Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brutalnost vojne: Goreči ruski tanki T-80BV

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:22 dop

Posnetka kar dveh uničenih tankov kažeta brutalnost spopadov v zasedenih delih Ukrajine. Na prvem posnetku je dvakrat zadeti tank T-80BV, šlo naj bi za ruski oklepnik, podobne pa so proizvajali tudi v Ukrajini, kupovale pa so jih od Rusije in Ukrajine številne države.

Ta tank je veljal za slabo izbiro že v vojni za Čečenijo, ko je v treh mesecih Rusija izgubila 18 od 84 tankov T-80. Razlog je bila verjetno tudi napačna raba v urbanih spopadih in slabo pripravljene posadke.

Rusija ima več kot 4 500 bojnih tankov T-80 različnih vrst. Tank upravlja tričlanska posadko, v kateri so poveljnik, strelec in voznik. Zaradi visokih stroškov rabe T-80, pa tudi slabih izkušenj iz Čečenije, kjer so te tanke prvič uporabili v spopadih, a so doživeli precejšen polom, Rusija kot glavne tanke svoje vojske uporablja novejše T-90 in prenovljene in nadgrajene različice T-72, ki imajo običajne dizelske motorje, ki so cenejši za uporabo in vzdrževanje kot turbinski motorji v T-80. V T-80 so v rabi podobni motorji kot v helikopterjih, te so namreč priredili za uporabo v tanku. Ti motorji delujejo tudi pri izjemno nizkih temperaturah, tanku pa zagotavljajo relativno visoko hitrost. Slabost je visoka poraba, na 100 kilometrov lahko tak tank porabi do 750 litrov goriva. Težavno je tudi vzdrževanje.

Drug posnetek uničenje tanka tega tipa je takšen:

Tanke T-80 so Rusi nameravali umakniti iz rabe do leta 2015. A so po tem letu podpisalo pogodbo o prenovi in ​​nadgradnji 62 tankov T-80BV. 31 tankov T-80BV so nadgradili leta 2018 in so označeni kot T-80BVM. Javnosti so bili predstavljeni med vojaško parado leta 2018. Nadgradnja tankov T-80BV se je prihodnja leta nadaljevala.

T-80 in njegove različice in nadgradnje uporabljajo v Belorusiji, Cipru, Egiptu, Kazahstanu, Pakistanu, Južni Koreji, Ukrajini in Uzbekistanu. Ukrajina, kjer so pred razpadom Sovjetske zveze proizvajali ruski T-80, je proizvodnjo nadgradila, izboljšala je denimo motor, da je bolj ekonomičen, nadgradnja je označena kot T-84. Veliko ukrajinske proizvodnje je šlo v izvoz.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu