Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ruski tanki na minah zaradi neizurjenosti, velika rast žrtev med vojaki

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th februar 2023, 05:22 pop

Iz okolice Vuhledarja, ki ga ruska vojska poskuša že dalj časa osvojiti, je objavljena serija posnetkov, uničenja velikega števila oklepnikov in tudi posnetki, kako ruski tanki zapeljejo na minska polja in tam sčasoma raznese celo kolono tankov in oklepnikov. Vuhledar velja za pravo pokopališče ruske vojaške tehnike. Poskusi preboja v tem delu so že dalj časa neuspešni. Eden od posnetkov, kako tanki, čeprav je jasno, da vozijo po minskem polju, kar nadaljujejo pot in celo manevrirajo sem in tja, kar po ocenah vojaških analitikov kaže na neizurjenost enot in slabo vodenje, posledica pa je velika serija eksplozij, je takšen:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1624708820680286209

Posnetki iz okolice Vuhledarja so sprožili veliko ogorčenje celo na ruskih spletnih omrežjih, kjer poveljnikom očitajo nekompetentnost. Vuhledar je že prej veljal za pravo pokopališče ruskih oklepnih vozil. Zdi se, da se je ruska vojska na hude izgube odzvala tako, da je v boj poslala še več oklepnikov. Na ukrajinski strani ocenjujejo, da so ob dobrem vodenju ključ za uspešno obrambo predvsem velike količine različnega orožja in nabojev in drugih nujnih sredstev ves čas spopadov.

Na drugem posnetku iz okolice Vuhledarja so ruski vojaki sami posneli svoja uničena tanka T-80BV in T-72B3. Oba uničena tanka sodita med novejše in nadgrajene verzije ruskih tankov.

T-80BV je uporabljal tudi plug za uničevanje min. T-72B3 pa je po letu 2010 nadgrajena verzija tanka T-72B. Obstajajo še številne druge nadgradnje tanka T-72, v jugoslovanski vojski je to bil tank M-84, ki ga JLA množično uporabljala pri poskusu podreditve naše države ob razglasitvi samostojnosti. Slovenska vojska tankov takrat ni imela. Po doseženem premirju je naša vojska “podedovala” večino tankov, ki so bili na slovenskem ozemlju. 54 tankov M-84 je bilo pozneje moderniziranih. V času vlade Janeza Janše so potekali dogovori v okviru Nata na pobudo ZDA, da bi te tanke poslali v Ukrajino, v zameno pa dobili modernejše nemške osem kolesne oklepnike, ki jih država tako ali tako mora kupiti zaradi zavez v Nato in za modernizacijo svoje vojske. A je po volitvah vlada Roberta Goloba zavrnila dogovor in se odločila, da v Ukrajino raje pošlje 28 starejših tankov M-55. V zameno smo dobili osem kolesna tovorna vozila. Tanki M-55 so bili nadgrajeni, deloma v skladu z Nato standardi in tudi s pomočjo Izraela, kar je ukrajinski vojski omogočilo seznanitev z rabo zahodne tehnologije v tankih. To bo pomembno, ko zdaj v Ukrajino prihaja večje število zahodnih tankov in oklepnikov. Ruski mediji so poročali, da bi naj bilo del slovenskih M-55 že uničenih. Možno je, da je šlo za propagandne trditve, kakšnih posnetkov doslej ni bilo opaziti. V spopadih za Vukovar, kjer je srbska vojska uporabljala veliko število tankov M-84, se je pokazalo, da so v urbanem okolju ti tanko zelo ranljivi, če ni podpore drugih enot.

Posnetki številnih uničenih tankov in oklepnih vozil se zrcalijo tudi veliki rasti žrtev med vojaki in uničenih tehničnih sredstev, ki jih zadnje tedne prikazuje vsakodnevna ukrajinsko statistika.

O točnosti teh podatkov je sicer veliko pomislekov in ugovorov, Rusija podobnih podatkov o ukrajinskih ali svojih izgubah ne objavlja, ko gre za tanke pa so ocene zahodnih analitikov približno polovico nižje od ukrajinskih, a te številke, čeprav verjetno netočne, kažejo dogajanje. Veliko povečanje števila onesposobljenih vojakov, tankov in oklepnikov zadnje tedne verjetno kaže na rusko ofenzivo. Po ocenah na ukrajinski strani bi lahko šlo šele za začetek večjega poskusa ruskega prodora, ki šele prihaja. Že nekaj dni so tudi zelo visoke številke uničenih topniških sistemov (artilerije), kar morda kaže, da jih Rusija premika bliže frontni črti za naslednjo fazo ofenzive.

Kako se spopadi zaostrujejo, kaže tudi statistika dnevno onesposobljenih ruskih vojakov. Številke niso nujno točne, v času vojne je to tudi zelo težko zagotoviti, kažejo pa dramatično povečanje zadnje mesece. Več žrtev je najbrž posledica dodatnih mobilizacij, zaradi katerih je na ruski strani zdaj precej več vojakov in poskusov prodreti iz ruske strani, ki pa niso zelo uspešni. Večjih premikov frontne črte kljub zaostritvam spopadov zadnje mesece ni bilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu