Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Knez: “Mafija je torej zaščitila mafijo” je neprimerna izjava Mahniča

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:23 dop

“Gre za neprimerno izjavo člana zakonodajne veje oblasti, ki izraža nespoštljiv odnos do drugih institucij državne oblasti, ne le Ustavnega sodišča. Medsebojno spoštovanje nosilcev različnih vej oblasti je osnova za normalno delovanje države in bistveno za ohranjanje zaupanja državljanov do oblasti. Zato bi si morali vsi prizadevati, tudi in predvsem v primerih, ko smo različnih mnenj, za strpne in spoštljive odnose.”

Šketa je izvoljen funkcionar

Tako se je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez danes odzval na izjavo predsednika preiskovalne komisije za primer Kangler Žana Mahniča (SDS), ki je dejal “Mafija je torej zaščitila mafijo”, ko so štirje ustavni sodniki tik pred zaslišanjem mariborskega tožilca Nika Pušnika in generalnega državnega tožilca Draga Šketa, rešilo Šketo, ko so ugodili njegovi zahtevi za začasno prepoved poslanskega preiskovanje, dokler ne presodijo ustavnosti preverjanja ravnanja tožilcev.

Mahnič se je v celoti na spletnem omrežju odzval tako: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.”

Zaslišanje tožilcev bi bilo za javnost zanimivo, Pušnik je javno očital Šketi, ki je danes generalni državni tožilec, torej v državnem zboru izvoljen funkcionar, da bi naj v preteklosti kot njegov šef v Mariboru pritiskal nanj v primeru Kangler. Štirje ustavni sodniki (dva sta bila proti) so se tik pred zaslišanjem odločili ugoditi Šketi in generalnega državnega tožilca odrešiti pojasnjevanju svojega dela opozicijskim poslancem.

Precej verjetno je, da bi opozicija Šketi očitala, da ga je prejšnja vladna koalicija z izvolitvijo na visoko funkcijo, nagradila.

Vladni poslanci so sodelovanje v preiskovalni komisiji zavrnili.

Na posnetku povsem desno je generalni državni tožilec Drago Šket na srečanju s predstavniki ruskega sodstva.

Na posnetku so ruski veleposlanik Doku Gapurovič Zavgajev in predsednik vrhovnega sodišča ruske federacije Vjačeslav Lebedjev na obisku pri šefu tožilcev Dragu Šketi Fotografijo je objavilo tožilstvo na svoji spletni strani.

Mariborski boj za oblast

Dogajanje je politično nerodno celo za ustavne sodnike same, soodločali so namreč ustavni sodniki, ki jih je v prejšnjem mandatu izvolila SMC, ta pa ima v Mariboru od lani župana Saša Arsenoviča, na katerega zabavo, ko je premagal Franca Kanglerja, je prišel preiskovalni sodnik Janez Žirovnik, ki je pred tem odrejal večino prisluškovanj in drugih tajnih ukrepov proti Kanglerju.

V preteklosti je bil Žirovnik zaposlen v SDV in v vrhu Sove.

Ravnanje Žirovnika, ki se ni izločil iz odločanj o prikritih ukrepih proti Kanglerju, je nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič označil kot primer nepoštenega sojenja.

Da ne bo škode, če zaslišanj Škete ne bo takoj, so ustavni sodniki pojasnili s tem, da bodo zaslišanja pač pozneje, če se izkaže, da je pravno vse čisto.

Za preprečitev zaslišanje Škete so bili Rajko Knez, Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs. Proti pa Klemen Jaklič in Marko Šorli.

Več o sodbi in sodbo samo z ločenimi mnenji lahko najdete v povezanem članku: ŠTIRJE USTAVNI SODNIKI “REŠILI” ŠKETO PRED PUŠNIKOM

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu