Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Generalni sekretar vlade “letalski” Tramte, Šarcev sekretar “obveščevalec” Črnčec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th september 2018, 03:10 pop

Pet podpredsednikov vlade si je nocoj takoj po prevzemu vodenja vlade od Mira Cerarja določil Marjan Šarec, ki bo v svojem kabinetu imel tudi še šest državnih sekretarjev: Anjo Kopač Mrak, Romana Kirna, Igorja Mallyja, Uroša Prikla, Vojmirja Urlepa in Damirja Črnčeca. Presenečenje je Črnčec, ki je nekoč veljal za kader SDS, znan je bil po ostrih stališčih do varnostnih problemov zaradi migracij, a sta se sčasoma z Janšo precej razšla. Črnčec je bil leta 2005, v časi prve Janševe vlade, postavljen za šefa vojaške obveščevalne službe, leta 2012 pa ga je druga Janševa vlada postavila še za šefa Sove. Stojana Tramteta so imenovali za generalnega sekretarja vlade, tudi Tramte je presenetljiv.

Tramteta je odnesel polet v BiH

Tramte je bil generalni sekretar predsednika republike Danila Türka od konca leta 2007 do januarja 2011, odstop mu je ponudil po javnih očitkih o zapravljivosti, ker je najem letala za dvodnevni predsednikov obisk v BiH plačal 89.100 evrov. Türk je Tramtetov odstop zavrnil. Pozneje pa Tramteta vendarle zamenjal. Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja ugotovilo nepravilnosti, za poslovanje so Tramtetu izrekli pridržek – ne pa negativnega mnenja, kar bi bila najslabša ocena. Vtis zapravljivosti, ki je ostal po zapletih z najemi letal, obnovo predsedniške brunarice in podobnim, je najbrž deloma vplival, da je pozneje Türk gladko izgubil volitve proti sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju.

Za podpredsednike vlade je Šarec imenoval po enega od ministrov iz petih strank, ki imajo zastopnike v vladi: ministra za finance Andreja Bertonclja (LMŠ), ministra za obrambo Karla Erjavca (DeSUS), ministra za izobraževanje Jerneja Pikala (SD), ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek (SAB) in zunanjega ministra  Mira Cerarja (SMC).

Dragonja na financah, Grošelj na obrambi

Za državne sekretarje (namestnike ministrov) je vlada že na prvi seji imenovala v ministrstvu za delo Bredo Božnik, na ministrstvu za finance Matejo Vraničar Erman in Metoda Dragonjo, na ministrstvu za izobraževanje Martino Vuk in Jerneja Štromajerja, na ministrstvu za gospodarstvo Aleša Cantaruttija, na ministrstvu za kmetijstvo Tanjo Strniša in Jožeta Podgorška, na kulturi Jana Škoberneta in Vojka Stoparja, na notranjih zadevah Natalijo Kovač Jereb in Sandija Čurina, na pravosodju Dominiko Švarc Pipan in Gregorja Strojina, na obrambi Miloša Bizjaka in Klemna Grošlja, na okolju Aleša Prijona, na infrastrukturi Bojana Kumra in Nino Mauhler, na zunanjem ministrstvi Simono Leskovar in Dobrana Božiča. V Službi Vlade za razvoj Nevenko Ribič in v uradu za Slovence v zamejstvu Olgo Belec.

Ob imenovanjih vlad se je o Grošlju v preteklosti že govorilo. Ko je parlament odločal o imenovanju vlade Alenke Bratušek je Revija Reporter objavila posnetek tablice takrat izvoljenega obrambnega ministra Romana Jakiča, ki je bil narejen v dvorani parlamenta v času fototermina in na njem se je videlo, da v eletronskem pismu Klemen Grošelj Jakiču piše, da mora pozamenjati cel vrh ministrstva:

»Sem malce povprašal kolege. Glede generalnega sekretarja MORS je sedanja baje čista katastrofa in je tam na zahtevo Hojsa, sicer pa je skupaj z direktorico logistike dobila negativno oceno uradniškega sveta. Torej njuna menjava, ki je potrebna predvsem iz strokovnih razlogov, če odmislimo vprašanje lojalnosti itd. Glede kandidatke Podbregarjeve, pa je bila kot GS po mnenju sogovornikov korektna, vsekakor bistveno boljša od sedanje, če malce premislim, pa ima to prednost, da je funkcijo že opravljala in pozna delo, kar pomeni, da ne bi potrebovala preveč časa, da v celoti prevzame posle. Glede OVS je zadeva dejansko problematična, a ni brezupna, obstajajo tudi profesionalni kadri, na katere bi se lahko oprli in bi preko njih z nekaj premišljenimi kadrovskimi potezami, prevzeli nadzor nad službo in predvsem dogajanjem v njej. Sem pa hkrati slišal več slabega o načelniku GŠ, kot sem pričakoval in me je to malce razočaralo, mislim, da bo potrebna menjava prej kot se je morda zdelo, a vsekakor ne pred zaključkom reorganizacije vojske.«

Jakič pisma s tako vsebino ne bi smel pustiti na ekranu, kjer je to lahko videl vsak. Pozneje Jakič ni storil vsega, kar je Grošelj predlagal. Grošelj je mail Jakiču menda poslal, ne da bi ga Jakič za to prosil ali od njega skušal pridobiti takšne informacije in zamisli po e-pošti. Kandidatka za generalno sekretarko Podbregarjeva, ki je omenjena, je soproga nekdanjega šefa Sove in predsednika LDS Iztoka Podbregarja. Kratica OVS pomeni: vojaška obveščevalna služba. Obramboslovec Grošelj, ki je bil funkcionar vlade v času, ko je bil premier Borut Pahor, takrat je bil tudi nadzornik državne pošte, je najbrž poskušal vplivati na Jakiča, kako in koga naj kadruje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu