Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revnim upokojencem dodelili 13 evrov draginjskega dodatka, Kučanom 150 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:46 pop

“Pred nami je zakon, ki prinaša 4,5 odstoten dodatek pri pokojninah za meseca november in december, kar pomeni, da bo tisti z najnižjo pokojnino dobil 13 evrov dodatka, tisti z najvišjo pa 150 evrov dodatka. Kmečka žena, ki je celo življenje garala na kmetiji, bo dobila 13 evrov, upokojenec z najvišjo pokojnino, gospod Milan Kučan, pa 150 evrov dodatka.” Tako je Zvonko Černač (SDS) v parlamentu danes opisal, kakšen ukrep za povečanje prihodkov upokojencev po nujnem postopku potrjujejo poslanci.

Dopolnilo SDS, da bi vsem upokojencem, tudi tistim z nižjimi pokojninami, dali več, so koalicijski poslanci zavrnili, v SDS pa so napovedali, da bodo zakon vendarle podprli, ker daje dodaten denar za domove za starejše in sicer ne najbolj pravično razdeljen dodatek vsem upokojencem. Podobno so glasovanje napovedali tudi iz NSi. Da vladna rešitev res ni dobra, ker bodo tisti z najvišjimi pokojninami dobili veliko, tisti z nizkimi pa malo dodatka, je pred glasovanjem priznal tudi Miha Kordiš iz Levice. Za povišanje pokojnin za 4,5 odstotka za nekaj mesecev in boljše financiranje domov za starejše, je glasovalo 70 poslancev, proti ni bil nihče.

Poslanec SDS Zvonko Černač je opozoril, da ni logično, da vladajoči najbolj pomagajo tistim upokojencem, ki imajo najvišje pokojnine

Černač je opozoril še, da ne gre za redno uskladitev pokojnin, tudi ne gre za izredno uskladitev pokojnin, gre za solidarnostni dodatek za dva meseca, kjer bi moral dobiti največ tisti, ki ima najnižjo pokojnino, in ne obratno, kar prinaša, kot je ocenil Černač, zakon Roberta Goloba. Cena bencina in energentov se dejansko enako višajo za vse upokojence in ni logično, da vladna koalicija z dodatkom za dva meseca krepko bolj pomaga tistim upokojencem, ki imajo višje pokojnine.

Aleksander Reberšek (NSi)

Reberšek: Počnete tisto, kar ste nam očitali

Podobno kot Černač je ravnanje vladajočih kot napačno ocenil tudi Aleksander Reberšek (NSi): “Za povprečno pokojnino, ki znaša 770 evrov, pomeni 4,5 % povišanje manj kot 35 evrov, pomeni pa tudi, da bo tisti, ki ima višjo pokojnino, dobil več kot tisti, ki ima nizko pokojnino. Namesto, da bi tako kot v času naše vlade, pomagali tistim, ki imajo najmanj, pomagate ravno tistim, ki imajo največ, najvišje pokojnine. Počnete točno to, kar ste nam očitali pri davčni reformi, češ da dajemo delavcu 13 evrov, menedžerju pa 200 evrov. Vi počnete to pri upokojencih. Nekomu z malo pokojnine drobiž, par evrov, nekomu z višjo par 10 evrov, pa še ta višja pokojnina se ne bo štela naslednje leto v izračun uskladitve pokojnine, zato je govorjenje, da gre za predčasno uskladitev pokojnin, enostavno zavajanje. Gre za dodatke.”

Luka Mesec in Miha Kordiš (Levica) foto: DZ

Miha Kordiš (Levica) pa je o povišanju, ki so ga sami predlagali, povedal: “S to rešitvijo v poslanski skupini Levice nismo najbolj zadovoljni zaradi tega, ker prepoznavamo manjko solidarnosti v teh univerzalnih 4,5 %, kar pomeni, da bo nekdo z višjo pokojnino dobil več, nekdo z nižjo pokojnino bo dobil manj in to se nam ne zdi prav.

Kučan v resnici ne bo dobil več

Ocena Černača, da bo Milan Kučan s povišanjem za november in december dobil 150 evrov več, je točna le v delu, ko se nanaša na pokojnino. Dejansko ne bo dobil več, če ne bo povišana še plača predsedniku republike Borutu Pahorju. Kučanu namreč poseben zakon, ki velja le zanj, za nobenega drugega predsednika pa ni in ne bo veljal, zagotavlja, da mu država vsak mesec k pokojni primakne toliko, da dobi 80 odstotkov plače predsednika republike. Z morebitnim povišanjem pokojnine za november in december se mu bo ta dodatek znižal. Dobil bo torej višjo pokojnino, a nižji dodatek.

Zadnje mesece je Borut Pahor dobival 5.400 evrov bruto plače. Kučan pa 1.322 evrov posebnega doplačila, k – če preračunamo, 3.014 evrom pokojnine. Kakšna je točno Kučanova pokojnina, je javnosti nedostopno zaradi varstva zasebnosti. Kolikšen je državni dodatek pa država ne prikriva, ker je izplačano iz državnega proračuna in ne iz ZPIZ.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu