Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaradi premalo letal in obsežnih minskih polj ni “bliskovitega” napada Ukrajincev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th junij 2023, 10:42 dop

Ukrajinska protiofenziva se ni začela z bliskovitim obsežnim napadom, ki so ga napovedovali mnogi analitiki. Tak napad bi prisilil rusko vojsko, da bi se morala spopadati na način, v kakršnem je šibka zaradi poveljniške rigidnosti in slabe sposobnosti manevriranj. Zgodilo pa se ni, ker za izvedbo takšnega napada Ukrajinci niso imeli sredstev. Predvsem bi bila nujna resna premoč v zraku, ki jo imajo Rusi, ker ukrajinska vojska še ni dobila modernih zahodnih reaktivcev. Povrhu je ruska vojska zadnje mesece poskrbela za izjemno obsežna miniranja velikanskih območij zasedenih ozemelj Ukrajine, pripravila ovire za oklepnike in tudi obsežne utrjene položaje s protioklepno oborožitvijo. Na teh področjih, ki so jih s spopadi zadnje mesece Rusi v veliki meri uničili, bo življenje še dolgo skoraj nemogoče zaradi min. Bliskovit napad na velika in dobro branjena minska polja, tudi z modernimi zahodnimi oklepniki, bi se zelo verjetno končal na podoben način kot so se pozimi ruski napadi v okolici Vuhledarja: s popolno vojaško katastrofo. Več pojasnil iz ukrajinske strani, zakaj obsežen hiter prodor ni bil izvedljiv in tudi ne pameten, lahko preberete tukaj:

Ukrajinci so se odločili za manjše napade na številnih področjih, s čemer silijo rusko stran k prerazporejanju sil in hkrati verjetno iščejo šibke točke, kjer bi lahko odločneje prodrli. Napadi pogosto potekajo ponoči, ker imajo Ukrajinci prednost zaradi boljše zahodne tehnologije, ki omogoča bojevanje, ko ni svetlobe. Informacije, ki prihajajo iz fronte, so zaradi razlogov varovanja tajnosti za zaščito vojakov in operacij z ukrajinske strani zelo omejene. So pa iz ukrajinske strani objavili precej posnetkov, kako se ruski vojaki predajajo in bežijo, s čemer poskušajo verjetno vplivati tudi na moralo ruske vojske. Na delu fronte je ruska stran, ko je podrla jez na reki Dnepro in poplavila obsežna območja, za nekaj časa Ukrajincem preprečila premike in jih prisilila k reševanju civilistov. Trditve iz Moskve, da so jez podrli Ukrajinci sami, so skoraj zanesljivo ruska propaganda. Težko si je namreč zamisliti, zakaj bi Ukrajinci poskušali škodovali sami sebi. To ni edini jez, ki so ga Rusi zadnje tedne podrli, da bi otežili ukrajinska napredovanja. So pa bile in bodo posledice zaradi obsežnosti poplav velike reke Dnepro najbolj katastrofalne.

Na minskih poljih in zaradi ruske obrambe Ukrajinci izgubljajo številne moderne zahodne oklepnike. Njihova prednost pred sovjetsko in rusko tehnologijo je, da bolje zaščitijo vojake, ki jih uporabljajo. Na Zahodu, predvsem v ZDA, ni pomanjkanja oklepnikov. Oklepniki so nadomestljivi, izkušeni in dobro izurjeni vojaki pa so nenadomestljivi. Še posebej za Ukrajino, ki je po populaciji veliko manjša od Rusije.

Po ocenah zadnje dni je v dveh tednih ukrajinska vojska zasedla več kot 50 kvadratnih kilometrov ozemlja, s čemer je bila uspešnejša kot ruska vojska pred tem, ki je potrebovala leto dni, da je osvojila večji del ne zelo velikega Bahmuta. A pravo spopadanje, tako se zdi, se šele začenja.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1670024593128431618

Zadnje tedne Ukrajinci in ukrajinski partizani še bolj obsežno kot prej uničujejo železniško infrastrukturi in skladišča ruske vojske, kar je del slabitve sposobnosti obrambe ruske vojske, katere oskrba je v veliki meri odvisna od železniškega omrežja. Na posnetku je goreče skladišče na območju Hersona:

Z dosežki ruske okupacije ukrajinskih ozemelj, za katera Rusi trdijo, da so njihova, imajo težave celo ruski propagandisti, ker je težko razumeti, kakšne osvoboditev in korist za ljudi je, če popolnoma uničiš vse, kar je mogoče uničiti in so ljudje mrtvi ali pa izginili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu