Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskovalci niso zgrešili rezultata volitev

Print Friendly, PDF & Email

Precej natančna je bila tokrat napoved rezultata vzporednih volitev mediane za številne medije, kjer so skorajda zadeli rezultat, ki ga je pokazalo nočno preštevanje več kot 99 odstotkov pravih glasovnic državne volilne komisije. Rahlo je Mediana sicer podcenila SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana, precenila pa denimo rezultat Karla Erjavca, a napake niso velike. Bolj so zgrešile napovedi v petek, ki so pa zadele vsaj dogajanje povsem na vrhu.

Bolj oddaljene od rezultata napovedi v petek

Grafično je primerjava vzporednih volitev s pravim rezultatom volitev, takšna:

Dokaj blizu pravemu rezultatu, a niti približno tako blizu kot vzporedne volitve, so bile napovedi raziskav javnega mnenja v petek. Napovedi  v petek pred volilno nedeljo so preteklosti večkrat povsem zgrešile. V petih poskusih so, če nekoliko preračunamo, zdaj vsaj vrstni red čisto na vrhu zadele drugič. In to drugič zapored.  Pred štirimi leti jim je uspelo napovedati zmago SMC in drugo mesto SDS. Na treh volitvah pred tem pa so zgrešili celo, kdo bo zmagal. Najprej so leta 2004 napovedali, da bo odločno zmagal Anton Rop z LDS. Pa je Janez Janša s SDS. Pozneje so dvakrat napovedovali, da bo na vrhu Janša, a je prvič relativno največ glasov zbral Borut Pahor s SD, drugič pa Zoran Janković s PS. Šele v četrtem in petem poskusu so zadeli. So pa denimo vse agencije zgrešile napoved rezultata SMC Mira Cerarja, vsi so ga precej podcenili. Mogoče je, da je bil Cerar učinkovit v zadnjih soočenjih v petek:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu