMPT Terminator, ki je v zadnji verziji Terminator-3 narejen na šasiji in vsebuje komponente tanka T-14 Armata, poročajo ukrajinski spletni portalu. Pristati pa je moral tudi jurišni helikopter Mi-24, ki ga je na tleh potem uničilo ukrajinsko topništvo, pilota pa je reševal drug helikopter.

Terminator je oklepnik, ki je namenjen spremljanju tankov, cilj je, da uniči sovražne vojake in lahke oklepnike v spopadih v urbanem okolju in na majhnih razdaljah in s tem zaščiti tank, da lahko ta uniči težje in zahtevnejše tarče. Prednost v primerjavi s tankom v urbanem okolju je, da lahko strelja pod večjim kotom, torej tudi v višja nadstropja stavb, kar tanki zaradi omejitve, koliko je mogoče dvigniti top, praviloma ne morejo.

Namesto s topom velikega premera je vozilo oboroženo z dvema manjšima 30 milimetrskima avtomatskima topovoma, strojnico, raketnimi sistemi, opremljen je z modernimi sistemi usmerjanja streljanja ponoči in podnevi in optičnega nadzora okolice. Namesto 30 milimetrskega je mogoč tudi 57 milimetrski top. Vozilo na platformi Armat upravlja ekipa treh ali štirih vojakov. Starejše verzije je upravljajo pet vojakov. Prvi Teminatorji, ki nastajajo na osnovi Armat, bi naj bili v bojih preizkušeni v Siriji, leta 2021 pa je ruska vojska devet takšnih vozil uradno vključila v svoje enote. Slabost tega oklepnika je, da je dražji od tanka in ima nekaj manj zaščite (oklepa). Prve verzije Terminatorjev so bile narejene na osnovi tankov T-90 in T-72.

V zadnjih dneh so iz bojišč objavili tudi posnetek velikega ruskega helikopterja Mi-24, ki je moral pristati, po pristanku pa ga je uničilo ukrajinsko topništvo. Med ruskimi piloti je ta helikopter znan tudi kot leteči tank, ima pa še vzdevek krokodil. Uporablja ga več kot 50 držav. Tudi Ukrajina. Izvozna verzija je označena kot Mi-35M. Posadko je, to se vidi na posnetku, reševal helikopter Mi-8.

Mi-24 proizvajajo od leta 1972, dvanajst teh helikopterjev je leta 1993 iz Ukrajine uvozila Hrvaška in jih pozneje uporabila v operaciji Nevihta. Jugoslovanska vojska pa je dva takšna helikopterja, ki jih je uvozila že prej, uporabljala za posredovanje na Kosovu, uvozila pa jih je iz Ukrajine tudi Makedonija. Izvozne nadgrajene različice Mi-35M uporabljajo vojske Venezuele, Azerbejdžana, Nigerije, Malija, Kazhstana…

V povezanem članku je prikazano, kako so decembra Rusi sestrelili Ukrajinski Mi-8, kakršne je nekoč uporabljala tudi jugoslovanska vojska, v vojni za osamosvojitev pa je bil eden nad Igom pri Ljubljani tudi sestreljen.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu