Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec je bil precej varčen po gostilnah

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2018, 05:03 pop

Poročilo o stroških kampanje je na Ajpesu objavil tudi predsedniški kandidat Marjan Šarec. Šarca je v drugem krogu volitev premagal Borut Pahor. Organizator Šarčeve kampanje Branko Kralj je prijavil, da je za promocijo kandidata porabil 56.747 evrov. Za predsedniške kampanje je to nizka vsota, a višja kot jo je na obeh predsednikih volitvah doslej prijavil Pahor.

Šarcu nihče ni nič prispeval!

Podatki o številu volivcev, denarju za kampanjo in učinkovitosti vložka na lanskih volitvah so takšni. Pahor je bil, ker ga je za manj denarja volilo več volivcev, bolj učinkovit:

V poročilu o kampanji je Kralj zapisal, da je ves denar za kampanjo prispevala lokalna Lista Marjana Šarca. Posebej za kampanjo na volilni račun nihče ni prispeval niti centa. Po tem kriteriju je bil Šarec krepko slabši od Pahorja. Za Pahorja je Dušan Kumer prijavil, da je zbral 26.330 prostovoljnih prispevkov. Največ sta mu nakazala Sandi Češko in Stanislav Škrabec. Vsak po pet tisoč evrov. Imen drugih donatorjev Pahor ni razkril. Tistih, ki podarijo manj kot tisočaka, ni treba. A Šarčeva trditev v poročilu, da od velikodušnih državljanov ni zbral nič za kampanjo, ne pomeni nujno, da jih res ni. Stranke jih zbirajo tudi na rednih računih, dogajanja tam pa jim v poročilu o volitvah ni treba predstaviti in razkriti. Primerjava tokratnih kampanj kandidatov, ki sta bila v drugem krogu, s preteklimi, je takšna:

 

 

V poročilu so prikazani stroški, ki kažejo, da pri potovanjih po državi niso nastali le stroški z avtobusom, kar jim je z računom za 6.572 evrov denimo zaračunalo Prevozništvo Franc Koderman. Ekipa se je po državi tudi občasno ustavljala in so nastali stroški, po katerih lahko sklepamo, kaj so za Šarca zanimive gostilne. V Ljubljani so v Gostilni in piceriji Jurman porabili 48 evrov, v gostilni Müller v Črnomlju 99,8 evrov, pri Gostinstvu Đurđa Stančić v Piranu 216, v Beta Gostinstvu v domačem Kamniku 34,6 evrov,  pri Apačih v Slovenj Gradcu 109, na kmetiji Podobnik v Idriji 68 evrov, Pri Martinu v Slovenski Bistrici 27,5 evrov, v Kovego gostinstvo na Vranskem 228 evrov, doma pa so precej poslovali s Pivovarstvom Florjančič za 527 evrov in z Gostinske storitve Jan Korbar iz Komende, ki so mu plačali 1400 evrov. Kaj točno so v kampanji s tem poravnali, v finančnem poročilu ne piše. Med večjimi stroški v poročilu je 4.868 za Mediano, ki jim je pomagala z javnomnenjskim raziskovanjem, ki je pomemben temelj za kampanje.

Celotno poročilo o kampanji Marjana Šarca je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/02/VRK_610000017639409_2018_02_06_16_11_26.pdf”]

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu