Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uradno: Kadunc je ukinil Ninamedio, iščejo novega merilca moči strank

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Iz RTV Slovenija so po nekaj dneh, kar sem javnost opozoril, da so ukinili objavljanje rezultatov agencije za raziskovanje javnega mnenja Ninamedia, ki je v lasti in jo vodi Nikola Damjanić, zdaj to tudi uradno potrdili.

Ukinjena Ninamedia najbolj za LMŠ

S uradnim pojasnilom so hkrati posredno zavrnili namige novinarja Bojana Požarja, da je z ukinitvijo Ninamedie generalni direktor Igor Kadunc še dodatno pritisnil na vladajoče, ki mu nikakor nočejo povišati prispevka za RTV. Kadunc je v preteklosti napovedal celo, da bo odstopil, če se za povišanje vlada Marjana Šarca ne bo odločila. A vlada noče in noče.

Iz javnega zavoda RTV Slovenija so sporočili, da bodo rezultate raziskav javnega mnenja še objavljali, a ko pridobijo novega izvajalca z javnim razpisom. Dodatnega varčevanja zaradi ukinitve Ninamedie torej ne bo. Je pa imel Požar morda prav v nekem drugem smislu. Nobena druga agencija v zadnjem letu ni kazala tako dobrih rezultatov LMŠ, ki jo vodi Šarec, kot prav Ninamedia. Primerjava z Mediano, katere rezultate objavljata POPTV in časopis Delo, za zadnjega pol leta je takšna:

Strošek z Ninamedio za RTV zadnja leta ni bil visok, če vemo, da javni zavod obrača krepko več kot sto milijonov evrov. Mesečno so za rezultate raziskave, katere še vedno objavljata dnevnika Večer in Dnevnik, plačevali po 976 evrov.

Za TVS le v času levih in liberalnih vlad

Grafika o poslih Ninamedie z RTV Slovenijo kaže, da je raziskave te agencije javni zavod objavljal le v času levih ali levo liberalnih strank. Na javni zavod imajo vlade in vladajoče koalicije vpliv, ker si določijo zastopnike v nadzornem svetu, vladajoče koalicija pa tudi večino v programskem svetu, ti pa skupaj vplivajo na finančno poslovanje in izbiro najpomembnejših kadrov, ki vodijo zavod.

Zastopnik PS Zorana Jankovića v programskem svetu je bil v preteklosti tudi Nikola Damjanić. In to celo v času, ko je javna TV rezultate te agencije začela objavljati.

Programskim svetnikom zakon prepoveduje sklepanje poslov z javnim zavodom.

Prekinitev sodelovanja so iz RTV Slovenija pojasnili tako:

“Sodelovanje z Ninamedio se je v decembru 2019 izteklo.

Kakovostne raziskave javnega mnenja so v interesu vsakega javnega medijskega servisa, tudi RTV Slovenija.

Ker pa smo kot javni zavod zavezani postopkom javnega naročanja in ker želimo pridobiti najboljšega možnega izvajalca na področju raziskav javnega mnenja, pripravljamo razpis, ki bo vseboval vse strokovne metodološke zahteve, potrebne za kakovostno izvedbo tovrstnih raziskav.”

Zelo nenavadno sliko o pomenu meritev moči strank pa pokaže grafika iz časov pred zadnjimi volitvami poslancev leta 2018, ko smo iz meseca v mesec slišali, da sta na vrhu po priljubljenosti med volivci LMŠ in SD. Potem pa je SDS zmagala z deležem, ki je enak seštevku omenjenih, pa se ni nič dramatičnega zgodilo, da bi se zadnji mesec vse postavilo na glavo:

volitve 2018, primerjava, rezultati, ankete, Mediana, Ninamedia, TVS, POPTV
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu