Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kaj na sodišču čaka Lidijo Mavretič?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:59 pop

Vinsko kraljico in leta 2004 kandidatko SD za evropsko poslanko Lidija Mavretič in njenega soproga Marko Hranilovič za tihotapljenje migrantov čaka sojenje, ki je že doletelo Muhammada Amina, ki je skupaj s Fadilom Buzokom marca letos z audijem A4 preko meje iz Hrvaške tihotapil štiri Palestince (Ahmeda Mikawija, Mohammada Alburaia, Abeda Basharja in mladoletnega Fares Mikawija, rojenega 2003) in štiri državljane Sirije (Diano Alali, Saragip Edlip, Ossama Alkhalafa in Ahmada Alawada). Dva Palestinca sta vsaj uro in pol uro, dokler jih niso ujeli policisti, prevažala kar v prtljažniku, ostalih šest pa je bilo stlačenih na zadnjih sedežih audija.

Koliko stane tak prevoz?

Amin je skrbel za navigacijo in komunikacijo z neznanimi sostorilci, Buzoku pa je vozil in ni upošteval znakov policije, da mora ustaviti. A jima je policija sledila in sta sčasoma obupala in ustavila. Iz sodbe Aminu, da je kriv, je razviden cenik prevozov za migrante proti Italiji.

Mohammed Alburai je v uradu Fayada v Atenah plačal za prevoz 3.000 evrov, Ahmed Mikawi prav tako v uradu Fayada v Atenah za prevoz štirih oseb, torej zase in tri otroke, 24.000 evrov. Diana Alali je za prevoz od Bihača do Trsta plačala 3.500 evrov na račun Abu Rawada. Koliko sta Amin in Buzoku dobila plačano za tihotapljenje migrantov, pa sodišče ni ugotovilo.

Aminu, ki je v Pakistanu lastnik hiše in parcele, je predsednica senata Klavdija Bercieri konec maja izrekla enoletno pogojno zaporno kazen, ki mu je ne bo treba odsedeti, če v treh letih ne stori novega kaznivega dejanja in še 400 evrov kazni. Zavrnila pa je izgon iz države.

Za takšno kazen se je sodnica odločila, ker je Amin takoj in v celoti priznal krivdo. Tožilstvo je sicer predlagalo leto in štiri mesece nepogojne zaporne kazni in izgon iz države. Sodišče se je za pogojno kazen odločilo, ker Amin še ni bil obsojen. V našo državo pa je nezakonito prišel z mladoletnim sinom, ki je v Italiji. Za azil je zaprosil 27.9. lani. V petih mesecih, dokler ga niso ujeli pri tihotapljenju, ni storil kaznivih dejanj, ugotavlja sodišče. Pri tihotapljenju je pomagal po tem, ko so ga že večkrat prosili za to, a je prej zavračal sodelovanje, pred sodiščem pa je Amin povedal, da ga skrbi za mladoletnega sina, ki je uspel priti do Italije, zaradi pripora po prijetju pa tri mesece ni komuniciral z njim.

Za kaznivo dejanje pomoči pri nezakonitem vstopu v državo je predpisana kazen od leta do osem let zapora, sodišče se je odločil za najnižjo pogojno kazen. Sodišče je sprejelo kot nagib, da je po svoji izkušnji potovanja iz Pakistana želel pomagati kot ljudem v stiski. Kot oteževalno okoliščino pa je sodišče upoštevalo, da so jih v audija stlačili kar osem.

Zavrnili izgon, ker prosi za azil

Za izgon iz države se sodišče ni odločilo. Po podatkih MNZ je Amin 27.9. lani vložil prošnjo za mednarodno zaščito, 26.2. letos jo je MNZ zavrnilno, a je bila zoper odločitev vložena tožba na upravno sodišče, kar zadrži izvršitev odstranitve tujca iz države. Amin je prosilec za zaščito, o katerega prošnji še ni pravnomočno odločeno, sodišče pa je ocenilo, da ne pomeni grožnje nacionalni varnosti ali javnemu redu, kar je pogoj za izgon prosilca za azil. Ker je brez prihodkov in bo moral plačati še kazen, so ga oprostili plačila stroškov kazenskega postopka, sodišče pa je tudi odpravilo pripor.

Na sodbo se je na višje sodišče v Ljubljani pritožil tožilec Jože Jarc, ki je konec junija vztrajal, da bi moralo sodišče namesto pogojne kazni Aminu prisoditi pravi zapor.

Kakšna kazen po vašem mnenju čaka Lidijo Mavretič, lahko odgovorite v anketi:

Kakšna kazen bo na sodišču doletela Lidijo Mavretič?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu