Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanja SLS še večja katastrofa od DeSUSove

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 11/10/2018)

Kar 323.375 evrov je za kampanjo SLS, ki jih ni pripeljala v državni zbor, zapravil Marko Zidanšek. Volilo jih je 23.329 volivcev ali 2,62 odstotka. Zaradi neuspeha je po volitvah Zidanšek takoj odstopil. Za novega predsednika so v SLS že izvolili nekdanjega predsednika Marjana Podobnika, ki ga je Zidanšek pred leti izključil iz stranke.

Zidanšek posekal celo Erjavca

O najbolj zavoženi kampanji je do ljudske stranke poročal Branko Simonovič, ki je za Desus priznal, da so porabil 354.637 evrov, volilo pa jih je 43.889 volivcev. Če preračunamo: vsak glas volivca jih je stal  8,3 evra. Karl Erjavec je s tem skoraj dohiteli “dosežek” Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na volitvah pred štirimi leti, ki jo je glas volivca stal kar 9,4 evra. A zdaj je ljudska stranka gladko prehitela DeSUS in rekord Jankovićeve PS. SLS je sicer porabila nekaj manj denarja kot DeSUS, a dosegla skoraj pol slabši rezultat. Za vsakega od volivcev so, če preračunamo, porabili kar 13,9 evrov, kar je rekorden dosežek, ki ga na teh volitvah najbrž nihče ne bo presegel. Zanimiva je primerjava z Novo Slovenijo Mateja Tonina, ki je s krepko manj denarja dosegla skoraj trikrat boljši rezultat od sorodne SLS. Denar, če sklepamo po tem, na junijskih volitvah ni bil odločilna stvar. Zlobneži pa bi morda pripomnili: slabega produkta tudi veliko reklame ne more prodati. Podatki so:SLS je imela dovolj denarja za nastop na volitvah, kar je po rezultatu prejšnjih volitev mesečno dobivala po 11.215 evrov dotacij. Z leti se – kljub stroškom – nabere. Ker so rezultat poslabšali, bo dotacij iz državne ravni poslej mesečno le še  8.424 evrov. Za povračilo stroškov kampanje pred volitvami 3. junija bodo morali dotacije na stran dajati več kot 38 mesecev. Pirati, ki so druga skrajnost, bodo vložek v kampanjo dobili povrnjen v pičlih treh mesecih.

Loredan je večino stroškov plačal sam

Prikaz stroškov kampanje, višine dotacij, ki jo stranka po tem rezultatu prejme v letu dni in delnih povračil stroškov kampanj, je takšen:

Kako velike so razlike med strankami pa kaže grafika, koliko mesečni dotacij bo morala stranka nameniti, da bi povrnila stroške kampanje. Za vse večje stranke, ki so doslej poročale, so podatki takšni:

SLS v poročilu o kampanji ni razkrili imena niti enega donatorja, večino denarja so na posebni račun za kampanjo dobili tako, da so si ga nakazali iz rednega računa stranke: 319.504 evrov. Tam so dejansko zbirali denar. O poslovanju na tem računu, bodo poročali prihodnje leto.

Poročilo je na Ajpesu že objavil tudi GibanjeSkupajNaprej Danijel Bešič Loredana, ki je za kampanjo porabilo 4.539 evrov, od tega je 2.300 evrov, to je več kot polovico, prispeval Bešič Loredan sam. Volilo jih je 4.345 volivcev ali za odtenek manj kot pol odstotka vseh. To je premalo, da bi dobili delno povračilo stroškov ali kakšne državne dotacije.

Celotno poročilo SLS, ki ga je podpisal Primož Jelševar,  je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/VRK_610000019258242_2018_10_10_11_58_46.pdf”]

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu