Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicijske stranke onemogočajo opoziciji nadzor obveščevalnih služb in javnih financ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:31 pop

Na prvi nujni seji se danes sestaja nenavadno sestavljena komisija za nadzor obveščevalnih služb, s katero bi opozicija morala nadzirati delovanje obveščevalnih služb, da ne bi prihajalo do zlorab oblasti. V tem mandatu resnega opozicijskega nadzora ni, koalicija je namreč, da bi se izognila možnosti, da bi nadzor javnih financ vodil poslanec največje opozicijske stranke SDS, opozicijski NSi prepustila vodenje te komisije. Takšno ravnanje je nedemokratično. Zaradi goljufanja vladajočih SDS svojih poslancev ni predlagala niti v komisijo za nadzor obveščevalnih služb. Nekaj časa zaradi tega komisije za nadzor obveščevalnih služb ni bilo. Potem je pa vladna koalicija po dogovoru z NSi odredila neverjetno sestavo. Kot predsednik komisijo vodi Janez Žakelj (NSi), podpredsednik je Jožef Horvat (NSi), člani pa Teodor Uranič (Svoboda), Matej Tonin (NSi), Jernej Vrtovec (NSi), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica). Vladne stranke se nadzorujejo same s pomočjo majhne NSi.

Za to NSi na volitvah ni dobila mandata

Kar štirje člani komisije za nadzor vohunov od sedmih so iz NSi. NSi ima vsega skupaj osem poslancem. Na volitvah jih je volilo 6,86 odstotka volivcev. SDS 23,48 odstotka. V komisiji za nadzor obveščevalcev je kar polovica vseh poslancev NSi. To je rekord v zgodovini slovenskega parlamenta v tej komisiji. Hkrati pa je to povsem mimo rezultata volitev in zaradi tega nepošteno. Za takšno nadzorno vlogo v državnem zboru NSi ni dobila mandata na volitvah. Prvo nujno sejo bi komisija za nadzor obveščevalcev, s katero se vladne stranke in NSi delajo, da nadzirajo obveščevalce, morala imeti že prejšnji teden, a so jo prestavili. Predsednik te komisije je za popoldan ob 15 uri napovedal izjavo za medije po zaprti jutranji seji.

Dnevni red prve nujne seje te nenavadno sestavljene komisije je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu