Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židan po letu ukinil privilegij Levice pri Šarcu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:25 dop

Po letu dni Levica Luka Meseca ta mesec ne bo več imela vsak mesec pravice do posebnega petega vprašanja premieru Marjana Šarcu (LMŠ). To posebno pravico, ki je ni v poslovniku državnega zbora, jim je predsednik DZ Dejan Židan ukinil, ko so ga prejšnji teden obvestili, da so po novem polna opozicija in ne več poseben slovenski tip opozicije, ki ima koalicijsko pogodbo z vladnimi strankami o tem, da skupaj določajo politiko države in da ministre in njihove ukrepe podpira.

Ko je padel Bandelli

Iz drugih strank ni bilo protestov, ko jih je Židan obvestil, da Levica zaradi pomoči vladajočim ne bo več imela posebnega statusa in petega vprašanja. Poslej bodo le še tri opozicijska in eno koalicijsko. Kot je to bilo običajno dolga leta pred tem in kot določa poslovnik.

Zaradi umika v opozicijo Levice lahko pride še do sprememb v sestavi in vodenju komisij in odborov državnega zbora. A pogovori o tem so se šele začeli. Na posnetku so poslanci Levice, ki niso več prav posebna vrsta opozicije, ki podpira vlado:

Poslanci Levice, Foto: DZ/Matija Susnik

Levica je pred letom zahtevala status, ki ga imajo v državnem zboru opozicijske stranke, a so protestirale druge opozicijske stranke, da gre za prevarantsko ravnanje, ko se koalicijska stranka razglaša za opozicijsko. Pravna služba v parlamentu je opoziciji pritrdila, da to res ni prav, še posebej ne v nadzornih komisijah, kjer bi si vlada s tem s prevaro zagotovila odločilne glasove. To je bil razlog, da so vladajoči Levici v parlamentu določili poseben status in da v komisiji za nadzor obveščevalnih služb sploh nima predstavnika. Jih pa ima več drugje.

Pred letom je Šarca prvič s “petim poslanskim” vprašanjem o projektu minimalne plače spraševal vodja poslanske skupine levice Matej T. Vatovec. Bilo je novembra, takrat so poslanci tudi že odstavili prvega od ministrov nove Šarčeve vlade. Na zahtevo Šarca je moral odstopiti minister brez listnice Marko Bandelli, ker je funkcijo pomoči pri upravljanju črpanja evropskega denarja, ki jo je šele prav prevzel, že uporabil za strankarske koristi v predvolilnem času v občini Komen. Ne preveč uspešno.

Bandelli mi je nedavno očital, da o Šarčevih razlogih, zakaj je bil odstopljen, lažem. V odzivu je trdil, da ni zahteval umika kandidature županskega kandidata v občini Komen Erika Modica s pismom, ki ga je poslal na številne naslove in da bi naj tudi ne vodil slabo področja črpanja evropskih sredstev. Obratno bi naj bilo res.

Več o tem si lahko preberete tukaj: PURIČEVO DELO ZAČASNO PREVZEMA BRATUŠKOVA, BANDELLI TRDI, DA LAŽEM

Gospod premier, a nismo dobri?

Po seznanitvi, da je Bandelli bivši minister in spet poslanec, je Vatovec Šarca spraševal o minimalni plači. To je bilo precej bizarno, ker je projekt spremembe višine minimalne plače vodila in usklajevala prav Levica in predlog spremembe, ki ga je ta stranka pripravila, so tudi podpisali iz vseh vladnih strank.

Težava je pa že takrat bila, ker Levica predloga ni usklajevala s socialnimi partnerji, predvsem z delodajalci ne, na katerih račun je višanje šlo in ki bodo to še bolj čutili po novem letu.

Ker so se razglašali za opozicijo, so menili, da nimajo obveznosti tistih, ki vladajo državi, da morajo vsaj informirati, kaj nameravajo početi vse tiste, ki jih to zadeva.

Več o uvedbi dodatnega vprašanju za koalicijsko stranko v opoziciji Levico pred letom lahko preberete tukaj: DZ: PRVI MINISTER ODLETEL, LEVICI PRIVILEGIJ PRI ŠARCU

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu