Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po lokalnih volitvah: SDS skoraj poravnana s Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:29 pop

Po prvi raziskavi javnega mnenja po lokalnih volitvah, ki jih je z rahlo prednostjo pred GS Roberta Goloba dobila SDS Janeza Janše, je SDS s 31,2 odstotka skoraj že poravnana z GS, ki so ji raziskovalci namerili 33,7 odstotno podporo. Raziskavo je opravila agencija Parsifal, objavila pa je rezultate včeraj Nova24TV. V primerjavi z meritvijo Mediane za Delo pred desetimi dnevi je Golob precej izgubil, Janša pa pridobil. Tudi vrstni red strank ni povsem enak. Po Parsifalu je med strankami na tretjem mestu SD Tanje Fajon, po Mediani pa NSi Mateja Tonina.

V Spletnem časopisu prikazujem deleže za stranke opredeljenih volivcev, kar omogoča primerjavo z volitvami in med različnimi raziskavami. So pa primerjave težavne in tvegane zaradi različnih načinov merjenj in vprašalnikov.

V primerjavi z volitvami poslancev aprila letos so SDS, SD, NSi in Levica pridobile, slabo odstotno točko pa je izgubila GS Roberta Goloba. Grafika, v kateri je prikazan tudi rezultat volitev poslancev aprila, je takšna:

Izvirni podatki, po katerih so bili opravljeni preračuni, so takšni:

Vse podatke navajam, ker to olajša razumevanje in tudi zaradi tega, ker omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri obdelavah podatkov morebiti do napak. Se zgodi.

Rezultat lokalnih volitev v večjih občinah kot ga danes objavlja državna volilna komisija, je bil takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu