Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Muska tanki smrtna past, Rusom Ukrajinci “zaplenili” še T-90S, Armat pa še ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:20 pop


“Tanki so postali smrtna past. Ker nobena stran nima premoči v zraku, ostaneta pehota in topništvo – v bistvu prva svetovna vojna.” S to oceno se je ameriški milijonar Elon Musk po novem letu pridružil mnenjem, da so v času dronov in sofisticiranih protitankovskih izstrelkov težki oklepniki neuporabni. Mnenje je sprožilo številne razprave. Pa tudi odzive, da bi bilo za Muska, ki o modernem vojskovanju nima pojma, bolje, če bi molčal. Zdi se, da so ocene o tem, da so tanki preteklost, nekoliko posledica hudih napak ruske vojske, ko je pozabila na logistiko in so zaradi tega številne tanke posadke zapustile ob manjših poškodbah in celo, ko jim je zmanjkalo goriva. Potem so pa Ukrajinci te oklepnike, če jih niso mogli zapleniti, uničili z droni, kar ni bilo težko, ker se niso premikali, nihče jih ni branil, povrhu pa so imeli praviloma odprte lopute na vrhu. Številne tanke in drugo tehniko pa so Rusom Ukrajinci kar zaplenili. Kar je za rusko vojsko še večje sramota. Tudi sodobne T-90M. In jih potem uporabili proti okupatorski vojski.

Razprava, da so tanki preteklost, ko slišimo napovedi, da bodo Ukrajinci dobili moderne zahodne oklepnike, ki se ji je pridružil Musk, je bila takšna:

Z raketami in droni imajo predvsem starejši ruski tanki resne težave tudi, ko niso zapuščeni. Na to kaže, ker so na številne T-90 (in tudi starejše tanke), posadke same privarile nadgradnje, ki so podobne žaru. Za te nadgradnje je slišati, da dejansko ne ponujajo veliko zaščite, otežijo pa lahko beg posadke iz tanka, pa tudi bolj viden in okoren je tank s takšno improvizirano nadgradnjo.

V zadnjih dneh so iz vojnih področij objavljeni posnetki zajetega ruskega tanka T-90S, pred tem pa že dveh enakih, ki sta uničena:

Gre za izvozno različico tanka T-90, ki so jo Rusi po letu 2000 najprej prodajali Indiji, pozneje pa še številnim državam. Leta 2016 so v Rusiji v tankih T-90 začeli testirati tudi sistem za nočno opazovanje, kar je te ruske tanke po sposobnostih približalo zahodnim. Takšni in tudi sicer močno nadgrajeni tanki T-90 so znani kot T-90M.

Da so medtem izvozne T-90S Rusi začeli uporabljati v Ukrajini, bi naj kazalo na pomanjkanje, ki je posledica izgube velikega števila tankov. Ukrajinci ocenjujejo, da so doslej ruski vojski uničili 3094 tankov. Mnenja o točnosti teh ocen so zelo različna. Rusija svojih ocen ne objavlja.

Posnetek enega od uničenih T-90S je takšen:

Ruska vojska bi lahko na bojišču uporabila še povsem nov tank T-14 Armata, ki so ga razvijali zadnja leta in ga tankovske enote šele prevzemajo. A doslej ni poročil, da bi bile Armate opažene v spopadih ali da bi Ukrajinci kak tak tank Rusom že zaplenili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu