Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izredne razmere, ker se je Golob zaplezal s 600 evrov takojšnjega dodatka sodnikom in tožilcem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2023, 08:23 dop

V petek bo koalicija že uzakonjala poseben zakon, ki bo določil nov začasen plačni dodatek v višini 600 evrov mesečno sodnikom in tožilcem. Predlagala ga je na dopisni seji v ponedeljek vlada in poslance pozvala, naj ta zakon takoj uzakonijo po nujnem postopku, ki je možen v primeru vojne, naravne katastrofe ali izjemnih potreb države. Koalicija je na kolegiju predsednica državnega zbora Urške Klakočar Zupančič kljub opozorilom SDS in NSi, da goljufajo, že odločila, da so izpolnjeni pogoji za nujni postopek odločanja parlamenta: da smo torej v izjemnih razmerah.

Da se Golob ne bi osramotil

Izjemno se mudi, ker je predsednik Gibanja svoboda Robert Golob sodnikom in tožilcem pred dvema tednoma obljubil, da bodo dodatek dobili že pri plačah za januar in če je premier nekaj obljubi, nastanejo težko popravljive posledice za državo, če obljuba ni izpolnjena, je logika vlade. Osramotil bi se. Ker o tem, ali je obljuba premiera izjemna potreba države, odloča koalicijska večina (Gibanje svoboda, Levica in SD), je bilo jasno, da bodo tudi izglasovali, da je nujen postopek spreminjanja pravne ureditve potreben, ker se je Golob zaplezal.

Ali podpirate dvig plač sodnikom in tožilskim funkcionarjem za 600 evrov po nujnem postopku?

View Results

Loading ... Loading ...

Le po nujnem postopku je to mogoče dovolj hitro uzakoniti. Pa še za to je, tako se zdi, prepozno. Ustava prepoveduje veljavnost zakonov za nazaj. Povišanje plač za čas, ki je že mimo.

Ker je poslance koalicije prejšnji teden Zvonko Černač (SDS) opozoril, da bodo le orodje, da uresničijo Golobovo napoved, je Mojca Pašek Šetinc (GS) od predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (GS) zahtevala: “Opomnite kolega Černača, da naj ne žali poslancev koalicijskih strank. Mi nismo nobeno orodje, jaz nisem nobeno orodje nikogar.”

Opomina Klakočar Zupančičeva ni izrekla.

Retroaktivno bo, ker so zamudili

A na ustavno nesporen način bodo celo kot Golobovo “orodje” po nujnem postopku težko rešili premiera. Čas za uzakonitev »začasnega dodatka« so zamudili. Ko bodo uzakonjali dodatek, bo meseca, za katerega bo veljal, že konec. Retroaktivno bo brez pametnega razloga. Prepozno so se spomnili. Ker pa gre za plače sodnikov in bodo morebitno kršenje ureditve presojali sodniki, ki bodo s spremembo dobili več, se vladajoči lahko izvlečejo.

Poslovnik parlamenta tako določa, kdaj je mogoč nujni postopek:

»Kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku. Razloge za sprejem zakona po nujnem postopku vlada posebej utemelji.«

Pojasnilo vlade za nujni postopek je povsem uradno takšno:

Iz ministrstva za pravosodje so pojasnili, da državnemu zboru predlagajo, da bi šlo “za začasni dodatek, ki se bo izplačeval vsem upravičencem v nominalnem znesku. Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem. Dodatek se začne izplačevati pri plači za januar 2023 (izplačilo v februarju 2023).”

Razlogov, zakaj plače z začasnim dodatkom ne povišajo tudi vsem drugim funkcionarjem, ki jim plače ureja isti zakon kot sodnikom in tožilcem, vlada v sporočilu za javnost ne navaja. Podobno ne pojasnjujejo, zakaj tega dodatka, denimo, ne izplačajo, zdravnikom ali drugim poklicnim skupinam.

Urška Klakočar Zupančič, Luka Mesec in Dominika Švarc Pipan Foto: DZ/Matija Sušnik

Vlada je predlagala, da bi dodatek dobili funkcionarji sodne oblasti, ki so sodniki, in funkcionarji državnega tožilstva in da bi bil dodatek začasen do uveljavitve sistemskih sprememb plačnega sistema in odprave nesorazmerij v plačah iz 6. točke Dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, vendar najdlje do 31. decembra 2023.

Predlog zakona o začasnem dodatku je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu