Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Smrtni izstrelek za ruske oklepnike, nuklearne počitnice na okupiranem Krimu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th julij 2023, 03:41 pop

Napredovanje Ukrajincev v Bahmutu, ki še niso uporabili glavnih sil in poskusi protinapadov Rusov, a brez večjih uspehov, sta zaznamovala zadnje dni. Napredovanje Ukrajincev je povezano z uničevanjem minskih polj in predvsem ruskih topniških sistemov, pa tudi skladišč orožja, nabojev in poveljniških centrov. Z manjšimi napadi Ukrajinci prisilijo Ruse, da razkrijejo položaje, od koder obstreljujejo in raketirajo Ukrajince, ki se potem odzovejo z natančnimi zahodnimi izstrelki. Ob številnih posnetkih uničenih ruskih (pa tudi ukrajinskih) oklepnikov in topniških sistemov, je zanimiv posnetek uničenja tanka T-90M, ki kaže dodatno dimenzijo dogajanje. Rusi Ukrajincem sive lase povzročajo s helikopterji in modernimi reaktivci, ki streljajo od daleč. A moderna orožja imajo tudi Ukrajinci. T-90M je najboljši tank, kar jih ruska vojska uporablja na bojiščih. Posnetek T-14 Armate se iz Ukrajine še ni pojavil. T-90M je razstrelil izstrelek, ki sta ga razvili švedsko podjetje Bofors in Francoski Nexter. Gre za 47 kilogramov težak topniški izstrelek, z dosegom do 35 kilometrov, ki prenaša dva dodatna izstrelka, ki s senzorji in računalniško podporo iščeta cilje, imata eksplozivni prebojni glavi za uničevanje oklepnih vozil: težkih tankov. Ti izstrelki so sposobni uničiti vsa oklepna vozila, ki jih imajo trenutno Rusi. Zadenejo jih praviloma od zgoraj, kjer je oklep običajno šibkejši. Po posnetku se zdi, da je bila posledica takojšnja eksplozija skladišča nabojev v tanku samem in s tem tudi požar v prostoru za posadko. Na video posnetku je vidno, da je enemu od članov posadke uspelo priti iz tanka.

T-90M po zadetku z izstrelkom Bonus/SMArt

Te sisteme za uničevanje tankov je Ukrajini poslala Francija, dodatno pa bi jih Ukrajinci lahko dobili še iz Švedske in Norveške.

Wikipedia te izstrelke opiše tako:

O uničevanju skladišč izstrelkov in nabojev pa priča posnetek iz Donetska, kjer je ruska vojska veliko število raket »skrivala« razmetane na dvorišču med stanovanjskimi bloki. Razkril je “skladišče” posnetek iz drona, Ukrajinci so ga uničili z raketiranjem, kar je sprožilo obsežne eksplozije.

Še veliko nevarnejše pa je rusko skladišče orožja in raket v nuklearki v Zaporožju, ki je največja v Evropi in že nekaj časa ne deluje. Po informacijah iz ukrajinske strani bi naj Rusi v zadnjih dneh na bloke nuklearke nameščali eksplozivna sredstva, obratno pa Rusi napovedujejo, da bodo Ukrajinci napadli in razstrelili nuklearko. Ni jasno, kaj bodo ruske enote storile, če bodo Ukrajinci zasedli območja južno od nuklearke in enote v nuklearki odrezali od oskrbe.

Ker je bil pred tem razstreljen jez hidroelektrarne Kahovka na Dnepru, ki so ga zasedali Rusi, kar je povzročilo obsežne poplave in ekološko katastrofo, zapletov ni mogoče izključiti niti pri nuklearki. Z zrušenjem jezu so Rusi, tako se zdi, za nekaj časa preprečili možnost napredovanja Ukrajincev na zahodnem delu fronte in so lahko del svojih sil premaknili proti vzhodu. A uničenje nuklearke bi imelo veliko daljnosežnejše posledice in bi lahko učinkovalo tudi na obsežna področja Rusije same. Že uničenje jezu je ogrozilo oskrbo z vodo Krima, ta polotok, ki so ga okupirali Rusi in s tem sprožili konflikt z Ukrajino, pa bi verjetno doseglo tudi radioaktivno onesnaženje, če pride do nesreče.

Ostri spopadi med tem znova potekajo na področju Bahmuta, ki so ga Rusi zasedli nedavno in tam niso imeli časa oblikovati obsežnih utrjenih obrambnih položajih. V okolici mesta so že izgubili številna območja in ni mogoče izključiti, da je Ukrajincem že uspelo povsem zasesti hribe, ki omogočajo obstreljevanje dovoznih poti in tudi enot v urbanem delu Bahmuta. Proti Bahmutu bi naj Rusi poslali večje rezervne enote.

Ni pa povsem jasno, ali nameravajo Ukrajinci tu sprožiti tudi obsežnejši protinapad ali pa gre predvsem za poskus, da bi ruska vojska prerazporedila sile, da bi Ukrajinci potem napadli drugje.

Zaradi varnostnih razlogov so na mostu proti Krimu zadnje čase dolgi zastoji. Krim je še vedno priljubljen kraj za počitnice Rusov, pa čeprav je prepreden z dodatnimi utrjenimi obrambnimi položaji, na območjih, kjer bi lahko napadli Ukrajinci, če prebijejo fronto v Kersonu, pa tudi z minskimi polji. Povrhu je Krim pogosto tarča ukrajinskih raketnih napadov in napadov z droni, pa tudi lokalnih partizanov, ki se upirajo ruski okupaciji. Na spletnih omrežjih Krim, ki so ga Rusi v Ukrajini prvega okupirali, kot primeren kraj za letovanje Rusov sproža kar nekaj polemik. Denimo, takšnih:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu