Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Arsenovičeva kampanja za mestni svet: 17.500 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th marec 2019, 09:39 dop

Župan drugega največjega mesta v državi Saša Arsenovič je za kampanjo za svojo listo porabil 17.500, od tega je 13.009 evrov primaknil iz lastnega računa, za 4.510 evrov je zbral prispevkov, ne razkriva pa imena niti enega donatorja. Toliko je v poročilu o kampanji razkril Arsenovič, ki je za mestni svet kandidiral z lastno listo in zanjo spisal poročilo. Za župana je kandidiral kot kandidat SMC Mira Cerarja.

Dotacije Kanglerju, Arsenoviču ne

O Arsenovičevi županski kampanji bo poročala stranka. Doslej še nobena od večjih strank ni. Takšno pa je poročilo, ki ga je o kampanji svoje liste objavil Arsenovič:

Podobno vsoto stroškov za kampanjo je s 15.705 evri pred štirimi leti prijavil tudi Darko Berlič za kampanjo liste takrat zmagovitega župana Andreja Fištravca. A je bila v poročilu dodatna vrstica, kjer je pisalo “neplačane obveznosti: 15.120 evrov”. Poraba pa torej čez 30.825 evrov. Dejansko pa, kot se je pokazalo pozneje na sodišču, še precej več, ker ni bilo vse plačano iz računa za kampanje. Pri Arsenoviču dodatnih vrstic ni opaziti. Posebnost, da je z lastno listo kandidiral za mestni svet, za župana pa za SMC, bo imela slabe posledice za Arsenoviča in njegovo stranko SMC. Od tega, da imajo župana, za SMC ne bo finančnih učinkov. Dotacije stranke dobijo le od deležev na volitvah v mestni svet. A le stranke. Po dostopnih podatkih Arsenovič ni registriral svoje liste kot stranke in mu dotacije ne bodo pripadle. Glasovi so torej šli v nič. Bo pa dotacije Arsenovič kot župan moral izplačat stranki glavnega konkurenta Franca Kanglerja, ki je bil uspešen s svojo stranko. Letos izplačil še ni opaziti. Rezultat volitev za mestni svet je bil takšen:

Arsenovič ni prijavil doslej najdražje kampanje. Najdražji ostaja Boštjan Trilar, ki je v Kranju nastopal v koaliciji s SAB Alenke Bratušek, ki je prijavil v Kranju najvišjo dovoljeno vsoto: 18.089 evrov. Trilar je plačal
11.224 evrov tudi za kampanjo županskega kandidata Iztoku Puriču, ki je po odstavitvi Marka Bandellija postal minister brez listnice za SAB. Podrobnosti o tem lahko preberete v povezanem članku tukaj.

Bržan investiral več kot Popovič

Ta teden je poročal tudi novi župan Kopra Aleš Bržan, ki je le za kampanjo svoje liste porabil 12.586 evrov, kar je bilo precej več kot je za Koper je naš investiral Boris Popovič s 8808 evri, a je za Popovičevo KJN v mestnem svetu glasovalo več volivcev.

Podobno je krepko več Bržan porabil tudi za župansko kampanjo. Približal se je celo najvišji dovoljeni vsoti, ki je bila v Kopru 16.963 evrov. Podatki za najuspešnejša županska kandidata v Kopru so takšni:

V seštevku je Bržan v Kopru porabil 28.456 evrov, Popovič pa 20.511 evrov. Po teh številkah bi lahko rekli, da je Popovič preveč škrtaril, kar ga je stalo županskega stolčka. A kampanje niso vse in tudi ni gotovo, da uradna poročila kažejo, koliko je bilo v resnici porabljeno za kampanje za spopad. Več o razpletu v Kopru lahko preberete v članku, ki je nastal po poročilu o kampanji, ki ga je pred dvema tednoma objavil Popovič:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu