Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tonin: Kozmelj krši zakon enako kot Črnčec leta 2012

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:23 pop

Komisija za nadzor obveščevalnih služb je pristojna za nadzor kadrovanj Sove, šef Sove Rajko Kozmelj pa to ve, je popoldan povedal predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Matej Tonin (NSi).

Po tej poti že Črnčec

Enak nadzor nad kadrovanjem Sove so poslanci izvajali že leta 2012, ko je komisijo za nadzor obveščevalcev vodil član iz vrst Pozitivne Slovenije, tej stranki je takrat pripadal sedanji predsednik vlade, direktor Sove pa je bil takrat Damir Črnčec, sedanji svetovalec šefa vlade, je opozoril Tonin in o tem povedal:

“Leta 2012 smo odšli v nadzor domnevno spornih več deset zaposlitev v Sovi. Isto se je zapletalo kot danes. Črnčec ni hotel izročiti dokumentacije, čeprav bi moral.”

Pozneje se je, je opozoril Tonin, pokazalo, da je imela komisija za nadzor obveščevalcev prav in, ko so dogajanje preučile še druge institucije, se je pokazalo, da je bilo pri kadrovanju veliko napak, varnostna preverjanja niso bila opravljena, nekateri zaposleni niso izpolnjevali standardov…

“Neka logika iz leta 2012 se očitno vleče še v danes,” je ocenil Tonin in pripomnil, da težko razume, zakaj Kozmelj komisiji ne želi dati podatkov, če je vse prav in opozoril, da bi jih direktor Sove, če niso pristojni za nadzor zaposlovanj, moral zavrniti že, ko so nadzor na Sovi opravljali, ker je sicer prispeval, da so se nepooblaščenim osebam razkrivali podatki Sove

“Ve, da smo pristojni in da to moramo delati,” je pripomnil Tonin.

Tonin je zavrnil argumentacijo Kozmelja, da komisiji podatkov o zaposlitvah ne pošilja, ker ti odtekajo v javnost.

“To je nezakonit razlog za onemogočanje nadzora,” je opozoril Tonin.

Če ima čisto vest, zakaj skriva?

Zakon določa, kdaj se lahko omeji nadzor in bojazen, da bi stvari lahko odtekle, ni ena od podlag,” je opozoril Tonin in dodal:

“Če ima direktor čisto vest, naj te podatke pokaže. Potem ni kaj skrivat in tako omogoči zakonit nadzor. Da onemogoča nadzor, je nesprejemljivo za pravno in demokratično državo”

Tonin upa, da si bo Kozmelj premislil do seje komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki bo prihodnji teden razpravljala o ugotovitvah nadzora zaposlovanja Nataše. Če si ne premisli, bo direktor po Toninovem mnenju zagrešil “hudo kršitev”.

Tonin je ocenil, da si je Kozmelj najbrž premislil, po pogovoru s Šarčevim sekretarjem za nacionalno varnost Črnčecem, dokumentacijo jim je najprej namreč nameraval predati. Potem pa se je odločil, da dokumentacije o zaposlovanjih ne bo poslal.

O tem kaj pričakuje od nadzora vladnih inšpektorjev, je Tonin povedal: “Leta 2012 je inšpektorat ugotovil kar nekaj nepravilnosti v Sovi. Primerjalno s tistim časom pričakujem, da bo tudi tokrat inšpektorat za javni sektor moral opraviti svojo nalogo. A to ne pomeni, da se lahko izključi Knovs. Inšpektorat je prekrškovni organ, KNOVS zagotavlja civilni nadzor”.

Da nadzor komisije, ki jo vodi Tonin, nikakor ni omejen le na rabo posebnih metod in sredstev, pove že poslovnik državnega zbora, to je mala ustava, ki določa:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu