Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nevihtne sence v podmornico B-237 in ladjo Minsk

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th september 2023, 09:22 pop

Prvo podmornico v spopadih so Ukrajinci uničili Rusiji v Sevastopolu na okupiranem Krimu. Zdi se, da gre celo za prvo podmornico, ki je bila uničena v vojaških spopadih med državami po drugi svetovni vojni. Na družabnem omrežju so dosežek opisali tudi tako:

Z britanskimi raketami Nevihtna senca (Storm Shadow) so v pristanišču v doku Ukrajinci uničili kar dve ruski plovili. Ob moderni podmornici B-237, iz katere je bilo mogoče izstreljevati tudi rakete Kalibr, ki so jo v Petersburgu splavili leta 2014, je zagorela še 112 metrov dolga ladja Minsk, ki je služila za prevoz vojske, oklepnikov in tovora na kopno, izdelana pa je bila še v času Sovjetske zveze leta 1983 na Poljskem. Prepeljala je lahko na obalo deset bojnih tankov in 340 vojakov. To je že druga takšna ladja, ki so jo Ukrajinci v zadnjem mesecu uničili ali poškodovali Rusom. Prvo so avgusta. V hudem požaru v pristanišču Sevastopol je bilo poškodovanih najmanj 24 ljudi. Z ruske strani trdijo, da so Ukrajinci napadli z desetimi raketami, sedem bi jih naj sestrelila protizračna obramba. A ruske ocene uspešnosti njihove obrambe so pogosto precej napihnjene.

Ko gre za spopade na morju je bil največji dosežek Ukrajine doslej potopitev ruske poveljniške ladje Moskva v Črnem morju, ki je veljala za najmočnejšo ladjo na tem območju, na njej je bilo okoli petsto mornarjev. Ukrajinci so jo uničili aprila lani. Iz ladje Moskva so, ko je Rusija lani poskušala zasesti celotno Ukrajino, pozvali ukrajinske vojake na Kačjem otoku, naj se predajo. Ukrajinski vojaki pa so jim odgovorili s predlogom v ruskem jeziku, naj poveljniška ladja ruske vojske “odjebe”. Rusi so Kačji otok po tej zavrnitvi zbombardirali, a so vojaki tam preživeli, Rusi so jih zajeli in pozneje zamenjali za svoje zajete vojake.

Rusi so Ukrajincem, ko so ostali brez dveh plovil, 70 kilometrov za fronto črto uničili radarski sistem iz časov sovjetske zveze, ki je namenjen odkrivanju nizko letečih letal, tudi raket. Te sisteme so uporabljali tudi v nekdanji vzhodnonemški vojski. Radar bi naj Rusi uničili z raketo Kh-35, ki jih izdelujejo od leta 2003. Gre za dobre pol tone težko raketo, ki leti pod hitrostjo zvoka, učinkovite so pa na razdalji do 130 kilometrov, izboljšane verzije pa do 300 kilometrov. Izstrelijo jih Rusi lahko iz letal, helikopterjev in tudi ladij.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu