Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nič novih primerov na Kitajskem, hude težave na celotnem Zahodu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Na Kitajskem zadnji dan ni bilo novih primerov domačih okužb z virusom. Če jih ne bo 14 dni, bodo spet dovolili gibanja ljudi v prestolnici province Hubei Wuhanu, kjer se je okužba začela.

Tam so ljudje zaprti že več mesecev.

Imajo pa na Kitajskem težave, ker zdaj okužbo prinašajo potniki iz drugih držav, ki prihajajo na Kitajsko, čeprav so migracije med državami zelo omejene, potniški letalski promet pa v veliki meri ustavljen. Zaradi okužb od drugod je Kitajska uvedla stroge ukrepe in nadzor in izolacije.

Katastrofa v Lombardiji

Velike težave s hitrim širjenjem bolezni pa so po Evropi, v ZDA in celotnem zahodnem svetu. Največje so še vedno v Italiji, kjer je zadnji dan umrlo 475 ljudi, bolnice v Lombardiji so preobremenjene, podobno tudi mrtvaški zavodi in krematoriji.

Poročajo, da je v bolnišnicah zdaj tudi več mladih kot v začetku, ko je bolezen prizadela pretežno starejše. Možno je, da se pri mladih imunski sistem dalj časa upira, a ko popusti, so težave.

Z zdravniki in materialom pomaga Kitajska.

Drugi največje žarišče v Evropi je Španija.

Država, kjer so doslej uradno ugotovili več kot tisoč okuženih so:

Celotno bazo podatkov lahko pogledate tukaj: https://covid19info.live/

Dober svetovni pregled širjenja okužbe je tudi tukaj: https://coronavirus.jhu.edu/MAP.HTML

Posebno politiko v Evropi je dalj časa imela Velika Britanija, kjer je premier Boris Johnson razglasil, da bodo po nasvetu znanstvenikov poskušali zaščititi starejše, preostalo populacijo pa prekužiti brez velikih sprememb pri delovanju družbe.

A pristop že spreminjajo, drugačen je zdaj menda tudi že znanstveni nasvet: zaprli so šole, zdi se, da bodo London doletele podobne omejitve kot jih poznamo v Sloveniji in kot jih uvajajo drugod po Evropi.

Ustaviti poskušajo hitro rast števila okuženih, da ne bi preplavilo zdravstvenega sistema kot ga je v Italiji.

Precej katastrofični so podatki iz borz in podjetniškega sveta, kjer vlade in centralne banke ukrepajo z radikalnimi ukrepi. V ZDA pošilja oblast vsem državljanom po tisoč dolarjev hitre pomoči.

Po vsej Evropi se soočajo s pomanjkanjem opreme za pomoč bolnim in zaščite za zdravnike in tiste, ki morajo tudi v teh časih delati.

Velike težave ima tudi naša država, kjer zmanjkuje zaščitne opreme celo za zdravnike. Več o tem lahko preberete tukaj: https://spletnicasopis.eu/2020/03/18/sarec-se-je-pohvalil-da-je-porabil-in-ne-kupil-maske/

Kot je sinoči za več televizij opozoril obrambni minister Matej Tonin so velike težave z zaščitnimi maskami, ki so jih na hitro naročili v zadnjih dneh in bi že morale biti v državi.

Deloma so obstale v Nemčiji, za del, ki je tovornjakom potoval preko Italije, ni jasno, kje je, ker so z voznikom izgubili stik, pošiljka iz Kitajske, ki jo je pomagal urejati Aleksander Čeferin pa je bila sinoči v Belgiji in bi do Slovenije lahko prispela v petek.

Prevara podjetnika iz BiH

Dogajanje s tovornjakom v Italiji je Tonin danes pojasnil tako:

@MatejTonin@MO_RS: “Včeraj okrog 18. ure smo govorili z voznikom, ki je dejal, da bo 3 milijone mask zdaj zdaj dostavil v Slovenijo. Potem se ni več javil. Gre za PREVARO bosanskega podjetnika. Policija ga bo preganjala. proračun ni bil oškodovan, saj @vladaRS še ni plačala.”

Šlo naj bi za Emirja Begovića.

Prve hitre ukrepe za pomoč podjetnikom in za olajšanje delovanja države bo na izredni seji danes sprejemal državni zbor. Vlada Janeza Janše, ki je oblast prevzela pred manj kot tednom, napoveduje še precej obsežnejše ukrepe.

Število testov in okuženih v Sloveniji je bilo včeraj do 14 ure po podatkih NIJZ takšno:

Slovenija je po številu testiranj med boljšimi na svetu. Podatki o številu testiranj, ki jih objavlja NIJZ so takšni:

Slika števila odkritih okužb po državi je takšna. Dejansko jih je, ker se okužbe pokažejo šele sčasoma, najbrž vsaj petkrat več:

Celotna baza podatkov NIJZ, ki jo ažurirajo, je dostopna tukaj: https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu