Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako je Golob plačeval novinarje in kako jih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 02:01 pop

Pojasnil, zakaj je GEN-I Roberta Goloba s 103.000 evri financiral podjetje SEEM M. & C, ki ga je ustanovila in dolgo vodila Vesna Vuković, likvidiral pa pred nekaj tedni Primož Cirman, še kar ni. Denar je temu nenavadnemu podjetju novinarjev nakazoval tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič. Medtem je pa že jasno, koliko Gibanje svoboda danes plačuje tretjemu novinarju iz te skupine Tomažu Modicu. Za svetovanje Mojci Pašek Šetinc (Svoboda), ki vodi preiskovalno komisijo za nadzor zlorabljanja medijev za propagando, Modicu vsak mesec nakažejo okoli dva tisoč evrov, kaže aplikacija Erar komisije za preprečevanje korupcije.

Vukovićevo je po volitvah Golob tudi uradno angažiral za glavno piarovko svojega Gibanja svoboda, na vladi je za šefico urada za komuniciranje zaposlil novinarko TVS Petro Bezjak Cirman, ki je soproga Cirmana, Modic pa je dobil pogodbo za svetovanje Mojci Pašek Šetinc.

Modicu so za delo za poslanko Gibanja svoboda iz parlamenta novembra plačali 2.196 evrov, decembra 1.757 evrov. Podatki so takšni:

Pogodba z Modicem za strokovno pomoč predsednici preiskovalne komisije Mojci Pašek Šetinc (GS) je bila podpisana 29. junija 2022, velja pa za čas od 1. avgusta do prenehanja delovanja te komisije. Opozicijska SDS je predlagala, da bi Modica kot svetovalca izločili zaradi konflikta interesov, saj bi Modic moral biti del preiskave suma nezakonitega državnega financiranja propagande v medijih pred volitvami. A je koalicijska večina poslancev strank Roberta Goloba zavrnila tak predlog. Kako je Golob financiral svoje propagandiste med novinarji, ne nameravajo preiskovati.

Zaradi tega novinar Necenzurirano Modic na predlog Gibanja Svobode za svetovanje političarki Svobode zdaj dobiva mesečno po dva tisoč evrov iz državnega zbora za pomoč stranki, o katere politiki poroča. V predlogu, da bi zaradi konflikta interesov svetovanja Pašek Šetinčevi Modicu ne dovolili, je SDS med drugim opozorila:

“Dejstvo je, da je Tomaž Modic direktor in soustanovitelj podjetja Providenta, d. o. o., novinar spletnega portala Necenzurirano.si, direktor TM, Medijska produkcija in svetovanje, s. p. Kot novinar in direktor podjetja je sodeloval s spletnim portalom Siol.net, ki je v lasti podjetja Tsmedia, d. o. o., Tsmedia pa je v lasti Telekoma Slovenije, d. d., ki je družba v državni lasti. Predmet preiskav preiskovalne komisije pa bo med drugim prav poslovanje podjetja Telekom Slovenije, d. d., in posledično podjetja Tsmedia, d. o. o. Tomaž Modic je bil v preteklosti novinar pri časopisu Dnevnik, in sicer od februarja 2007 do decembra 2015. Danes je novinar pri spletnem portalu Necenzurirano.si, ki spada pod okrilje medijskega tajkuna Martina Odlazka. Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi prihajalo tudi do finančnih in vsebinskih povezav med portalom Necenzurirano.si in državnimi podjetji. Spomnimo se medijskih poročanj o tem, kako je Robert Golob preko državnega podjetja GEN-I, ki ga je vodil, financiral novinarko Vesno Vuković, poleg Tomaža Modica in Primoža Cirmana tretja članica ekipe Necenzurirano.si. GEN-I Roberta Goloba je leta 2019 s podjetjem SEE M. & C., ki ga je ustanovila in dolgo vodila prav Vesna Vuković, sklenil pogodbo v višini 103.000 evrov.”

Modic dela za medij, ki je sinonim za propagandno dejavnost za stranke leve sredine in Goloba. Ta teden je bila ta propagandna dejavnost za Goloba s preusmerjanjem pozornosti s podtikanjem, da je glavni problem Janez Janša, da na ta način Golobu ne bi bilo treba pojasniti nakazil iz GEN-I na Kosovo, takšna:

Ob Modicu sta bila v preteklosti v ekipi še Vesna Vuković in Primož Cirman. A Vukovićeve vsaj uradno tam ni več, ker jo je takoj po zadnjih volitvah Robert Golob tudi uradno angažiral za glavno piarovko Gibanja svobode, na vladi pa so kot šefico urada za komuniciranje (Ukoma) zaposlili še novinarko TVS Petro Bezjak Cirman, ki je soproga Cirmana. Cirman je konec lanskega leta, kot sem razkril v Spletnem časopisu, likvidiral podjetje, ki ga je leta 2017 ustanovila Vukovićeva in ki mu je GEN-I Roberta Goloba  po pogodbi, ki je bila sklenjena 22. 7. 2019, pozneje je bilo še več aneksov, do začetka lanskega leta nakazalo 103.000 evrov. Leta 2019 bila novinarska trojka Cirman, Vukovič, Modic zaposlena na državnem Siol.net. Tam plačil na vzporedno podjetje tudi niso razkrili. Podjetje SEEM M. & C  je financiral tudi današnji finančni minister Klemen Boštjančič, ki je prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34 tisoč evrov, 60.000 evrov Gorenje, še 73.000 pa podjetje Adventure Investments.

Golob in GEN-I pred lanskimi volitvami niso bili pripravljeni pojasniti, zakaj so podjetju, ki ga je do 10. maja 2021 kot direktorica vodila Vukovićeva, nakazali 103.000 evrov, podobno tega niso pojasnili novinarji portala Necenzurirano. Ko je Vukovićeva prevzela položaj glavne piarovke stranke Gibanja svobode, je napovedala, da bo v dveh tednih le pojasnila, zakaj je podjetje, ki ga je ustanovila in vodila, dobivalo denar iz državnih in paradržavnih podjetij. A napovedi pozneje ni izpolnila. Še danes ne vemo.

Vemo pa iz načina likvidacije podjetja, da ni bilo nepovezano s portalom Necenzurirano, saj je lastništvo tega podjetja, ki so ga preimenovali, na koncu prevzel Primož Cirman in ga osebno likvidiral.

  

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu