Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Desni volivci pretežno k Šarcu ali ostali doma

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th november 2017, 11:55 pop

V primerjavi s prvim krogom je Marjan Šarec v drugem število volivcev povečal za kar 146.131. Precej manj, le za 18.760 glasov, se je popravil Borut Pahor. K Šarcu se je, če opišem nekoliko poenostavljeno, prelila večina glasov preostalih kandidatov iz prvega kroga.

Kam so šli desni glasovi?

Pahor bi v drugem krogu zmagal tudi le z glasovi iz prvega. To pokaže primerjava, da bi zmagal tudi, če bi le ponovil rezultat iz prvega kroga:

V prvem krogu je veljavno glasovalo 752.264 volivcev. V drugem krogu je po podatkih, ki pa še niso dokončni, ker glasovi po pošti šele potujejo proti državi, glasovalo 706.243 volivcev.

Je Pahor res dobil glasove Novakove?

Pahor se je sinoči za podporo zahvalil NSi, a ti podatkih ne nakazujejo, da bi Pahor dobil 54.437 glasov Ljudmile Novak iz prvega kroga. Če bi ohranil svoje volivce in pridobil volivce NSi, bi moral zmagati veliko odločneje. Še manj je verjetno, da bi se k njemu prelilo veliko od 102.925 glasov, ki jih je zbrala Romana Tomc (SDS). Bolj verjetno se zdi, da je te glasove deloma dobil Šarec, deloma pa so ti volivci  ostali doma. Več kot deset tisoč glasov so v prvem krogu zbrali še Andrej Šiško 16.636, Boris Popovič 13.559 in Maja Makovec Brenčič 13.052.

Na volišča je včeraj prišlo krepko manj volivcev kot v prvem krogu in najmanj doslej v drugem krogu sploh. A dodatne glasovnice po pošti in iz posebnih volišč bodo število in delež približale tistemu pred petimi leti, ko smo izbirali med Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

Razplet drugega kroga je bil najbolj tesen v zgodovini predsedniških volitev. Primerjava s preteklostjo pokaže, da je v petih letih Borut Pahor izgubil več kot sto tisoč glasov in zmagal s krepko manjšim številom glasov kot ga je za drugo mesto leta 2002 dosegla Barbara Brezigar.

Marjan Šarec je, če primerjamo, zbral več glasov kot Lojze Peterle leta 2007, ko je hudo izgubil proti Danilu Türku in tudi krepko več kot Türk pred petimi leti. Najboljši rezultat je Šarec tudi včeraj dosegel v okraju Kamnik, kjer ga je volilo 73,5 odstotka volivcev, Borut Pahor pa v svojih domačih okrajih Nova Gorica 1 in 2.  V prvem, okraju je zbral 72,6, v okraju II. pa 71 odstotkov.

Ko gre za enote, v državi jih je osem, je Šarec zmagal v domači enoti s sedežem v Kranju s 55,7 in nekoliko presenetljivo tudi v enoti Ljubljana Bežigrad s tesnih 50,6. V drugih šestih enotah je zmagal Pahor. V enoti Postojna je bilo zanj 63 odstotkov volivcev, drugod manj kot 60 odstotkov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu