Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Konec politične krize, če Janša prevzame oblast

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:59 dop

Zadnji večji poskus preprečiti, da bi danes Janez Janša (SDS) tretjič postal predsednik vlade, je bil včerajšnji izstop Mira Cerarja iz SMC. Cerar je to storil, ker je dan prej od Zdravka Počivalška izvedel, da mu nova vladna koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS ne bo prepustila vodenja državnega zbora.

Ko je Janša rešitev iz težav

A zdi se malo verjetno, da bi Cerar z ostrimi puščicami proti svoji nekdanji stranki, za katero je dejal, da je brez časti in še veliko hudega, lahko dosegel preobrat, onemogočil izvolitev Janše danes in dosegel predčasne volitve čez kakšna dva meseca. Predčasne volitve so cilj, zaradi katerega je januarja odstopil Marjan Šarec in s tem odprl vrata Janši za prevzem oblasti.

Predčasne volitve bi pomenile, da bi bila država vsaj do poletja v politični krizi in brez prave vlade in vodenja, kar bi bilo glede na zelo verjetno epidemijo koronavirusa, ki nas bo doletela, možne težave z migranti in obetajoče se gospodarske težave za državo precej tvegano, če ne celo nevarno.

A čeprav bi to škodilo državi, se Cerar in Šarec še trudita doseči, da bi se Janši zgodilo, kar se je šefu Pozitivne Slovenije (PS) Zoranu Jankoviću, ki so mu po volitvah leta 2012 zmanjkali kar štirje glasovi za izvolitev za šefa vlade. Za izvolitev je nujnih najmanj 46 glasov. Za Jankovića, ki ga je predlagal takratni predsednik Danilo Türk, jih je bilo le 42. Da ne zna šteti do 46, je bilo pozneje slišati nekaj roganja. V Jankovičevi stranki je bila takrat tudi Šarec, pa tudi Alenka Bratušek (SAB). Leta 2012 je padec Jankovića pomenil, da je državni zbor potem izvolil drugega mandatarja: Janeza Janšo.

Položaj je danes drugačen, ker smo že leto in pol po volitvah. Morebiten padec Janše pa bi najbrž vodil v predčasne volitve. Janša bo, tako se zdi, skoraj zanesljivo dobil zeleno luč poslancev za tretjo vlado.

Glasovanje bo popoldan, še bolj verjetno pa zvečer. O mandatarju poslanci glasujejo tajno, ne bo torej točnih podatkov, kako so glasovali posamezni poslanci. Na posnetku je Janez Janša:

Janez Janša (SDS) Foto: DZ/Matija Sušnik

Če bo Janša izvoljen, še ne bo zavladal državi. Začasno bo nekaj časa vlado še vodil Marjan Šarec s svojimi ministri. Dokler poslanci Janši ne potrdijo še ministrov.

Ministri doslej padli le Drnovšku

To se bo zgodilo v kakšnih dveh tednih. V zgodovini so poslanci najhitreje potrdili ministre 13 dni po izvolitvi mandatarja. Enkrat Janezu Drnovšku in enkrat Janši. Rekordno dolgo pa je ministre iskal Drnovšek leta 1997, ko mu je prvi poskus s SD, DeSUS in SNS celo propadel. Trajalo je kar 49 dni, da je le dobil ekipo v sodelovanju s SLS Marjana Podobnika. Šarec je pred letom in pol ekipo ministrov dobil 27 dni po izvolitvi za mandatarja.

Doslej se še ni zgodilo, da po izvolitvi predsednika vlade poslanci ne bi izvolili še ministrov, za kar zadošča navadna večina.

Če se pa zgodi, bo posledica iskanje mandatarja še v drugem in tretjem krogu in če vse to spodleti, bodo predčasne volitve, ki jih poskušata doseči Cerar in Šarec. In še kar nekaj mesecev nestabilnosti in politične krize.

Na posnetku ob podpisovanju koalicijske pogodbe pred letom in pol je ob Šarcu in Cerarju še donedavni šef DeSUS Karl Erjavec:

Marjan Šarec je še predsednik LMŠ, Miro Cerar in Karl Erjavec pa sta že bivša v SMC in DeSUS Foto: P.J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu