Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadnji propagandni udarci pred volitvami

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 31/05/2018)

Zadnji teden se je v nekoliko nerodnem položaju znašel Marjan Šarec, ki je radijskem intervjuju razkril, da je imel v srednji lesarski šoli kup popravcev. Jani Möderndorfer je sklical še eno tiskovno konferenco, katere cilj ni bilo raziskovanje bančnih stranpoti, šlo je za propaganda proti SDS.

Za kaj drugega pa bi v tednu pred volitvami? Mediji, ki sodijo pod dežnik vladne koalicije, pa so njegovo igro nadgradili z novimi poskusi diskreditiranja z zgodbami, kako bi naj majhne medije, ki so blizu SDS, finančno podprli investitorji iz Madžarske, ki so povezani s tamkajšnjim odločnim zmagovalcem nedavnih volitev, ki sodi na desno, Viktorjem Orbanom.

Orban je za levičarje seveda velik škandal. Polovica vseh volivcev ga je volila.  To je skoraj desetkrat več kot pred štirimi leti SD ali Levico. Diktatura. Relativno zatišje vlada okoli SD Dejana Židana, kar je nekoliko sumljivo, ker je ta stranka tretji od favoritov volitev, ki pa ima v bilanci velikanski minus in kup neplačanih računov iz kampanj v preteklosti, a – ne sicer neposredno – velik vpliv na medije. Lahko se zaradi diskreditiranja Šarca in Janše še dvigne na površje. Ali pa jih dvignejo. Mediji. Več o neplačanih računih za volilne kampanje SD v preteklosti lahko najdete na povezavi tukaj.

Šarec ne skriva, da je imel težave

Da je imel v srednji šoli kup popravnih izpitov, je Šarec povedal v radijskem intervjuju, pozneje pa se je odzval na čudenje Marka Crnkoviča, kakšna kvalifikacija je to za prihodnjega šefa vlade, na tak način:

 

Šarčev odziv, ko je stvar začela odmevati, je bil najbrž najboljši mogoči. Vsak drugačen odziv bi bil slabši. Opozoril je, da je pozneje šolo končal in tudi akademijo. Dileme, ker kandidira za vodenje celotne skupnosti, relativnemu zmagovalcu volitev praviloma pripade položaj premiera, kar je skrajno zahtevno delo, pa seveda ostajajo. Je dovolj kvalificiran, da ne bo delal resnih napak in zavozil celotne skupnosti, če bo slučajno dobil večino?

Zakaj veliki mediji tega ne opazijo?

Na volitvah odločajo volivci in formalna izobrazba ni potrebna. Je pa prav, da volivci poznajo, kje so pomanjkljivosti kandidatov in pri tem je težava. A ste opazili, da bi te dileme odprli veliki mediji v pogovorih s Šarcem? Sam nisem. Morebiti tudi kaj spregledam. A če niso, je to precejšnja sramota za te novinarje in medije. Je pa delo, ki ga veliki in resni mediji niso opravili, zagotovil Denis Avdič. Zakaj je to pomembno? Ker tudi neopravljeno delo kaže pristranskost v ozadju. Tisto pristranskost, ki jo že nekaj časa poskušajo iz levih medijev, denimo iz Mladine, pripisati medijem, ki so blizu SDS, denimo Novi TV, ki je precej uspešna na spletu, kjer se je uveljavila kot eden najbolj branih medijev. Za medije, ki so blizu SDS, je očitek, da niso povsem nepristranski, nekoliko smešen. Saj ne trdijo, da so. V zadnjih dneh smo priča poskusu spina, kako bi naj iz Madžarske tik pred začetkom kampanje tamkajšnji poslovneži vbrizgavali denar v te mediji. Šlo naj bi za 800.000 evrov. Kako resno ta spin jemljejo na levi, kaže odziv nekdanjega politika LDS Bogdana Biščka, ki je lani v času kampanje za predsednika republike v Odmevih javne televizije predlagal, da bi se Borut Pahor opravičil zaradi pisanj Bojana Požarja o Šarcu. Požar je v teh dneh eden kandidatov proti Šarcu. To je objavil Biščak:


Lastništvo medijev in investicije vanje so v tej državi stvar svobodne gospodarske pobude in investicij iz Madžarske zakon ne prepoveduje. Če je pa novinarje Večera, Mladine in podobne strah, da bi ti investitorji lahko vplivali na medije, ki jih kupujejo, pa bi se morali najprej zazreti sami vase. Član vodstva Foruma 21 Stojan Petrič, ki je z desetkrat več Kolektorjevega denarja kot so ga zdaj našli pri Madžarih, kupil celotno Delo, potem pa zamenjal in odpustil praktično vse ključne urednike in novinarje, tega gotovo ni počel le zaradi humanitarnih razlogov. Tudi Večer ni bil za večjo vsoto od te, ki jo zdaj omenjajo, nujno preprodan sedanjim lastnikom brez političnih razlogov v ozadju. O Mladini pa ptički čivkajo, da ji je zelo blizu javno zdravstvo.

Zakaj se naglo odstavlja urednike pred volitvami?

Ali, če se vrnem k televizijam, vladna koalicija si ni brez razlogov zagotovila velikanske večine v organih upravljanja javne RTV in pol leta pred volitvami predčasno zamenjala odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Tam se obrača, če seštejemo naročnine in oglase, krepko več kot sto milijonov letno. Novinarji, ki pišejo o domnevnih majhnih madžarskih investicijah v slovenske medije, zlorabljajo termine, ko govorijo, da se na ta način financira kampanja SDS. To pa ni res. Uradno se temu, kar počnejo mediji, tudi ti, ki o tem pišejo, reče novinarstvo. Zakon to medijem dovoljuje, ker ustava zagotavlja svobodo govora in tiska. V socializmu pa to res ni bilo mogoče. Tam se je medije strogo nadzorovalo in vse so upravljali “naši”. Partija, torej. Danes Židanova.

Je pa po svoje res hecno, da v tej državi stranki za kampanjo podjetnik ne sme podariti ali posoditi sto evrov, lahko pa kupi cel časopis ali televizijo in ga uporabi za propagando za svoje. A tak sistem so z leve v času vlade Alenke Bratušek uzakonili, da bi onemogočili tekmece in si dolgoročno zagotovili oblast.

Problem za levico je, ker – kot kaže – jim ta sistem ne deluje povsem. Kljub pomoči medijev, ki jih obvladujejo.

Slabo pa bo tudi, če se izkaže, da jim sistem deluje in bo premier postal mož, ki je imel težave dokončati srednjo lesarsko šolo. Se je pa pozneje vsaj popravil. Upam, da dovolj.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu