Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hekerji začeli ukrajinsko ofenzivo na Krim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2023, 08:15 pop

Predvajanje več ruskih televizijskih postaj na Krimu so prevzeli ukrajinski hekerji in predvajali reklamna sporočila, na katerih ukrajinski vojaki prebivalcem Krima sporočajo, da prihajajo. Kdaj točno in kje bo ukrajinska vojska udarila, ostaja skrivnost. Ukrajinci bi ravnali povsem neumno, če bi Rusom razkrili svoje načrte. Potekajo pa obsežna bombardiranja in raketiranja zasedenih ozemelj, pa tudi prometne in druge infrastrukture na okupiranih območjih in v Rusiji. V posamezne dele Rusije, predvsem na območju Belgoroda, vdirajo vojaške enote upornikov, s katerimi uradno Ukrajina nima nič. Kot v preteklosti Rusija ni imela nič z množico rusko govorečih mož z ruskim orožjem na Krimu, Dombasu in drugod, kjer so se dogajali pro-ruski “upori”. Prodiranja na ruska ozemelj so verjetno predvsem poskus Ukrajine prisiliti rusko vojsko, da prerazporedi sile in rezerve, ki jih ima, da bi se odzvala na protinapad Ukrajincev, kjerkoli se bo začel ali morda že poteka.

Včeraj ni bilo poročil o velikih premikih obsežnih enot na fronti, a tudi, če bi bili, ni nujno, da bi zanje izvedeli. V okolici Bahmuta so se ruske enote še nekoliko umaknile iz področij, kjer so se težko branili. Ruska vojska pa se je v mestu, ki je uničeno, znašla težavah, kjer jih Ukrajinci zdaj obstreljujejo z okolice, od koder do Rusi prej obstreljevali Ukrajince, povrhu pa so Ukrajinci ostali tudi še v posameznih delih mesta. Z različnih koncev fronte prihajajo informacije o premikih ukrajinske vojske in zasedanju posameznih vasi in dodatnih območij. A ni jasno, ali gre za resnejše premike ali le sejanje zmede na ruski strani.

So pa tudi z ruske strani poskušali z resnejšimi protinapadi in zasedanjem novih ozemelj. Eden od takšnih poskusov se je po poročanjih z ukrajinske strani slabo končal za štiri tanke, ki so bili uničeni, dva od teh je razneslo tako, da so izgubili tudi posadke. Najmanj šest tankistov bi naj umrlo, druge so evakuirali. S tanki so Rusi poskušali podpreti pehotne oklepnike. Pripravljen je bil tudi drugi val oklepnikov, a so si zaradi slabega razpleta s prvim valom premislili. Takšne katastrofe slabo vplivajo na moralo vojske, povrhu pa je izurjene tankovske ekipe tudi težko nadomestiti.

Možno je, da so v podobnih težavah pri prodiranjih tudi Ukrajinci, a posnetkov, ki bi kazali na to, ruska stran zadnje dni ni objavljala. Da se je intenzivnost spopadov povečala, kažejo številke, ki jih dnevno objavljajo Ukrajinci. Včeraj so z ukrajinske strani poročali o osmih uničenih ruskih tankih in desetih uničenih oklepnikih, kar je krepko več kot prejšnje dni. Poročajo tudi o dvaindvajset uničenih topniških sistemih, kjer so številke že dalj časa visoke in kažejo, da ukrajinska vojska sistematično uničuje rusko topništvo.

Iz fronte so bili zadnje dni objavljeni protesti, ker Ruse Ukrajinci s topovi sistematično obstreljujejo in povzročajo žrtve, ruska stran pa že dalj časa ne vrača ognja. Ni čisto jasno, ali je razlog pomanjkanje municije in topov ali pa ruski poveljniki čakajo, da se začne ofenzive, da bi orožje uporabili na najbolj uničevalen možen način.

Vojska, ki napada, je praviloma v slabšem položaju in lahko utrpi velike izgube, če je vojska, ki skuša preprečiti napad, dobro oborožena in vodena. Doslej se ruska vojska, ko gre za vodenje, ni izkazala. Je pa ruska vojska ne glede na vse polome v zadnjem letu velika sila in morebiten hujši poraz v protinapadih bi lahko imel za ukrajinsko stran katastrofalne posledice.

Vojna jih ima, za obe strani, v vsakem primeru.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu