Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nad novinarje s puntom, Žavbijem in Turnškom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th avgust 2018, 12:37 pop

Voznika belega Fiata Punta z goriškega registrskega območja, ki včeraj je namenoma zapeljal proti novinarki Mojci Dumančič, snemalcu in ruskemu turistu, ki sta ga intervjuvala na Kolodvorki poti na Trgu Evrope v Novi Gorici, policija še ni “izsledila”, so mi danes povedali iz policijske uprave Nova Gorica. To je bil že drugi napad na novinarsko ekipo v kratkem času. Pred tem so je podoben napad doživela ekipa Planeta TV pri pripravi posnetka o Roku Žavbiju, ki je bil v zaporu v Italiji zaradi novačenja borcev za Islamsko državo.

O sodelovanju z Italijani ni odgovora

Pri zadnjem dogodki v Novi Gorici je bila poškodovana le oprema vredna nekaj tisoč evrov in jo policija razume kot grožnjo. Voznik je že prej nekajkrat zapeljal mimo ekipe, ki je opravljala delo in nanje vpil, nazadnje pa je z vozilom zapeljal proti članu snemalne ekipe, ki je odskočil, ter se tam zaletel v kamero, ki je bila postavljena na stojalu in jo poškodoval.  Voznik je potem preko nekdanjega mejnega prehoda v Solkanu pobegnil v  Italijo. odgovorov, ali so se kaj povezali z varnostnimi organi sosednje države, da bi ga ti vrnili, iz policijske uprave Nova Gorica danes še nisem dobil, je pa policija o dogajanju obvestila okrožnega sodnika in in državno tožilstvo, so sporočili.

Podobne so bile nedavne grožnje novinarju Jožetu Možini, ki jih je pred stavbo RTV izrekel levičarski aktivist Igor Bricelj, da se mora novinar paziti, da se mu kaj ne zgodi. Aktivist je tam zahteval ukinitev oddaj Možine, pred leti pa se je istemu aktivistu uspelo z napisom “Smrt Janšizmu, svoboda narodu” pretihotapiti v stavbo javne RTV med protesti novinarjev na seji programskega sveta, kjer je nekdanji šef programskega sveta Mitja Štular nameraval dopustiti razpravo o delu Mojce Pašek in Evgenije Carl. Transparent je Bricelj razvil nad glavami direktorjev televizije. Možina pa je precej pretresen zaradi groženj pred stavbo televizije poklical generalnega direktorja Kadunca in Briclja so prijavili.

Bricelj, Turnšek in Carlova

Bricelj je pred stavbo RTV prišel po povsem neprikritem političnem pritisku na javno RTV, ko je predsednik Zveze borcev Tit Turnšek od generalnega direktorja televizije Igorja Kaduncu zaradi intervjuja Jožeta Možine z Jožetom Dežmanom o povojnih partizanskih pobojih ujetnikov, ki jih je ukazal vrh komunistične partije, zahteval, da je treba Možini preprečiti, da bi še opravljal svoje delo. Podobno protestno pismo je napisal tudi poslanec SD Marko Koprivc.

Turnšek, ki ima ob sebi na vrhu Zveze borcev kar tri podpredsednike, ki so nekdanji funkcionarji SD, je pismo poslal tudi predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču, ki v programskem svetu zastopa SD Dejana Židana. Prejšnja vladna koalicija si je v programskem in nadzornem svetu (ki odločata o vodilnih kadrih in programu) zagotovila velikansko večino, krepko večjo od tiste, ki ji vladajočim zagotavlja zakon. Največji opozicijski stranki pa so odvzeli, kar bi po zakonu morala imeti, kar je pokazalo izjemno nizko raven politične kulture teh strank. Dokazujejo jo tudi zadnje mesece, ko se z relativno zmagovalko volitev SDS niso pripravljene niti pogovarjati, kako državi zagotoviti dobro vladanje. Zakon zahteva zastopanost strank v programskem in nadzornem svetu sorazmerno rezultatu volitev. V nadzornem svetu so levo-sredinske stranke zavrnili izvolitev predstavnika največje opozicijske stranke SDS in si namesto tega izbrali zastopnika iz takrat trikrat manjše opozicijske NSi. Pred tem SDS dolgo ni imela predstavnika niti v programskem svetu, kar je bilo enako zakonsko sporno in znak nizke politične kulture strank leve sredine in njihovih voditeljev, ki so izgubila nedavne volitve.

Na grožnje novinarjem TV Slovenija se je odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič včeraj odzvala tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu