Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Ramsteinu: Nemci v Ukrajini le s slovenskimi tanki, Leopardi še na čakanju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st januar 2023, 03:54 pop

Po vrhu Nata, ki je bil včeraj v ameriški vojaški bazi v Ramsteinu, je v Ukrajini nekaj razočaranj, ker pri težkih tankih ni prišlo do premika. Za obrambo pred pomladno invazijo, ki jo pripravlja Rusija z novačenjem dodatnih vojakov in za pregon okupatorja iz zasedenih ozemelj, bi Ukrajina potrebovala več sto modernih težkih zahodnih tankov. Najmanj pa vsaj 80. A predsednik Volodimir Zelenski z opozorili, da sto zahval za veliko pomoč številnim državam ni enako kot sto težkih tankov, v Ramsteinu ni prepričal nemškega kanclerja Olafa Scholza (SDP), da bi po Veliki Britaniji, ki Ukrajini pošilja štirinajst težkih bojnih tankov Challenger 2, zagotovil pomoč z več sto nemškimi tanki Leopard 2. Nemčija je tako doslej, ko gre za tanke, Ukrajini pomagala le s slovenskimi T-55. Na posnetku je prikazano, kako se na videz razlikujeta pomoč velike Nemčije (Slovenije) in angleški prispevek s Challengerjem:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1616576404254261248

Zakaj so številke pomembne, pokaže podatek, da je Rusija po ocenah v Natu v Ukrajini doslej izgubila dva tisoč tankov. Ukrajina tudi veliko. Teh izgub ni mogoče nadomestiti z nekaj deset tanki. Iz Nemčije so sporočili, da analizirajo možne posledice pošiljanja Leopardov 2 v Ukrajino. Povsem naravnost in javno proti so v Levici (Die Linke). So pa bili po srečanju v Berlinu protesti proti zadržanosti nemških oblasti zagovornikov odločnejše pomoči Ukrajini. Iz takšnih srečanj kot je bilo v Ramsteinu se nujno ne pove vsega javnosti. Uradna ukrajinska politika pa je bila z dogovorjenim zadovoljna. Pomenilo bi naj korak naprej. Tudi pri tankih.

Nemško slovenski prispevek Ukrajini ostaja modernizirana verzija predpotopnega ruskega tanka T-55, ki je bil razvit ob koncu druge svetovne vojne, velja pa za najbolj pogosto izdelan tank na svetu. Po več kot 60 letih je ta tank še v uporabi v vojskah manj razvitih držav. Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše (SDS), ki so se pa nanašali na modernejše tanke M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila oklepne osem kolesnike boxer, ki jih je takrat država tudi kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu v preteklosti. A je levosredinska vlada Roberta Goloba, ko je prevzela oblast, nakup Boxerjev takoj odpovedala. Zahtevala je to, da se posel takoj prekine, ne prvič, naša Levica, ki jo vodi Luka Mesec in ki je podoben poskus nakupa osemkolesnikov onemogočila že ob nastanku vlade Marjana Šarca. V zameno za tanke T-55, ki jih je država že dolgo neuspešno poskušala prodati, je naša vlada iz Nemčije dobila gasilska tovorna vozila 8×8.

Nemške Leoparde ukrajinska vojska poskuša dobiti, ker veljajo za ene najboljših na svetu, imajo jih številne evropske države in bi bila dostava in logistična podpora zanje zaradi tega preprosta. Veliko lažje je te težke tanke v Ukrajino prepeljati in za logistiko zanje skrbeti iz Poljske kot zagotoviti ameriške M1 Abramse, ki jih v državah, ki mejijo na Ukrajino, ni. Poljska je v zameno za 200 tankov T-72, ki so jih podarili Ukrajini, sicer že naročila tudi 250 ameriških Abramsov, ki pa so še v izdelavi. Dobili so lani sedem testnih. Poljska pa ima več sto nemških Leopardov in sicer 142 verzij 2A4s in še 105 nekoliko novejših verzij 2A5s. A teh tankov brez dovoljenja Nemčije ne smejo preusmeriti v Ukrajino. Dovoljenja pa, za zdaj, ni. Skupaj je bilo proizvedenih okoli 3.600 Leopardov 2 v različnih inačicah. Iz Poljske je slišati, da bi lahko nemško dovoljenje tudi obšli.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu