Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Boj TV novinark za strankarske EU stolčke

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:36 dop

Vse tri koalicijske stranke, ki so doslej javnost predstavile kandidate za evropski parlament, so na vrh postavile televizijske novinarke ali voditeljice. Prva je to s Tanjo Fajon, ki je že evropska poslanka, storila SD Dejana Židana. Z Ireno Jovevo je ta teden televizijko za glavni magnet ponudil premier še Marjan Šarec (LMŠ). Že dalj časa pa je znano, da bo na vrhu liste Levice Violeta Tomić, ki smo jo nekoč pogosto videvali na televizijskih ekranih kot voditeljico kviza Najšibkejši člen. Listo Levice je vodila tudi že pred petimi leti. Ker ima dvojno državljanstvo, bi v evropski parlament nekoliko pripeljala tudi BiH.

Uspeh Drčar Murkove, propad Muženičeve in Jeklinove

Te tri medijske dame nikakor niso prve novinarke, ki pomagajo strankam nabirati glasove na evropskih volitvah. A doslej novinarke, z izjemo Tomićeve, niso bile povsem na vrhu, izvoljeni pa sta bili v evropski parlament doslej le dve. Prvi so korist novinark opazili v LDS in leta 2004 v evropski parlament spravili novinarko Dela Mojco Drčar Murko (zbrala je 5.696 prednostnih glasov). Razpadanje LDS se je takrat ravno začelo. Na evropskih volitvah leta 2004 je še vladajoča LDS nastopila v koaliciji z DeSUS. Ob Drčar Murkovi je bil izvoljen še Jelko Kacin (55.798). Rezultat ni bil dober. Koalicijo LDS in DeSUS je prehitela NSi, ki je nastopila sama. Nosilec liste je bil Lojze Peterle je sam zbral več prednostnih glasov kot Kacin in Drčar Murkova skupaj: 79.472. Leta 2009, ko je največ prednostnih glasov zbral nosilec liste SDS Milan Zver (70.044), pa smo bili že priča prvi inflaciji novinark. V oklepajih ob imenih je število prednostnih glasov za posamezno kandidatko. Ob Tanji Fajon (12.947), ki je z drugega mesta prišla v EU parlament skupaj z Zoranom Thalerjem (38.849), je na drugem mestu pri LDS za Jelkom Kacinom (36.868) kandidirala še novinarka javne RTV Miram Muženič (1.548), ki je pozneje, ko ni bila izvoljena, skupaj z levo sredinskimi strankami ostro kritizirala urednika TVS Rajka Geriča, ker ji ni dovolil, da bi takoj kot nenadoma nadvse neodvisna novinarka poročala o rezultatih volitev, na katerih je ravno propadla. Za Zares, ki je tudi zrasel iz LDS, je s četrtega mesta kandidirala nekdanja urednica Jane Bernarda Jaklin (1.300). A izvoljen je bil s tiste liste le Ivo Vajgl (21.031), ki je pozneje pristal pri DeSUS, letos pa noče več kandidirati.

Vilfan prehitel Župevčevo

Pred petimi leti je bilo novinark in novinarjev še več, Fajonova je bila tokrat s 11.691 prednostnimi glasovi za SD izvoljena z drugega mesta liste. Prehitela je šefa stranke Igorja Lukšiča (6.882), ki je bil nosilec, a je prepričal krepko manj volivcev kot pet let prej Thaler. Violeta Tomićeva je z 11.082 prednostnimi glasovi le malo zaostala za Fajonovo, a ker (združena) Levica takrat ni zbrala dovolj glasov, ni dobila evropske plače. Že pred petimi leti je za Levico kandidiral tudi Luka Mesec, takrat je bil na tretjem mestu in je zbral je 2.434 prednostnih glasov. Še manj, le
584 pa, denimo, sindikalist Branimir Štrukelj. Letos bo Mesec na zadnjem mestu.

Podobno kot Tomićeva pri Levici je pri Pozitivni Sloveniji, ker ni dosegla praga, propadla nekdanja novinarka Melita Župevc, ki je zbrala le 429 prednostnih glasov. Župevčeva iz medijev ni le prestopila v politiko, tudi osebno je za nekaj časa prestopila zelo blizu nekdanjemu premieru Antonu Ropu. Potem pa drugam. Za Jankovića, ki mu je ravno razpadala stranka, sta ob Župevčevi pred petimi leti kandidirala še dva novinarja: Marjan Sedmak, ki je zbral vsega 47 prednostnih glasov in Peter Vilfan, ki je s 850 zaostal za večino novinark, prehitel pa je vsaj Župevčevo.

Rekord po številu novinarjev in novinark na listi bi lahko na tokratnih volitvah postavil Bojan Požar, ki pa mi je, ko sem preverjal, povedal, da z listo novinarjev ne bo šel na evropske volitve.

Na listah z desne sredine (SDS, NSi, SLS) množice znanih novinarjev ali novinark, kar imamo evropske volitve, ni opaziti. Odstopanje po zastopanosti sedme sile je izjemno veliko in najbrž je razlog za to tudi v notranjih lastnostih medijske krajine.

Katera od kandidatk, ki jih poznamo iz televizij, in so že napovedale kandidature, se vam zdi prepričljiva, lahko odgovorite v anketi:

Katera od medijskih nosilk kandidatnih list vas najbolj prepriča?

View Results

Loading ... Loading ...
Tanja Fajon, Irena Joveva, Violeta Tomić. Kolaž je sestavljen iz fotografij, katerih avtorji so DZ, P.J. in SD-komunikator

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu