Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Večina za 35 milijonov več za zdravstvo, proti SDS, Levica zmedeno

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd avgust 2018, 01:32 pop

Porabo dodatnih 35 milijonov za zdravstvo je po najhitrejšem možnem postopku danes izglasovalo 44 poslancev LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS, SAB in SNS, proti je bilo 23 poslancev SDS, poslanci Levice niso glasovali. Ravnanje Levice je bilo nenavadno. Miha Kordiš je napovedal, da bodo dodatni denar za zdravstvo podprli, a pozneje tega ni storil čisto nihče iz te stranke, niti Kordiš sam. Nihče ni niti prijavil navzočnosti (kvoruma). Iz stranke so, ko sem preverjal, kako je jim je to zgodilo, pojasnili, da je šlo za napako: med sejo državnega zbora so imeli sejo poslanske skupine in zamudili glasovanje.

Godec: Naredili niste nič in nadaljujete s tem

Razplet glasovanja je bil takšen:


Izredno sejo, da bi med počitnicami dovolili porabo dodatnega denarja, so zahtevali poslanci vseh strank. A oglasil se je fiskalni svet, ki ga vodi Davorin Kračun in opozoril, da se z državnimi financami ne sme tako ravni in da odločanje na vrat na nos med počitnicami ni modro in v skladu z zakonom. Vlada je povečanje trošenja državnega zdravstva predlagala s spremembo odloka o pripravi proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020.  V imenu SDS je glasovanje proti danes Jelka Godec pojasnila tako: “Danes bo državni zbor z veliko večino sprejel teh teh 35 milijonov pod pretvezo skrajševanja čakalnih dob in lahko boste spet rdečo pentljico zavezali in si dali priznanje na prsi, češ, skrajšujemo čakalne dobe, ki so resen problem v slovenskem zdravstvu, vendar obvladljiv. Ampak ne s takšnimi ukrepi, ki so danes pred nami. Seveda, če bi prejšnja in verjetno tudi sedanja vlada posegli po resnih ukrepih, potem bi bile te čakalne dobe krajše že danes.  Če pogledate osnutek koalicijske pogodbe, ki od včeraj kroži po spletu, torej nove koalicijske pogodbe gospoda Marjana Šarca, in če berete področje zdravstva, lahko ugotovite, da je prejšnja vlada Mira Cerarja na tem delu padla, a besedilo je danes popolnoma isto, kot so ga pred štirimi leti podpisale stranke SMC, SD in Desus, ki tudi danes z LMŠ in Levico podpisujejo enako koalicijsko pogodbo. Torej, naredili niso ničesar in nadaljujejo s tem delom.”

To podpirajo in bodo tudi v prihodnje, a niso

V imenu Levice je glasovanje za odlok napovedal Miha Kordiš, a  niso glasovali tako. Kordiš je povedal: “V istem času, ko se pogovarjamo o 35 milijonih evrov, ki naj jih damo za odpravo čakalnih dob, bo država za nakupe ofenzivnih oklepnih bojnih vozil namenila 306 milijonov evrov in v prihodnjih 30 letih za njihovo vzdrževanje še enkrat toliko. Pridemo do pol milijarde evrov sredstev. Za pol milijarde evrov, ki jih namenimo v zdravstveni sistem bržčas, zaradi čakalnih dob v zdravstvu najverjetneje ne bi bilo več treba sklicevati nujnih in izrednih sej tako pa je očitno še vedno vztrajna politična prioriteta zaveze do Nata ne pa zaveza do zdravja slovenskih državljank in državljanov.  Skratka, v Levici ta odlok podpiramo. Za politike, ki bodo dodatna sredstva namenila zdravstveni oskrbi slovenskih državljank in državljanov, ne pa interesom Nata, bomo sledili tudi naprej v temu mandatu. Hvala.”

Pred glasovanjem je Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) pozvala skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da vsaj en milijon od 35 nameni za posodobitev in namestitev klimatskih naprav v UKC Maribor in to takoj. Popravek odloka, kot so ga popravili, tega ne določa.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu