Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Se bo EPP izognila razkolu pred volitvami ob Orbánu?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:42 dop

Bruselj – Evropska ljudska stranka (EPP) danes v Bruslju odloča o dilemi, ali bi izključili daleč najmočnejšo stranko na Madžarskem Fides, ki jo vodi premier sosednje države Viktor Orbán. Del članic EPP ocenjuje, da je ta stranka prekršila temeljne vrednote zmerno desne evropske politične skupine. Med drugim, ker so na Madžarskem objavili plakate, na katerih sta šef evropske komisije Jean Claude Juncker in George Soroš, z napisom: “Pravico imate vedeti, kakšne odločitve sprejemajo v Bruslju.” K izključitvi Fidesa pred volitvami je pozval tudi Juncker. V ozadju je že dalj časa konflikt o tem, kakšna naj bo politika do migracij, kjer pa je EPP stališča Orbána, do katerih so bili pred leti številni kritični, zadnja leta prevzela, ko je za politiko, ki podpira družine in je za boj proti ilegalnim migracijam in za veliko strožji evropski nadzor zunanjih mej

Janša: Odpovedati ali prestaviti odločanje

Odločanje, ki deli EPP, ta združuje največ poslancev v evropskem parlamentu, se dogaja v nerodnem času pred evropskimi volitvami, kar dodatno dviguje temperaturo. Povrhu smo v času, ko se Velika Britanija odloča o odhodu iz EU, kar je dogodek, kakršnega v zgodovini EU še ni bilo in ki destabilizira celotno območje Evrope, ki je doslej poznalo le širjenje in vključevanje novih držav. Na posnetku je množica novinarjev, ki čakajo razplet v EPP:

Zaradi časa, v katerem poteka odločanje, je predsednik SDS Janez Janša predsednika Jospeha Daula in vse šefe strank družine EPP v posebnem pismu pozval, da bi se danes izognili odločanju: da bi ga odpovedali ali prestavili na čas po evropskih volitvah, saj bo posledica sicer razkol znotraj skupine in to tik pred evropskimi volitvami, kar je najslabši mogoči trenutek. Celotno pismo je, kot je bilo poslano v angleščini, dostopno na koncu članka. Razkol, ki bi bil posledica morebitne izključitve Fidesa, bi zmanjšal možnosti, da bi kandidat EPP Manfred Weber postal prihodnji šef evropske komisije, to pa bi lahko pomenilo tudi, da se EPP poslavlja kot glavna evropske sila, opozarja Janša. Na posnetku je Orban, ko prihaja na pogovor, ali ga bodo izključili:

Webra je Janša nedavno gostil v Sloveniji, v dobrih odnosih pa je tudi s predsednikom vlade sosednje države Orbanom, ki je SDS prišel podpret na kongres pred zadnjimi volitvami poslancev, na katerih je SDS dosegla relativno zmago, manjšinsko vlado pa je po volitvah sestavila množica poraženih strank, brez SDS. Na posnetku sta Orbán in Janša na kongresu SDS v Mariboru:

Po oceni Janše bi EPP danes morala ustaviti debate o sami sebi in se ukvarjati z dilemami, ki so pomembne za ljudi in za zmago na evropskih volitvah v 27 državah EU, v katerih je položaj zelo različen.

Za nagrado Bratuškovi komisarstvo

Janša pred odločanjem v Bruslju opozarja tudi na dramatično različne standarde v evropskem parlamentu in evropskih institucijah, ko gre za Slovenijo (in nekatere druge države z levimi ali liberalnimi vladami) in na Madžarskem. V sosednji državi v zadnjem desetletju ni političnih zapornikov in ni bilo politično motiviranih procesov proti opoziciji. Obojemu smo bili priča v Sloveniji. Na Madžarskem ni primerov novinarjev, ki bi bili pretepeni in skoraj ubiti, kot je bil v Sloveniji Miro Petek, kar ni bilo nikoli raziskano. Za vrhovne sodnike na Madžarskem ne imenujejo posameznikov, ki bi v svoji sodniški karieri drastično kršili človekove pravice, kot se je zgodilo pri nas. Parlament na Madžarskem tudi ne zavrača resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, o kateri bodo poslanci v slovenskem parlamentu ponovno glasovali prav danes, levo sredinske stranke pa ji od leta 2009 nasprotujejo, opozarja Janša. Predsednik SDS kot primer nenavadnega ravnanja navaja, da je v primeru zlorab oblasti levih in liberalnih strank v Sloveniji, ko so ga tik pred volitvami 2014 zaprli, po volitvah mu v DZ odvzeli pridobljeni poslanski mandat, ustavno sodišče pa je sodbo in odvzem mandata razveljavilo, Jean Claude Juncker povabil Alenko Bratušek, ki je v teh zlorabah sodelovala, za evropsko komisarko.

V zadnjem delu pismo EPP se Janša sklicuje tudi na besede Ivana Cankarja. tako:

V DZ manjša NSi je, kot je včeraj v Odmevih povedala Ljudmila Novak, proti izključitvi Fidesa, so pa za zamrznitev članstva. Na kritike o uslugah levici s politiko EPP Branka Grimsa (SDS) je odgovorila na nekoliko nenavaden način, da EPP združuje krščansko demokratske stranke, Orban pa je, je pripomnila, nekdanji komunist.

Pismo Janeza Janše o izključevanju Fidesa

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu