Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Krek Klakočar Zupančičevi: Konji so lahko svobodno hodili

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st junij 2023, 07:18 dop

»Takrat nam je umiralo po šestinpetdeset ljudi na dan. Zato so bili ukrepi,« je Milan Krek včeraj povedal v pogovoru z Igorjem Pirkovičem v oddaji Arena o izjavi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič ob predlogu zakona, da bi vračali globe izrečene v času omejevanja epidemije in izplačevali odškodnine. Klakočar Zupančičeva je povedala, da je ne boli toliko to, da bi naj bili ukrepi neustavni, bolj jo, da so osebe, ki so vso svojo zgodovino kazale avtoritarne težnje »dejansko uživale ob tem, ko smo bili nemočni, meni se je zdelo, da prejšnja oblast uživa, uživa v tem, ko gleda ljudi, ki so nemočni.« O tej izjavi je Krek dejal še: »Ta nastop lahko ocenim samo kot infantilen«. O tem ali pričakuje, da bo po zakonu, ki ga sprejemajo vladne stranke, dobil nazaj denar za prekršek, ko na bencinski črpalki ni uporabil maske, zaradi česar so ga mediji močno kritizirali, da se ne drži pravil, katerih spoštovanje je zahteval od drugih, je Krek povedal: “Naredil sem prekršek in pošteno sem ga tudi plačal in se mi zdi to vračanje zelo nekorektno, nekulturno in neprimerno.”

“Jaz imam minimalno znanja iz tega, ampak meni so se zdeli te ukrepi neumni, butasti, butasti, tako, butasti so bili in butasti so še zdaj in butasti bodo vedno, če se jih bo kdaj še uvajalo… Upam, da nikoli.”

Urška Klakočar Zupančič

“To ni prva epidemija, ki jo je človeštvo doživelo, pa tudi zadnja ne. In vprašanje je, kako huda bo druga in vprašanje je, koliko bodo ljudje takrat sprejemali ukrepe. Bodo rekli, ma ja, zakaj pa bi jaz ukrepe spoštoval, saj jih bodo itak potem razveljavili. A razumete? In ta razveljavitev teh ukrepov in vračanje sredstev, ima dolgoročne posledice, za nas epidemiologe, to je slab ukrep, ker navaja ljudi, da so ukrepi pri epidemiji nesmiselni.” 

Milan Krek

O izjavi Klakočar Zupančičeve, da se je v času omejitev spraševala, kako bo s konjem šla iz ene občine v drugo, ker konj ne ve, kje je konec ene občine in kje se začne druga, je Krek dejal, da je bilo pri omejitvi prehajanja meja občin sedemindvajset izjem, konji so bili ena od njih in so se lahko svobodno sprehajali. Pa tudi ovce, krave in kmetje, je opozoril Krek in dejal še: “Glede tega, a konj ve, da gre iz občine v občino, bi pa jaz bolj vprašal gospo poslanko ali ona ve, ali gre iz občine v občino.” O smiselnosti takratnih omejitev je Krek povedal: “Moj kolega živi v Trstu, v Miljah in ko sva govorila je rekel, Milan, moram iti takoj noter, ker sem več kot 200 metrov od hiše in se policijska patrulja približuje. 200 m od hiše. Ne meja občine. A veste. To je bilo dvajset kilometrov od Kopra, to ni bilo tam nekje v Afriki. Krek je opozoril, da so imeli v Italiji, ko je bilo najhujše, le tri izjeme, ki so dovoljevala gibanje, mi pa enaindvajset.

Razlog za omejitve je bil, je opozoril Krek, ker je bilo 1200 postelj že zasedenih in ni bilo ljudi, da bi skrbeli za vse bolne v njih. Zaradi tega je država na vse načine poskušala omejiti širjenje okužb. Krek je opozoril: “Ukrepi so reševali življenja.” Opozoril je, da so bili ostrejši ukrepi omejitev gibanja pri nas uvedeni, ko se je razvijala podobna krivulja epidemična kot v Lombardiji, torej v kraju, kjer je bilo najhuje in “smo morali ukrepati, ker, če ne bi ukrepali, bi bilo zelo hudo.” Dodal je, da pa je bilo narobe, ker so ukrepom takrat nasprotovale opozicijske stranke: »Meni je bilo to zelo težko, ker sem vedno razumel socialdemokracijo, da podpira delavski razred, da podpira zdravstvo, pa se je zgodilo popolnoma drugače in so proti našim napotkom množice spravljali na ulice« Na opombo Pirkovića, da je bila razlog za spodbujanje k protestom globa za burek, za rogliček, se je Krek odzval: “Temu se reče v stroki spini, to poznate, ker ste v tej stroki. Zato jaz v to ne bom šel, bom pa nekaj drugega rekel: na kolu je bila moja glava. Če ne veste, so demonstrirali pod mojim oknom in gor je bila glava od predsednika vlade in od cele vrste ljudi. Bile so glave na kolih. Meni so ne vem koliko smrtnih tiralic poslali. Po celi Sloveniji razobesili, da sem kriminalec in tako naprej in pisali, da me je treba likvidirat, a veste. To se je takrat dogajalo, ampak o tem danes nič. Ko se danes pogovarjamo o nasilju. Takrat se je začelo nasilje.” Na vprašanje, ali še dobiva grožnje, je Krek odgovoril: “Seveda dobivam, pred kratkim sem dobil prah v pismu. Te stvari se ne končajo, a vestem to še zmeraj brbota.” Ocenil je, da tudi zaradi takih nastopov vladajočih poslancev kot smo jim priča ob zakonu o vračanju glob in odškodninah.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu