Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Med hišnimi preiskavami izvoljena nova pravosodna ministrica, primopredaja prestavljena

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th marec 2024, 07:07 pop

Ko je policija danes le začela izvajati hišne preiskave zaradi sanjskega nakupa nova stavbe za sodnike v Ljubljani, ki se je zgodil pred novim letom, so poslanci za novo ministrico za pravosodje izvolili Andrejo Katič (SD). Policija je pohitela in s preiskavami začela še pred za popoldan načrtovano primopredajo poslov med Dominiko Švarc Pipan (izstopila iz SD) in Katičevo. A primopredajo so zaradi preiskav prestavili. Katičeva bo posle prevzela dan pozneje kot je bilo načrtovano.

Za Katičevo je glasovalo 45 poslancev vladne koalicije, torej manj kot večina vseh. Če bi glasovali o vladi, kjer je potreba večina vseh poslancev, ne bi bila izvoljena.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič Foto: DZ/ Klara Gojčič

Enako število glasov je pred tem zbrala ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić (Svoboda). Za Katičevo nista glasovala oba poslanca, ki sta v nemilosti vladnih strank Mojca Pašek Šetinc (izključena iz Svobode) in Miha Kordiš (Levica). Manjkali pa so še predsednica Urška Klakočar Zupančič (Svoboda), Predrag Bakovič (SD), Jonas Žnidaršič (SD), Mirjam Bon Klanjšček (Svoboda), Bojan Čebela (Svoboda), Martin Premk (Svoboda) in Dušan Stojanovič (Svoboda). Razplet je bil zaradi tega takšen:

Iz policije so zjutraj, pred izvolitvijo Katičeve, sporočili:

Preiskovalci NPU opravljajo 16 hišnih preiskav zaradi suma zlorabe položaja: “nacionalni preiskovalni urad danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po I. in II. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov.”

Mediji so poročali, da med osumljenimi ni tistih, ki so podpisali pogodbo in zagotovili denar, torej ministrice Dominike Švarc Pipan, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in celotne vlade, ki je prerazporedila denar iz rezerv in rezervacij, kamor so pred tem prerazporedili tudi podarjen denar za poplavno pomoč.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu