Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nataše v Sovi bo pregledalo še računsko sodišče

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je podpisal sklep, da bodo revizorji pregledali pravilnost poslovanje slovenske obveščevalne službe v zadnjih dveh letih. To bo drug pregled Sove v zgodovini. Prvič so nadzor opravili pred desetletjem za čas med 2005 in 2007, ko so hkrati preverjali še vojaško obveščevalno službo. Pregled je takrat pokazal zelo hude nepravilnosti. Sova je dobila povsem negativno oceno in je morala pisati tudi odzivno poročilo.

Katastrofa v Sovi, ko je Janša prvič prevzel

A še hujše je Sovo leta 2010 za delo v tem obdobju ocenila komisija za nadzor obveščevalnih služb že po tem nadzoru revizorjev s stavkom, da je:

»ozka skupina znotraj Sove vzpostavila vzporeden sistem delovanja mimo veljavnih pravil in predpisov, ki je svoj vrhunec doživel v času Iztoka Podbregarja, ko je Sova v enem delu delovala kot politična policija (nezakonito posredovanje tajnih informacij, nezakonita izplačila, tajno sledenje komunikacij mimo zakona …)«.

Zaradi tega stavka, ki ga je s seznanitvijo potrdil državni zbor, je Podbregar pozneje tožil tedanjega predsednika nadzornikov Zvonka Černača (SDS) za 50.000 evrov. A mu ni uspelo “obogateti”. Na sodišču je v celoti izgubil. na posnetku Zvonko Černač in Janez Janša:

Janez Janša, ob njem Zvonko Černač, oba SDS. Foto: DZ/Borut Paršolja

Se je pa Podbregar vmes uveljavil v politiki. S kandidaturo za LDS in po padcu Katarine Kresal celo vodenjem te stranke. A je kot šef bankrotirane nekdanje stranke Janeza Drnovška tudi hitro odstopil.

Ob finančnih nepravilnosti, ko so debelo zapravljali denar, ki jih je ugotovila tudi posebna vladna komisija, ki jo je vodil Lovro Šturm, je v aferi Sova takrat javno najbolj odmevalo, ker se je pokazalo, da je Podbregar pred volitvami leta 2004 nekoliko mimo pravil tedanjega premiera Antona Ropa obveščal o vsebini telefonskih pogovorov opozicijskega prvaka Janeza Janše z Ivom Sanaderjem, informacije o Sovinem uspešnem prisluškovanju politikom sosednje države pa so Ropu potem ušle v medije.

Rop je, ko je vlado že vodil Janša, Rop pa iz LDS že prestopil k SD, prostodušno o tem Sovinem prisluškovanju (imeli so tudi posnetke Ropovih pogovorov) po telefonu govoril novinarju Vladimirju Vodušku. Ta je posnetek tega pogovora objavil na javni televiziji.

Nekdanji predsednik LDS in premier Anton Rop, ki je pozneje prestopil k SD Foto: DZ

Že prej je podobno “vsebino” o prisluškovanju Sove hrvaškim politikom razkril Rok Praprotnik v Dnevniku, ki je bil znan po povezavah z delom LDS in levice. Za Sovo in državo je bilo razkrivanje, ki je služilo poskusu nabiranja točk z obtoževanjem Janše, velika neumnost in nam je v sporih o meji s sosednjo Hrvaško o meji tudi povzročilo veliko škode.

Ko se prikriva ravnanje

Sklep, da bodo zdaj znova preverili ravnanje zaposlovalca Nataše Hribar, je bil na računskem sodišču pripravljen že 21.1., torej že pred odstopom premiera Marjana Šarca in s tem padcem vlade in tudi že pred zaslišanjem premiera Šarca pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki je bila nekaj dni pred odstopom. Šarca je predsednik Matej Tonin (NSi) povabil, ker je posebni skupini te nadzorne komisije direktor Sove Rajko Kozmelj nezakonito preprečil nadzor zakonitosti in pravilnost zaposlitve. Preverjali so, ali je točna zgodba, ki jo je objavil novinar Bojan Požar, da so premierovo znanko na Sovi zaposlili na lepe oči mimo pravil po posredovanju iz vrha vlade, ki mu je Sova neposredno podrejena.

Kozmelj je nadzor onemogočil, češ da lahko pravilnost njegovega zaposlovanja preverja le vladni inšpektorat. Ta je pozneje nadzor tudi opravil in ugotovil nepravilnosti, med drugim, da je bila uslužbenka na delovno mesta za mednarodno sodelovanje zaposlena brez znanja tujega jezika in s previsoko plačo.

Pozneje so Natašo zaradi tega poslali na dodatno izobraževanje, razvrstitev in plačo pa so ji z aneksom znižali.

Komisija za nadzor obveščevalcev končno poročilo o svojem nadzoru še pripravlja.

Kaj so revizorji ugotovili prvič

Prvič so bili revizorji v Sovi pred desetletjem, ko so preverili pravilnosti poslovanja SOVE v letih 2005, 2006 in prvi polovici 2007.  Takrat so preverjali tudi poslovanje vojaške obveščevalne službe, ki je tokrat nimajo na muhi.

Poročilo računskega sodišče izpred desetletja je zaradi podatkov, “katerih razkritje nepoklicani osebi, bi lahko hudo škodovalo varnosti ali interesom republike slovenije označeno s stopnjo tajnosti,” ni dostopno javnosti. Predano je bilo zgolj revidirancema in državnemu zboru. Podobno je pričakovati tudi tokrat. Je pa znano, da je takrat računsko sodišče pregledalo vse tri vrste izplačil: direktna proračunska izplačila, izplačila posebnega sklada in izplačila iz sredstev sklada oblikovanega iz sredstev mednarodnega sodelovanja.  Pri OVS so bila predmet revizije samo sredstva posebnega sklada. 

Računsko sodišče je takrat z reviziji ugotovilo nepravilnosti na področju, plač in zaposlovanja, javnih naročil in naročil zaupne narave, finančnega poslovanja, namenskosti porabe, računovodskega evidentiranja in z njim povezanega sistema notranjih kontrol in arhiviranja dokumentacije; med drugimi je potrdilo tudi večino nepravilnosti poslovanja, o katerih so mediji glede poslovanja SOVE že poročali po nadzoru posebne vladen komisije, ki je delo Sove preverjala v času prve vlade Janeza Janše.

Sova je dobila negativno mnenje in je morala tudi pisati odzivno poročilo, kar kaže, da so bile nepravilnosti hude in da tudi niso vseh takoj odpravili.


Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 1.481 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu