Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Đorđević je izvoljen, Prešiček pa bivši

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2019, 05:25 pop

Državni zbor se je zvečer ekspresno seznanil z odstopom ministra za kulturo Dejana Prešička (SD). Pred tem so po nekaj ostrih kritikah iz desne za podpredsednika vrhovnega sodišča le poslanci vladnih strank (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) izvolili vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. Rezultat glasovanje je bil 41 za in 36 proti. Po strankah je bilo glasovanje takšno:

Ekspresni odhod Prešička

Delo Prešička, ker je tako že odločil premier Marjan Šarec, takoj prevzema minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD), ki bo ministrstvo za kulturo vodil, dokler državni zbor ne potrdi pravega novega ministra za kulturo. Tako hitra seznanitev DZ z odstopom in takojšnje imenovanje drugega ministra, ki bo začasno prevzel delo, nista običajna. Pri prvem ministru, ki je moral odstopiti v tem mandatu, Marku Bandelliju (SAB) se nič od tega ni zgodilo hitro. Kandidat za podpredsednika vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević ni brez podobnosti s Prešičkom, ki je moral odstopiti po samomoru uradnika, ki je moral ministru na njegov konservatorij, kjer je dodatno delal ob ministrskem delu, prevažati instrumente. To najbrž sicer ni bil razlog za samomor uradnika, a sramota za oblast zaradi zlorabljanja javnih sredstev za zasebne posle je bila precejšnja. Đorđević je nekoliko podoben, ker je v letih 2016 in 2017 kot vrhovni sodnik tudi dodatno delal: svetoval je vladi Makedonije. Zraven sodniške funkcije. Kljub opozorilom pomembnih vrhovnih sodnikov, da je to kršitev sodniškega zakona, mu tega dela sodni svet takrat ni prepovedal, kar je takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predlagal.

Zakaj je bilo vroče ob Đorđeviću

Povezan članek o problematičnih plateh kandidature Miodraga Đorđevića

Opozicijskim poslancem pravosodna ministrica Andreja Katič (SD), ko so v odboru za imenovanja vpraševali o tem poslu vrhovnega sodnika v Makedoniji, ni natančno pojasnila, kako je bilo to delo vrhovnega sodnika lahko v skladu z določbami zakona o sodniški službi, ki sodnikom načeloma prepoveduje opravljati druge dejavnosti, dopušča pa nekaj izjem. Podobno se je odgovorom o zakonitosti ravnanja sodnika v preteklosti izmikal že prejšnji pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je v odgovoru na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka (SDS) zapisal, da ni pristojen presojati odločitve sodnega sveta. A potem je Đorđevića, katerega sodniško ravnanje (integriteta) je bilo dilema, predlagal za podpredsednika vrhovnega sodišča. Pred volitvami so poslanci Klemenčičev predlog dvakrat umaknili z dnevnega reda, Katičeva ga je zdaj obudila.Podrobneje o tem pišem v povezanem članku: podjetni-sodnik-dordevic. Je pa Katičeva pred glasovanjem danes pojasnila vsaj, da je imel Đorđevič zamrznjen mandat vrhovnega sodnika šest in sedem mesecev v letih 2016 in 2017, ko je delal za vlado Makedonije.

Razhudila se je Maša Kociper

Nad kritikami kandidata poslanke SDS Anje Bah Žibert pa se je precej razhudila Maša Kociper (SAB), ki je nekoliko zlorabila pojasnjevanje glasu pred odločanjem za polemiko. Povedala je, da sodnika Đorđevića osebno ne pozna prav dobro, a je zanjo pri odločanju ključno, da sta ga podprla sodni svet in vrhovno sodišče, potem se je pa začudila, zakaj Anjo Bah Žibert (SDS) moti ambicioznost Đorđevića. Dejala je: “To je očitno hud greh. Med drugim si je drznil večkrat kandidirati in celo opravljati službo, za katero je dobil dovoljenje v drugi državi.” Po nekaj polemikah s predsednikom Dejanom Židanom (SD), ki jo je opozarjal, da ne sme polemizirati z drugimi poslanci, da lahko pojasni le, kako bo glasovala, je nadaljevala: “Predvsem me je pa zmotil drugi del, ki je bil pa laž. Ministrica je jasno povedala, da ta človek ni soodločal v zadevi PRO plus. To je bilo danes tukaj javno povedano. (…) To je tako nizkotna in nesramna manipulacija, da je to neverjetno. Še posebej, ker je bilo to pred tem večkrat jasno zanikano in ker je tudi ministrica danes povedala, da temu ni tako,” je dejala Kociprova kljub vsem opozorilom Židana.

Kociprova je govorila o primeru, ki je povezan z dogodkom, ko je vrhovno sodišče lani objavilo nenavadno sporočilo za javnost, kako ne bodo več spoštovali vseh sodb ESČP, vodja službe za odnose z javnostmi tam je takrat že bila nekdanja državna sekretarka prejšnjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in partnerka Miodraga Đorđevića Tina Brecelj. Pravosodna ministrica Katičeva je o Đorđevićevi vpletenosti v primer PRO plus opozorila: “Kandidat ni bil član senata in torej ni sodeloval pri sprejemu sodne odločbe, zoper katero je evropsko sodišče za človekove pravice ugotovilo kršitev, bil pa je poročevalec v končni sodni odločbi, s katero je sodišče zavrnilo tožbo PRO plusa zoper odločb agencije za varstvo konkurence in v zvezi s tem ESČP zadeve niti ni sprejelo v obravnavo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu