Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ne Tomićevi “manjšini”, Jankoviću pa več denarja

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 18/10/2017)

Violeta Tomić je propadla s predlogom, da bi državni zbor prihodnji mesec še posebej razpravljal o odgovoru premiera Mira Cerarja o posebni zaščititi “yugo manjšine” v ustavi. Za splošno razpravo parlamenta o odgovorih premiera, ki so Tomićevo razočarali, je bilo le devet poslancev, proti  kar 54.

Za le Levica, prestopniki…

Med devetimi poslanci, ki so podprli predlog Violete Tomić je bila tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek Foto: DZ/Barbara Žejavac

Cerarjevi odgovori Tomićevi niso bili všeč, ker ji je premier pojasnil, da ne bo spreminjanja ustave, ki ga Levici zadnja leta ni uspelo sprožiti, ker za to ni pridobila najmanj 20 podpisov poslancev.

Še deset podpisov jim ni uspelo zbrati. Splošno razpravo državnega zbora je Tomićeva po premierovih opozorilih, da zamisli, ki jih predlaga, niso realne, predlagala, da “končno zapremo vprašanje manjšine in da odpravimo te krivice, kajti to je naša dolžnost.” Ocenila je še, da “stvar ni minorna, gre za več kot 200 tisoč državljank in državljanov”. Ker je po očetu Bosanka po mami pa Slovenka, se bi posebna ustavna zaščita vsaj deloma najbrž nanašala tudi na Tomićevo samo.

Za splošno razpravo o posebnih ustavnih pravicah za povečini ekonomske migrante iz republik nekdanje Jugoslavije so glasovali štirje poslanci Levice, ki ji Tomićeva pripada, Zvonko Lah, ki je iz SDS prestopil k NSi, Alenka Bratušek, ki je nepovezana od razpada njene poslanske skupine, Franc Laj, ki je izstopil iz SMC, Matjaž Hanžek, ki je izstopil iz Levice in Janko Veber, ki je sicer še v SD. A tudi Veber velja v SD za precej samosvojega poslanca, kar ga je koalicijska večina na začetku mandata na zahtevo premiera Mira Cerarja odstavila kot obrambnega ministra.

SDS je bolj proti kot SMC

[wp_ad_camp_2]

Manjšinska poslanca sta bila v dvorani, a nista glasovala Foto: DZ/Barbara Žejavac

Proti tej še dodatni razpravi o posebnem ustavnem članu za državljane, ki so po rodu iz Srbije, Hrvaške, Bosne, Črne Gore, Kosova, Makedonije, je bilo 26 (od 35) poslancev SMC, 15 (od 19) poslancev SDS, pet (od šest) iz SD, šest (od 11) iz Desusa, in eden (od šest) iz NSi.

Proti je bil še nepovezani Andrej Čuš. Ostali so manjkali ali pa niso glasovali.

Oba manjšinska poslanca László Göncz in Roberto Battelli sta prijavila prisotnost v dvorani, a o tem, ali v ustavi varovati še številne dodatne manjšine, nista glasovala.

Pri glasovanju so Cerarja, vsaj po deležu, bolj podprli poslanci opozicijske SDS kot poslanci njegove SMC.

Namesto ZPIZ bolnicam, več pa Jankoviću

[wp_ad_camp_1]

Jožef Horvat NSi: “Imamo injekcijsko brizgalko, na kateri piše »analgetik 136 m evrov«. In s to injekcijsko brizgalko bo ministrstvo za finance šlo od zavoda do zavoda in bo vsakemu špricnilo eno določeno dozo. In bolečina bo prenehala. Tako delujejo analgetiki. Kaj pa potem? Ali smo ozdravili bolezen? Nismo. Kaj potrebujemo za zdravljenje? Potrebujemo sistemske zakone, potrebujemo reformo zdravstvenega sistema. No, reforma je menda zelo nesimpatična beseda, in jo marsikdo ne sprejme.  No, potrebujemo modernizacijo zdravstvenega sistema. OECD, generalni sekretar je pred časom sedel tukaj, pove v svojih poročilih, da je preveč nekih preteklih, morda socialističnih elementov v našem zdravstvenem sistemu. In to moramo popraviti. A zdaj je konec. Mandat te vlade se je iztekel. Konec. To se dela, takšni reformni ukrepi, strukturni ukrepi se delajo v začetku mandata.” Foto: DZ/Barbara Žejavac

Koalicijski poslanci so (47 glasov za  in 20 proti) s hitro spremembo zakona o izvrševanju proračuna vladi včeraj omogočili, da bo s prerazporeditvami lahko pokrila za 136 milijonov evrov izgub bolnišnic. Da to mora storiti, so ji prej že naložili s posebnim interventnim zakonom, ki pa ni reševal vprašanja, kje najti denar.

Večina, 77 milijonov, bo iz postavke doplačil za pokojninsko varstvo, ker bo potreb države za pokrivanje luknje v ZPIZ manj kot so za letos  načrtovali.

S spremembo zakona o glavnem mestu pa so županu prestolnice Zoranu Jankoviću za prihodnje leto povečini vladni poslanci namenili, po vladnih izračunih, dodatne 3,3 milijone evrov. Financiranje so popravili tudi dolgoročno. Za več denarja Ljubljani je bilo 43 poslancev koalicijskih SMC, Desus in SD, ki se jim je pridružila še nekdanja premierka Alenka Bratušek,  proti je bilo 17 poslancev SDS in NSi.

Ostali niso glasovali.

Poslanec vladne SMC Dragan Matić je odločitev ocenil tako:

“Na ta način zagotavljamo uravnotežen model financiranja največje občine, ki ima v primerjavi z vsemi ostalimi občinami posebne naloge. Pri tem stojimo na stališču, da ne gre za privilegiranje MOL, ampak za izenačevanje ali komur je bliže, popravo krivic.”

Vladna ocena, kaj sprememba pomeni v denarju, je takšna:

 

 

 

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu