Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Desni volivci pretežno k Šarcu ali ostali doma

(Last Updated On: 12/11/2017)
image_pdfimage_print

V primerjavi s prvim krogom je Marjan Šarec v drugem število volivcev povečal za kar 146.131. Precej manj, le za 18.760 glasov, se je popravil Borut Pahor. K Šarcu se je, če opišem nekoliko poenostavljeno, prelila večina glasov preostalih kandidatov iz prvega kroga.

Kam so šli desni glasovi?

Pahor bi v drugem krogu zmagal tudi le z glasovi iz prvega. To pokaže primerjava, da bi zmagal tudi, če bi le ponovil rezultat iz prvega kroga:

V prvem krogu je veljavno glasovalo 752.264 volivcev. V drugem krogu je po podatkih, ki pa še niso dokončni, ker glasovi po pošti šele potujejo proti državi, glasovalo 706.243 volivcev.

Je Pahor res dobil glasove Novakove?

Pahor se je sinoči za podporo zahvalil NSi, a ti podatkih ne nakazujejo, da bi Pahor dobil 54.437 glasov Ljudmile Novak iz prvega kroga. Če bi ohranil svoje volivce in pridobil volivce NSi, bi moral zmagati veliko odločneje. Še manj je verjetno, da bi se k njemu prelilo veliko od 102.925 glasov, ki jih je zbrala Romana Tomc (SDS). Bolj verjetno se zdi, da je te glasove deloma dobil Šarec, deloma pa so ti volivci  ostali doma. Več kot deset tisoč glasov so v prvem krogu zbrali še Andrej Šiško 16.636, Boris Popovič 13.559 in Maja Makovec Brenčič 13.052.

Na volišča je včeraj prišlo krepko manj volivcev kot v prvem krogu in najmanj doslej v drugem krogu sploh. A dodatne glasovnice po pošti in iz posebnih volišč bodo število in delež približale tistemu pred petimi leti, ko smo izbirali med Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

Razplet drugega kroga je bil najbolj tesen v zgodovini predsedniških volitev. Primerjava s preteklostjo pokaže, da je v petih letih Borut Pahor izgubil več kot sto tisoč glasov in zmagal s krepko manjšim številom glasov kot ga je za drugo mesto leta 2002 dosegla Barbara Brezigar.

Marjan Šarec je, če primerjamo, zbral več glasov kot Lojze Peterle leta 2007, ko je hudo izgubil proti Danilu Türku in tudi krepko več kot Türk pred petimi leti. Najboljši rezultat je Šarec tudi včeraj dosegel v okraju Kamnik, kjer ga je volilo 73,5 odstotka volivcev, Borut Pahor pa v svojih domačih okrajih Nova Gorica 1 in 2.  V prvem, okraju je zbral 72,6, v okraju II. pa 71 odstotkov.

Ko gre za enote, v državi jih je osem, je Šarec zmagal v domači enoti s sedežem v Kranju s 55,7 in nekoliko presenetljivo tudi v enoti Ljubljana Bežigrad s tesnih 50,6. V drugih šestih enotah je zmagal Pahor. V enoti Postojna je bilo zanj 63 odstotkov volivcev, drugod manj kot 60 odstotkov.

(Visited 371 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: