Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Imenovanje Katje Božič je zavrnil še celoten državni zbor

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd januar 2018, 05:09 pop

Mandatno volilna komisija je prejšnji teden soglasno državnemu zboru predlagala, naj iz Sveta agencije za energijo razreši Tomaža Žagarja. Zapletlo se je pri imenovanju Katje Božič, ki jo je za prevzem položaja, na katerem je bil doslej Žagar, predlagala vlada. Po protestih iz opozicijske SDS, da so bili o akademski karieri Božičeve v tisku objavljeni nenavadni zapisi v povezavi z nekdanjim finančnim ministrom Francom Križaničem (SD), z namigi celo o koruptivnosti ravnanj in da njeno delo v nadzornem svetu NLB med leti 2006 in 2009 preverjajo tudi na preiskovalni komisiji za banke, je komisija o razrešitvi Žagarja in imenovanju Božičeve na predlog Janija Möderndorferja (SMC) glasovala ločeno. Božičevo so zavrnili. Za njo sta glasovala le dva poslanca, proti dvanajst.

Pri štirih sodnikih brez polemik

Na posnetku predsednik sodnega sveta Marko Novak, ki je predstavljal štiri kandidate, ob njem poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko Foto: DZ/Borut Peršolja

Žagarja so danes poslanci na seji državnega zbora razrešili. Po tem pa je za imenovanje kandidatko vlade Božičevo na njegovo mesto glasovalo le deset, proti imenovanju pa 36 poslancev. Za je bilo šest poslancev Desusa (od 11) in štirje iz SMC (od 35). Proti je bilo 17 poslancev SMC, 14 iz SDS (od 19), dva iz Desusa, dva nepovezana in manjšinec. Iz SD (5), Levice (5) in NSi (6) so se vsi vzdržali ali manjkali.

Božičevo so poslanci s tem zavrnili. Vlada bo morala poiskati novega ustreznejšega kandidata.

Pred poslanci so danes tudi štirje sodniki, ki jih je brez večjih zapletov predlagala mandatno volilna komisija: Betko Šimc, Edvarda Ermenca, Katjo Rojko in Katarino Rajgelj.

Praviloma predloge mandatno volilne komisije, če pri potrjevanju v mandatno volilni komisiji ni polemik, poslanci gladko potrdijo. Polemik ni bilo. Vsi štirje kandidati so bili predlagani brez glasu proti.

Za okrožno sodnico v Novem mestu so poslanci potrdili Betko Šimc, za višjega sodnika na zunanjem oddelku upravnega sodišča v Celju Edvarda Ermenca, za okrožno sodnico na delovnem sodišču v Mariboru Katjo Rojko in za okrožno sodnico na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani Katarino Rajgelj.

 

 

Foto: DZ/Borut Peršolja

Na posnetku levo je predsednik mandatno volilne komisije Mitja Horvat (SMC) med odločanjem o novih sodnikih.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu