Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Bahmut mrtvi Wagner kaznjenci, za Vuhledar goreči oklepniki, na bojiščih tudi Srbi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2023, 08:22 dop

Iz okolice Bahmuta, kjer je ruska vojska zavzela naselje Soledar s pomočjo paravojaške skupine Wagner, ki je kot topovsko hrano uporabila veliko število kaznjencev iz ruskih zaporov, so se najhujši spopadi zadnje dni preselili v okolico Vuledarja, ki ga poskušajo Rusi kot Bahmut že dalj časa neuspešno osvojiti. Način je različen. Napredovanja v okolici Bahmuta so temeljila na številnih žrtvovanih kaznjencih in plačancih skupine Wagner, ki jo kot zasebno vojsko ruskega predsednika Vladimirja Putina vodi Jevgenij Prigožin. S kaznjenci je ruska vojska po ocenah na ukrajinski strani iskala šibke točke v ukrajinski obrambi. Kjer se je pokazalo, da je obramba manj učinkovita in so se posamezniki prebili, so potem sledili bolj izurjeni plačanci iz skupine Wagner in redna ruska vojska. Izgube skupine Wagner so bile po ocenah zahodnih analitikov tako hude, da so zaradi tega te paravojaške enote morale ponekod skoraj povsem nadomestiti enote redne ruske vojske. Velike izgube so imeli tudi Ukrajinci, ki jih težje nadomestijo, ker je v Ukrajini, z dobrimi 40 milijoni prebivalcev, manj rezerv kot v več kot 140 milijonski Rusiji. V okviru skupine Wagner bi naj na različnih bojiščih v Ukrajini delovali tudi posamezniki iz območja nekdanje Jugoslavije, v Srbiji so “borce” novačili neprikrito in objavili celo video, kako se Srbi skupaj z Rusi usposabljajo za spopade na okupiranem ozemlju Ukrajine, zaradi česar je pred dvema tednoma protestiral srbski predsednik Aleksander Vučić. Srbija je edina evropska država, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji po napadu te države na Ukrajino.

Pri Vuhledarju ruska vojska bolj uporablja redno vojsko in oklepnike, ki jih pa, kot kaže tudi posnetek, ustavijo minska polja, protitankovski izstrelki in topništvo.

Pet uničenih oklepnikov

Na posnetku je poškodovano oklepno inženirsko vozilo IMR-2, ki je narejeno na osnovi tanka T-72, dva pehotna oklepnika BMP-2 in še dva novejša BMP-3. Videti je tudi veliko vojakov. Zdi se, da so bili v oklepnih vozilih, a so iz njih zbežali, ko so se ta znašla pod obstreljevanjem in se pozneje poskusili vrniti. A je sledilo novo topniško obstreljevanje.

Na veliko število mrtvih pripadnikov paravojaške skupine Wagner pri ruskem poskusu zavzetja Bahmuta kažejo zelo povečana pokopališča, ki jih kažejo satelitski posnetki in o katerih poročajo tudi mediji.

BMP-2, ki ga upravljajo tri osebe, še sedem vojakov pa lahko prevaža, je začela proizvajati Sovjetske zveza leta 1980, proizvodnja pa se je nadaljevala tudi po razpadu socialističnega bloka v številnih državah. Ob Rusiji tudi na Češkem, v Indiji… Uporabljajo to dobrih 14 ton težko vozilo v več deset državah po vsem svetu. Na področju nekdanje Jugoslavije jih je iz Ukrajine naročila Makedonija. Gre za amfibijsko vozilo, ki po cestah doseže hitrost 65 kilometrov na uro, v vodi pa sedem kilometrov na uro.

V Ukrajini je po ocenah evropskih analitikov Rusija doslej izgubila že več kot 700 oklepnikov BMP-2, od tega jim jih je Ukrajina več kot 200 zaplenila.

Iz istega spopada za Vuhledar je objavljen tudi posnetek, na katerem se vidi še, kako so bežeči vojaki, ko se zaradi novega obstreljevanja znova umaknejo od oklepnikov, za seboj pustili ranjenega soborca, ki se poskuša sam odplaziti.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1619323558366425088

Na zemljevidu je označen Vuhledar, mestece je na vzpetini in zato ugodno za obrambo in Bahmut (na zemljevidu bolj desno zgoraj ob Kramatorsku).

BMP-3 je naslednik BMP-2, proizvajati so jih začeli tik pred razpadom Sovjetske zveze, je hitrejši na cestah in tudi v vodi, kjer doseže deset kilometrov na uro. Gre za skoraj 19 ton težko in dobrih sedem metrov dolgo pehotno vozila, ki je opremljeno z najtežjim orožjem. Streljati bi naj bilo mogoče enako točno, ko vozilo miruje, med vožnjo ali med plovbo po vodi. V vodi je ta oklepnik bolje zatesnjen kot BMP-2, ki je imel s tem nekaj težav. Točnih številk, koliko BMP-3 je bilo doslej uničenih v Ukrajini, ni. Znano pa je, da bi jih naj Ukrajinci Rusom zaplenili okoli 60 in jih njihova vojska od takrat tudi uporablja.

Na posnetku je še uničenje tanka T-80 v okolici Vuhledarja. Te tanke je zaradi visokih stroškov rabe, imajo reaktivne motorje, ki so bili prvotno zasnovani za helikopterje, Rusija nameravala “upokojiti” do leta 2015, a so načrte spremenili iz jih namesto tega močno nadgradili. Verzija BVM, ki je razstreljena, je bila po letu 2017 nadgrajena z precej boljšo oborožitvijo, pa tudi z eksplozivnim oklepom in z dodatnimi sistemi, ki vozilo ščitijo pred izstrelki. Proces nadgradenj tankov T-80 v verzijo BVM v Rusiji še poteka.

Več o tankih t-80 lahko preberete tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu