Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

LMŠ po Ninamedii v zraku še pred tretjimi volitvami

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:35 dop

Po raziskavi agencije Ninameda je po devetih mesecih LMŠ Marjana Šarca spet prehitela SDS Janeza Janša. Spredaj je bila nazadnje nekaj mesecev pred junijskimi volitvami poslancev. Takrat jo po Ninamedii SDS prehitela tudi SD Dejana Židana. A na volitvah poslancev sta potem celo v seštevku LMŠ in SD zaostali za SDS. Naslednjemu nenadnemu vzponu LMŠ smo bili priča oktobra, ko se je po Ninamedii skoraj izenačila s SDS, visoko je bila tudi SD. Bilo je tik pred novembrskimi lokalnimi volitvami. Lokalne volitve so meritev Ninamedia, ko gre za LMŠ, povsem demantirale. So pa potrdile, kar so raziskovalci merili SDS.

Ko so meritve drugje kot volitve

Razkorak med meritvami in rezultati volitev je lahko posledica spretnosti SDS, ki se na koncu na volitvah vedno nekako povzpne ali pa pumpanja volivcev raziskovalcev javnega mnenja pred tem. Pregled lanskih meritev in najnovejše prikazujem tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivcev, kar omogoča primerljivost z rezultati volitev, ki so tudi prikazani v preglednici. Prikazujem zaradi preglednosti odstotke le za šest največjih strank (s klikom na posnetek lahko grafiko povečate) in za rezultate meritev, ki sta jih javno objavljali dve največji televiziji:

Slab rezultat LMŠ na lokalnih volitvah, ki je bil tudi posledica tega, da ta nova stranka ni nastopala niti v vseh največjih občinah, je celo Ninamedii znižal delež te stranke v naslednji meritvi. Nenavadno v tokratni raziskavi Ninamedie je, da jim je poskočila Šarčeva LMŠ, praviloma ta raziskava namreč napihuje predvsem Židanovo SD, ki jim je tokrat v primerjavi s prejšnjo njihovo meritvijo nekoliko padel. To nakazuje, da se morda celo res kaj dogaja v javnem mnenju. Kaj bi to lahko bilo, pa bo mogoče reči šele, ko bodo dostopne še druge raziskave in, po možnosti, še rezultati volitev. Kako velike so razlike v primerjavi z zadnjo lansko raziskavo Mediane za POPTV, kaže dodatna grafika za vse stranke:

Posebnost raziskave Ninamedie je, da praviloma meri in prikazuje le rezultate za parlamentarne stranke. Le pred volitvami in ob posebnih priložnosti se nenadoma pojavijo še dodatne stranke, ki jih Mediana za POPTV ali Parsifal za Novo24Tv merita stalno. Pred volitvami poslancev se je pri Ninamedii pojavil Marjan Šarec z LMŠ, čeprav ni imel poslancev. Zdaj se pa nenadoma pojavlja SLS Marjana Podobnika, ki bo zanimiva na evropskih volitvah. Že tradicija je, da po Ninamediji SNS Zmaga Jelinčiča ostaja daleč pod pragom, bolje pa praviloma kaže SAB Alenke Bratušek. Podatke o rezultatih zadnje raziskave sem črpal iz objave, ki je v celoti dostopna tukaj:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu