Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

RTVS na dvanajstinah, lahko Kaduncu spodleti s Štularjem?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 07/02/2019)

Javni zavod RTV Slovenija je brez proračuna in posluje po dvanajstinah, ker generalnemu direktorju Igorju Kaduncu lani ni uspelo dobiti soglasja za svoje finančne načrte. Od junija, ko je obveljal odstop Ljerke Bizilj, so brez pravega direktorja televizije. Čez novo leto sta odstopila dva člana nadzornega sveta. Jutri pa bo jasno, ali bodo dobili vsaj direktorja radia. Programski svet bo v ponedeljek popoldan glasoval o predlogu Kadunca, da bi direktor postal Mirko Štular, ki zadnja leta vodi uredništvo drugega programa radia.

Štularjev problem je Kadunc

Direktor radia Miha Lampreht, ki se mu izteka drugi mandat in generalni direktor televizije Igor Kadunc, ki ima resne težave foto: P.J.

Na razpis za direktorja se je prijavilo pet kandidatov, dve prijavi sta bili popolni. Med Darjo Groznik in Štularjem se je Kadunc odločil za slednjega. Štular bo direktor radia postal, če bo jutri popoldan zanj najmanj 15 programskih svetnikov (od 29). Načeloma ima veliko možnosti: je že zaposlen v javnem zavodu, ima izkušnje, ne velja za desničarja, kar bi ga v levo strukturiranem programskem svetu ustavilo. A predlaga ga generalni direktor Kadunc, ki ima z nadzornim in programskim svetom zadnje čase velike težave. Po odstopu Biziljeve, ki ga je ta razglasila v začetku leta, so mu svetniki poleti zavrnili, da bi televizijo začasno vodil Andrej Stopar, septembra so zavrnili, da bi direktorica televizije postala Katja Šaruga, oktobra pa so v tretjem poskusu za pol leta za začasno direktorico vendarle postavili Natalijo Gorščak. A hkrati se je zapletlo s pripravljanjem finančnega načrta, ki, čeprav je novo leto že mimo, še ni potrjen.

Na dvanajstinah, nadzorniki pa odstopajo

Moral bi biti že nekaj mesecev prej. Javni zavod RTV zaradi tega posluje po dvanajstinah. Povrhu so decembra Kadunca na predlog nadzornega sveta v programskem svetu skoraj odstavili. Za odstavitev je bilo štirinajst svetnikov, proti dvanajst, dve glasovnici sta bili neveljavni. Čez novo leta sta iz nadzornega sveta odstopila Matjaž Rakovec in Aleksander Igličar, ki sta tam zastopala SD in SMC. Rakovec zaradi izvolitve za župana Kranja, Igličar, ki je strokovnjak za računovodstvo, pa je odstopil, kot je zapisal, ker “ni sprememb v vodenju in poslovanju zavoda, ki bi bile po mojem strokovnem mnenju nujno potrebne za izboljšanje poslovanja zavoda. Razprava in glasovanje članov programskega sveta zavoda o odpoklicu generalnega direktorja me je še dodatno utrdila v moji odločitvi za odstop.” Finančni načrt, ki je prvi korak do finančno programskega načrta (brez denarja ni programa), ki bi ga morali že izvajati, ima programski svet na dnevnem redu jutrišnje seje takoj po glasovanju, ali bo Štular direktor radia.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu