Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčev hlev prihaja na zaslišanja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd september 2018, 08:26 dop

Ta teden bodo poslanci zaslišali 16 kandidatov za ministre, ki jih je predlagal Marjan Šarec. S kandidati poskuša, kot je na kmetijskem sejmu opisal Šarec sam, napolnil še prazen, a že zgrajen hlev. Prihodnji teden bo glasovanje o celotni ekipi. Glasovanje o ministrih bo javno. Ker je Levica Luke Meseca podpisala dogovor z drugimi vladnimi strankami, da ne bo glasovala proti, bo ekipa skoraj zanesljivo izvoljena. Rezultat pa ne bo nujno rekorden. Po volitvah doslej še nobena vlada ni bila izvoljena z manj kot 50 glasovi poslancev. Je pa edina ekipa doslej, za katero je bilo glasov manj,  zgrmela. Zgodilo se je 6. februarja 1997, ko je za ministre, ki jih je predlagal Janez Drnovšek, glasovalo natančno 45 poslancev. Takrat ni nastala “manjšinska” vlada, ki bi jo omogočila stranka, ki bi o tem z Drnovškom podpisala sporazum, da je opozicijska. Takšnih kot je Luka Mesec celo Drnovšek, ki je k sebi zvabil le Cirila Pucka iz SKD, ni našel. Proti je bilo  45 poslancev.

Šarec z ministri dohiteva Drnovška leta 1997

To je pomenilo, da Drnovšek ni uspel z levo vlado s SD, DeSUS  in SNS, v kateri bi bila notranja ministrica Polona Dobrajc (SNS), Igor Bavčar (LDS) bi vodil lokalno samoupravo, minister za evropske zadeve bi bil Borut Pahor (SD), zunanjim minister Zoran Thaler, obrambni Boris Sovič, gospodarstvo bi pa vodil Metod Dragonja (LDS). Namesto tega je sčasoma nastala vlada, ki jo je Drnovšek sestavil z Marjanom Podobnikom (SLS). Do imenovanja ministrov po nastanku parlamenta leta 1996 je zaradi vseh teh zapletov minilo kar 91 dni. Šarec, ki je porabil doslej rekordno dolgo, da je postal mandatar, bo ekipo ministrov, če bo izvoljena prihodnji teden, dobil celo nekoliko hitreje od Drnovška leta 1997. Kako dolgo so po konstituiranju parlamentov v preteklosti potrjevali vlade in s koliko glasovi so bili ministri nazadnje izvoljeni, kaže preglednica, v kateri za izvolitev Šarčevih ministrov upoštevam torek prihodnji teden, kar je eden možnih datumov:

Med kandidati za člane vlade je največ šefov vlad v zgodovini države: kar trije. Ob Marjanu Šarcu (LMŠ) bo v vladi dosedanji premier Miro Cerar (SMC) vodil zunanje zadeve, zaslišali ga bodo v torek, šefica vlade pred njim Alenka Bratušek (SAB) pa bo za področje infrastrukture pred poslanci v sredo opoldne.

Rekorder po vladni izkušnjah in prestopih je Erjavec

Več o vračanju Janija Möderndorferja v državni zbor

Politično daleč najbolj izkušen v ekipi Šarčevih ministrov bo šef DeSUS Karl Erjavec, ki je strankarsko gledano prestopal celo bolj kot Jani Möderndorfer, ki se bo vrnil v državni zbor, če bo Cerar izvoljen za zunanjega ministra. Erjavec je bil po osamosvojitvi države najprej član krščanske demokracije (SKD). Po združitvi SKD s SLS leta 2000 je pristal v ljudski stranki (SLS), ki je po polomu na volitvah pristala v zadnji vladi, ki jo je še sestavil Janez Drnovšek. Leta 2004 je Erjavec kratko prestopil k LDS, v tistem času je bil funkcionar na pravosodnem ministrstvu. Pozneje je, ker je bila v LDS prevelika gneča, prestopil v DeSUS. V kvoti Desusa je prvič postal minister, zgodilo se je v prvi vladi Janeza Janše, vodil je minsitrstvo za obrambo. Pozneje mu je položaj ministra, a ne več za obrambo, uspelo pridobiti v čisto vsaki: v vladi Boruta Pahorja, v drugi Janševi vladi, v vladi Alenke Bratušek in v vladi Mira Cerarja. Je skratka popoln rekorder z daleč najdaljšim stažem v vladi med politiki sploh. V Šarčevi vladi se vrača nazaj na obrambni resor: zaslišan bo v četrtek popoldan.

Dva od treh najslabše ocenjenih ostajata

Med dosedanjimi ministri, ki bodo čez teden, če bo zanje večina, predajali posle ekipi Marjana Šarca, del pa jih bo le zamenjal pisarne, so bralci Spletnega časopisa doslej najbolje ocenili notranjo in finančno ministrico. Obe se iz vlade poslavljata. Glasujete lahko še vedno:

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najboljši? Izberete lahko tri

View Results

Loading ... Loading ...

Med dosedanjimi ministri so v anketi Spletnega časopisa bralci doslej kot največjo katastrofo bralci spletnega časopisa ocenili ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki se tudi poslavlja. Za šefa zdravstvenega resorja je Šarec predlagal izkušenega Sama Fakina, ki ga prejšnja vlada nikakor ni bila pripravljena potrditi, da bi še vodil javno zdravstveno zavarovalnico. Nazadnje je obupal. V vladi pa ostaja drugi in tretje uvrščena na lestvici najslabših, to sta že prej omenjeni Erjavec in dosedanja obrambna ministrica Andreji Katič (SD), slednja se seli na pravosodje. Glasujete lahko še vedno:

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najslabši? Izberete lahko največ tri.

View Results

Loading ... Loading ...

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu