Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Debele krave: Poslanci k vsaki pokojnini mesečno dodajajo 6,5 evra

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:48 pop

Vsakemu, ki v državi prejema pokojnino, bodo poslanci decembra prihodnje leto pokojnino povišali za 6.5 evrov, če bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka. Za 9,5 evra pa se bodo vse pokojnine decembra prihodnje leto vsem upokojencem povišale, če rast preseže 3,5 odstotka.

Kot v vojni ali izrednih razmerah

Takšen dodatek k pokojninam je odbor za finance na predlog LMŠ Marjana Šarca, SD Dejana Židana in SAB Alenke Bratušek s 16 glasovi za in enim proti včeraj že vključili v interventen zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Ta zakon bo prihodnji teden po postopku za primere vojn, naravnih nesreč ali izrednih potreb države potrjeval še državni zbor. Glasovanje bo skupaj s proračuni za leti 2020 in 2021 v četrtek.

Razlogov za odločanje po nujnem postopku ni, a vladajoči se na to kar naprej požvižgajo.

Vlada je z zakonom o ukrepih na področju plač predlagala, da bi se pokojnine konec prihodnjega leta izredno uskladile za odstotek, če bi gospodarska rast presegla tri odstotke.

To je pomenilo, da izrednega usklajevanje pokojnin ne bi bilo.

Umar je napoved rasti za prihodnje leto z jesensko napovedjo namreč znižaj iz 3,4 na 2,8 odstotka. Če se zaplete na mednarodnih trgih, pa lahko rast pade celo le na 1,7 odstotka, so v jesenski napovedi še opozorili iz Umarja. Na posnetku je finančni minsiter Andrej Bertoncelj, ki v času “debelih krav” poskuša varčevati:

Finančni minister Andrej Bertoncelj Foto: DZ/Matija Sušnik

A koalicijske LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB so se na znižane napovedi rasti zadnji teden odzvale z dopolnilom, da bi pogoj za izredno uskladitev znižali na 2,5 odstotka, da bi upokojenci decembra 2020 dobili, kar jim po mnenju vladajočih strank pripada tudi, če bo rast nižja kot so najprej načrtovali. LMŠ, SD in SAB pa so, da bi bilo povišanje socialno bolj pravično, predlagale, da bi povišanje razdelili kar v enakih zneskih med vse upokojence.

In večina je to včeraj v odboru za finance tudi izglasovala. Če prihodnji teden potrdi še DZ, bo obveljalo.

To je že druga odločitev v prid upokojencem v kratkem času. Na oktobrski seji je koalicija na predlog opozicijske SDS Janeza Janše izglasovala, da bo vlada upokojencem in starejšim od 65 let od julija prihodnje leto v celoti in brez posebnih omejitev plačevala vse linijske prevoze z avtobusi in vlaki.

Iz SAB so pozneje trdili, da je to bil predlog ministrice Alenke Bratušek. A v predlogu spremembe zakona, ki ga je vlada na njen predlog poslala v državni zbor, ni ne duha in ne sluha o čem takem.

V državnem zboru pa pozneje ministri nimajo pravice predlagati dopolnil.

Cene za vse rastejo enako

Vodjo poslanske skupine SAB Mašo Kociper, ki je ocenila, da je izredno uskladitev na način, da se pokojnine povišajo za enak znesek vsem mogoče ubraniti tudi pred ustavnim sodiščem, je državni sekretar ministrstva za delo Tilen Božič (SMC) vprašal, ali predlaga v vsoti enako povišanje tudi za družinske, vdovske pokojnine in, denimo, za samostojne podjetnike, ki prejemajo 75 odstotkov pokojnine in hkrati še polno poslujejo.

Kociprova je odgovorila pritrdilno, da je to edino pravično, ker cene za vse enako rastejo in je prav, da enako dobijo tisti z visokimi in nizkimi pokojninami.

Na posnetku je finančni minister Andrej Bertoncelj na tiskovni konferenci septembra, na kateri je predstavljal podatke o varčevanju, ki ga je odredil zaradi znižane napovedi gospodarske rasti, ki pa je po svarilih Umarja lahko še krepko nižja.

Več si lahko preberete v povezanem članku: ŠOK: NIŽJA GOSPODARSKA RAST, MINISTRI OB STOTINE MILIJONOV

Teden po potrditvi proračunov nameravajo poslanci razpravljati in odločati še o spremembo višine odmer pokojnin. Povišali bi jo takoj ženskam, do leta 2025 pa še moškim, ki zadnja leta ob upokojitvi dobijo ob isti delovni dobi in višini plač krepko nižje pokojnine kot ženske.

Fiskalni svet opozarja, da te spremembe dolgoročno, ker polne finančne učinke bo država čutila šele v bolj daljni prihodnosti, finančno niso najbolj premišljene.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu