Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mahniču opomin, ker je Golobu povedal, kako Pašek Šetinčeva grozi Prebilu, da bo letel z vrhu Save turizma

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th januar 2023, 05:11 pop

“Opomnite kolega Černača, da naj ne žali poslancev koalicijskih strank. Mi nismo nobeno orodje, jaz nisem nobeno orodje nikogar.” Tako je Mojca Pašek Šetinc (GS) od predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič (GS) zahtevala, da mora ukrepati proti Zvonku Černaču (SDS), ker je ta premiera Roberta Goloba (GS) opozoril, da ne more dodeliti 600 evrov takojšnjega dodatka tožilcem in sodnikom, ker lahko o plačah funkcionarjev odloča le državni zbor. Je pa pozneje Klakočar Zupančičeva opomin izrekla Žanu Mahniču (SDS), ker je dejal, da je Pašek Šetinčeva grozila predsedniku uprave Save turizma Andreju Prebilu, da bo ob položaj, če ne bo sodeloval v odstavljanju generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Grah Whatmougha.

Černaču ne, opomin pa Mahniču

Černač je opozoril, da Golob z avtoritarnim ravnanjem poslance vladne koalicije spreminja v orodje, ki bodo to, kar se je odločil Golob, pozneje le potrdili. “Vi ste orodje gospoda Goloba,” je koalicijske poslance opozoril Černač in spomnil, da tudi ni bilo nobenih socialnih usklajevanj. Golob je pozneje potrdili, da ima opozicijski poslanec prav, saj je napovedal, da bo v četrtek vlada parlamentu predlagala zakon, s katerim bodo poslanci sodnikom in tožilcem dodelili 600 evrov dodatka, ki ga je Golob že odredil. Tako je, ko je na podobno vprašanje odgovarjal Janezu Žaklju (NSi) povedal Golob: “V četrtek imamo na vladi pravne podlage in seveda boste o tej spremembi zakonodaje na tem področju tudi v parlamentu morali ne samo razpravljati, ampak tudi odločati. To, da se mi na vladi odločimo, da bomo tak predlog podali, je naša popolnoma legitimna in tudi zakonska v resnici obveza, ne samo pravica. In ga bomo.” Za sankcijo Černaču, ker je precej natančno opisal, kaj počne premier in kakšna je vloga koalicijskih poslancev, se Klakočar Zupančičeva ni odločila.

Je pa pozneje Klakočar Zupančičeva izrekla opomin Žanu Mahniču (SDS), ko je Goloba spraševal, zakaj je iz GEN-I nakazoval denar na Kosovo in ob tem opozoril, da mediji poročajo, kako je člana programskega sveta RTVS Andreja Prebila klicala Mojca Pašek Šetinc in mu rekla, da ga bodo zamenjali kot predsednika uprave Save Turizma, če ne da podpisa za izredno sejo za odstavitev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Grah Whatmougha.

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Mahnič je s tem opozoril na dogajanje na seji programskega sveta RTV Slovenija dan prej, na kateri je predsednik Peter Gregorčič predlagal izločitev iz odločanja svojega namestnika Andreja Prebila, ker mu je ta razkril, da so nanj politično pritiskali. Tako je povedal Gregorčič:

“Prebil je povedal, da ga je klicala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek in mu dala pol ure časa, da se odloči, ali so bo podpisal pod prej omenjeno zahtevo za sklic izredne seje. Da mora to storiti, če želi ohraniti položaj predsednika uprave na Sava Turizmu.”

Na trditev se je Prebil včeraj odzval z: “Moje ime blatite.” In napovedal, da bo to, kar govori, moral Gregorčič dokazati.

Andrej Prebil

Gregorčič mu je odgovoril, da bo dokazal. Odzvala pa se je, čeprav ni članica programskega sveta RTV in tudi ne več urednica tam, Mojca Pašek Šetinc in, kot poroča RTV Slovenija, sporočila:

“Gre za popolno izmišljotino gospoda Gregorčiča, čisto laž in klevetanje. In lahko povem tudi to, da gospoda Prebila bežno poznam. Lahko povem še to, če ne bo gospoda Gregorčiča tožil gospod Prebil, ga bom tožila sama.”

Mahnič si je opomin Urške Klakočar Zupančič zaslužil s temi besedami:

“Mediji so objavili bančne izpiske iz kosovske poslovalnice Nove Ljubljanske banke v Prištini in vidimo, da je Gen-I na to družbo v dveh letih nakazal več kot milijon in pol evrov, Berishaj pa je v tistem obdobju dvignil za milijon štiristo tisoč evrov gotovine. Zdaj, če to ni pranje denarja, gospod predsednik vlade, potem ne vem, kaj pranje denarja je. Ni Slovenija objavljala teh podatkov, banke v tujini so objavila podatke, kako je praktično do zneska natančno transakcija, ki je prišla iz Gen-I na podjetje gospoda Berishaja, je ta potem šel in to gotovino praktično v istem znesku tudi dvignil. Tako da, gospod predsednik vlade, okrog teh financ se stalno zapletate. Res je sicer, da pravite, kaj nam bodo višje plače, tako ali tako potem samo zapravljamo za neumnosti, vendar pa glede na to, kar je tudi izjavil Blaž Brodnjak, vemo, da vam denar nenazadnje diši, sploh glede na nagrade, ki ste si jih izplačevali v Gen-I-ju. In jaz predlagam, predsednica, da se o neodgovoru predsednika vlade opravi razprava, kajti govorimo o državnih financah, govorimo o denarju, ki je na Balkanu neznano kam poniknil. Je pa Balkan ravno kot pralni stroj, kar se tiče pranja denarja in poslovanje dol tudi marsikaj pove. Vas pa razumem, predsednik vlade, da želite vse skupaj nekako zamegliti, da boste še naprej lahko v tem peskovniku, ki se mu reče Slovenija, pač delali po svoje, hkrati pa koalicijskim poslancem nekaj dali za podpisovati. In očitno se je to tudi že razširilo. Nenazadnje smo včeraj slišali, kako je Andreja Prebila, člana programskega sveta RTV, klicala Mojca Pašek Šetinc, mu je rekla, da ga bodo zamenjali kot člana, kot predsednika uprave Sava Turizma, če ne da podpisa. Skratka, to se širi povsod, to se širi povsod in očitno so dobri učenci res vrhunskega učitelja. Tako, da predsednica, predlagam, da se opravi razprava o tem.”

Klakočar Zupančičeva: Nisem le trobilo

Urška Klakočar Zupančič se je odzvala tako: “Izrekam vam opomin, ker resnično ste šel predaleč. Zdaj ste šli predaleč z diskreditacijo predsednika vlade in tudi diskreditacijo kolegov poslank oziroma kolegic poslank in kolegov poslancev. Lepo vas prosim, da se v prihodnje zadržite tega. Tudi jaz sem poslanka in nihče mi ne daje za podpisovati stvari, s katerimi se jaz ne strinjam. Verjamem, da je tako tudi pri drugih. Tako da, ker dejansko se zdajle nimajo možnost braniti, vam izrekam opomin.”

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je protestirala, da za opomin Mahniču Klakočar Zupančičeve ni nobenih razlogov in da predsednica zlorablja svoj položaj, ko komentira nastope poslancev, saj ni na vrsti za razpravo, a je Klakočar Zupančičeva vztrajala. Tako:

“Jaz kot predsednica nisem samo trobilo. Si tega ne predstavljam tako. Ker, če bi bila, potem me ne bi rabili tukaj, ampak bi lahko imeli pano in bi na njem pisalo: besedo ima ta, besedo ima ta, besedo ima ta. In jaz tudi z eno samo besedo ne morem vzdrževati reda. Tako da, delam tako, kot mislim, da je prav. Lahko se pritožujete, nimam nobenih težav s tem, ampak še naprej bom vodila državni zbor tako, kot mislim, da je prav in vzdrževala red in tudi spodobno besedo. Tako kot do sedaj. Sprejemam pa seveda vsako kritiko.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu