Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bandelli o ukinitvi dodatka za aktivnost: “Nismo nobene svinje!”

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 8. februarja, 2020)

Ob ostrih protestih iz Levice Luke Meseca in SD Dejana Židana je 34 poslancev vladnih LMŠ, SMC, DeSUS, ki so jih podprli tudi trije iz SNS in poslanka NSi Tadeja Šuštar ukinilo dodatek za delovno aktivnost.

Proti je bilo 18 poslancev Levice, SD in Franc Kramar iz SAB. Vsi poslanci SDS in večina iz NSi pa se je vzdržala

Koga je žalil Kordiš

Kako ostro je bilo pred glasovanjem se je pokazalo, ko je Marko Bandelli protestiral, ker je Miha Kordiš (Levica) zagovornike spremembe prejšnji teden na spletnem omrežju Facebook označil za “navadne svinje”. Predsednika zbora Dejana Židana (SD) je Bandelli pozval, naj ponudi Kordišu priložnost, da se opraviči poslancem.

“Ker mi nismo nobene svinje. Mi tukaj delamo za državo in smo bili izvoljeni od države, ker na tak način ni žalil samo nas, ampak je žalil vse tiste ljudi, ki so izvolili nas, da smo danes tukaj,” je ocenil Bandelli.

Židan mu je odgovoril, da med glasovanji državnega zbora teh stvari po poslovniku ni mogoče urejati.

Glasovanje o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost se je izšlo tako:

Po tem protestu Bandellija, pa se je oglasil še Franc Trček (Levica) in napovedal obstrukcijo z besedami:

“Poslovnik ne opredeljuje zelo jasno obstrukcije seje s strani posameznega poslanca, ampak odkrito povem, da bom obstruiral nadaljevanje te seje, ker mi gre dobesedno na bruhanje. Kar si pa mislim o kolegicah in kolegih, ki so glasovali za, bom zadržal zase, da ne bom žalil kakšnega drugega kolega. Prosim pa, oziroma, zahtevam pa, dokler smo skupaj tukaj, da se mi ne približujete in ne vdirate v moj intimni prostor, ker jaz sem še vedno človek.”

Po tej izjavi je Trček odšel iz dvorane.

Da bi ta dodatek do dvesto evro mesečno za dobitnike socialne pomoči, če brezplačno delajo za razna društva, ohranili, je, pred dvema tednoma Levica pri glasovanjih v odboru za delo na nočni seji celo goljufala. Glasovalo je več poslancev Levice kot jih v odboru imajo. A na razplet ni vplivalo

Ukinitev državnega dodatka za zastonjsko delo je predlagalo ministrstvo za delo kot nesmiseln ukrep, ki ga ne pozna nobena evropska država.

Uveden je bil v času krize, ko so bile socialne pomoči veliko nižje. Ministrstvo je takrat vodila Anja Kopač Mrak iz SD. Ob uvedbi niso načrtovali, da bo število prejemnikov čez nekaj let deset tisoč. Toliko jih je bilo konec lanskega leta.

Sporočilo Kordiša na spletnem omrežju, na katerega se je odzval Bandelli, je bilo takšno:

Na posnetku je Marko Bandelli:

Nataša Sukič (Levica) in Marko Bandelli (SAB) Foto:DZ/Matija Sušnik
------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu