Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vukovićeva, ki še kar ni pojasnila 103.000 evrov iz GEN-I, je uradno postala desna roka Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2023, 01:32 pop

Robert Golob je zamenjal generalno sekretarko stranke. Po poslanki Tamari Kozlovič za finance stranke in članstvo po novem skrbi Vesna Vuković, ki je bila neuradno že doslej desna roka Roberta Goloba pri vodenju stranke in še posebej pri večanju vpliva v medijih. Manj pa je skrbela za obveščanje javnosti, kar je bila uradno njena funkcija. Ko je položaj glavne piarovke lani prevzela, je napovedala, da bo v dveh tednih le pojasnila, zakaj ji je GEN-I Roberta Goloba v podjetje SEE M. & C, ki ga je ustanovila in dolgo vodila, nakazal 103.000 evrov. A pozneje je na to napoved pozabila. Še do danes ni nič pojasnila. Je pa to podjetje, ki so mu vmes spremenili ime in ga preprodali (zdi se, da tudi slamnatim lastnikom), z novim letom likvidiral urednik portala Necenzurirano Primož Cirman. Vukovićeva pa je zdaj napredovala v Golobovi stranki, ki vlada državi.

Novinarski podjetniki na oblasti

Vukovićeva je bila v preteklosti novinarka časopisa Dnevnik, s skupino novinarjev, ki jo danes vodi Primož Cirman, pa so kot zunanji podjetniki pozneje delali za Siol.net, to bi jim naj uredil nekdanji predsednik nadzornega sveta Telekoma Borut Jamnik, od tam pa so konec leta 2019, tik pred odstopom Marjana Šarca, odšli k omrežju Martina Odlazka, ki jim omogoča izdajanje portala Necenzurirano. V karieri je Vukovićeva v preteklosti kot predstavnica za stike z javnostjo krajši čas delala tudi na ministrstvu za pravosodje, ko je resor pripadal slovenski ljudski stranki (SLS), a se je morala hitro posloviti. Veliko pozornosti pa je pritegnila lani, ko se je razvedelo, da ji je podjetja GEN-I Roberta Goloba, ko so bili s Cirmanom še na Siolu, začelo na vzporedno podjetje SEE M. & C, ki ga je ustanovila in dolgo vodila Vukovićeva, po pogodbi, ki je bila sklenjena 22. 7. 2019, pozneje je bilo še več aneksov, nakazovati denar. Do začetka lanskega leta je bilo nakazanih 103.000 evrov. Podjetje SEE M. & C je ob Golobu financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34 tisoč evrov, 60.000 evrov je nakazalo Gorenje, še 73.000 pa podjetje Adventure Investments.

GEN-I, Robert Golob in Vesna Vuković teh nakazil niso bili pripravljeni pojasniti javnosti. Trdili so, da so to bili zasebni posli zasebnih podjetij in oseb. GEN-I je bilo in je državno podjetje, ki monopolno prodaja praktično ves slovenski del proizvodnje elektrike državne nuklearke, za zasebnike pa so se razglašali, ker je imela tam nekaj časa parkiran denar Gorenjska banka (in sklad obrtnikov), da bi si lahko izplačevali neomejene nagrade za šefe (tudi Roberta Goloba) mimo omejitev, ki veljajo za državna podjetja in da bi sicer lahko z državnim denarjem poslovali netransparentno. Pod mizo. Status privatnega podjetja, za katerega ne veljajo omejitve (ker se tam predpostavlja, da za to skrbijo zasebni lastniki) bi jim naj, tako trdijo iz GEN-I, priznalo gospodarsko ministrstvo v času vlade Mira Cerarja, ki ga je vodil Zdravko Počivalšek.

Zadnje nakazilo podjetju SEE M. & C , ko Golobu že niso podaljšali mandata na vrhu GEN-I, se je prikazalo celo v aplikaciji ERAR komisije za preprečevanje korupcije, ker je GEN-I državno podjetje, ki je zavezanec za objavo teh podatkov. A podatki so bili dostopni le za čas, dokler Gibanje Svoboda ni zmagalo na volitvah in je Golob spet pridobil vpliv. Po tem času podatkov o nakazilih iz GEN-I spet ni več.

Zgodba z nenavadnim podjetjem, ki ga je ustanovila Vukovićeva, se je končala tako, da je okrožna sodnica Andreja Simsič konec lanskega leta iz sodnega registra izbrisala podjetja KCA poslovno svetovanje, v kar je bilo marca lani preimenovano podjetje SEE M. & C. Ob izbrisu je bil edini družbenik in likvidator tega podjetja Primož Cirman. V ekipi Necenzuriranih je zadnja leta še Tomaž Modic. Ta novinar za svetovanje političarki Svobode Mojci Pašek Šetinc (Svoboda), ki vodi preiskovalno komisijo za nadzor zlorabljanja medijev za propagando, zadnje čase vsak mesec dobi plačano okoli dva tisoč evrov, kaže aplikacija Erar komisije za preprečevanje korupcije.

Položaj generalnega sekretarja status stranke Gibanje Svoboda določa tako:

GENERALNI SEKRETAR

 1. člen
  (1) Generalni sekretar stranke je član izvršnega odbora in ga imenuje predsednik
  stranke ter ima naslednje pristojnosti:
 • po pooblastilu predsednika stranke lahko zastopa stranko v pravnem prometu,
 • pripravlja finančni načrt in finančno poročilo,
 • zagotavlja organizacijsko, strokovno in administrativno delovanje stranke ter skrbi za
  poslovanje stranke skladno z veljavnimi predpisi in internimi akti stranke,
 • je odgovoren za strokovno-tehnično in administrativno podporo organom stranke
  na državni ravni organiziranosti,
 • vodi postopke in ureja premoženjsko-pravna razmerja stranke ter pravno nasledstvo
  ob morebitnem izbrisu stranke iz registra oziroma ob morebitnem prenehanju,
  spojitvi, pripojitvi ali razdružitvi stranke,
 • opravlja druge zadolžitve po navodilih predsednika stranke ali izvršnega odbora
  stranke,
 • skrbi in je odgovoren za izvrševanje sklepov izvršnega odbora, sveta stranke ali
  kongresa,
 • skrbi za razvoj članstva in vodi register članov stranke,
 • vodi register simpatizerjev stranke,
 • opravlja druge naloge, določene s tem statutom in navodili predsednika stranke.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu