Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčev predhodnik Smolnikar kuril denar, Kastelic v Trebnjem kršil zakon

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:26 dop

S 5.790 evri, ki jih je porabil, da ni bil izvoljen za župana Kamnika in še 9.497 za podobno neuspešno listo, je na lokalnih volitvah dramatično ustrelil v prazno Tone Smolnikar, ki je bil župan Kamnika pred premierom Marjanom Šarcem in se je očitno resno nameraval vrniti. A s skoraj šest tisoč evri za prepričevanje volivcev, da je pravi za župana, je dosegel šele peti rezultat v občini. Volilo je tega nekdanjega novinarja vsega 782 občanov. V Trebnjem pa je tamkajšnji župan Alojzij Kastelic v finančnem poročilu, tako se zdi, priznal kršitev zakona. Porabil je s skoraj osem tisoč evri krepko več kot zakon dovoljuje. Če bi šlo za stranko na državni ravni, bi bila posledica ukinitev mesečnih dotacij, kar stranke najbolj boli. Doletela bi jo še krepka globa. Od 7.000 do 20.000 evrov. Za lokalce so po zakonu globe za takšno kršitev nekaj nižje. Od 3.500 do 15.000 evrov.

Smolnikar je šel povsem do meje

Ker je Kamnik majhna občina je zanimivo Smolnikarjeve številke preračunati. Za župansko kampanjo bi, če bi tako trošil na ravni celotne države, porabil 418.882 evrov. Koliko so porabile za svoje županske kandidate velike stranke, te še niso poročale. Na prejšnjih lokalnih volitvah pa se tem vsotam nobena od strank še približala ni. Vsaj v uradnem (priznanem) delu kampanj.Takšni so bili v seštevkih zneski:

Smolnikar je za župansko kampanjo porabil največ med tistimi, ki so do novega leta že objavili poročila o kampanjah. Župan Kamnika po Šarcu je postal Matej Slapar (NSi), ki je v drugem krogu zbral 60 odstotkov (6276 glasov) proti Igorju Žavbiju (LMŠ). To je bil eden večjih uspehov NSi na lokalnih volitvah.

Še višjo vsoto kot Smolnikar je v Trebnjem prijavil Alojzij Kastelic, ki je bil izvoljen v prvem krogu. Za las. Zbral je 50,49 odstotka glasov. A Kastelic je visoko vsoto prijavil za kampanjo svoje liste svetnikov. Tako se zdi po poročilu.

Kastelic priznal kršitev zakona

Njegova težava bo, ker je dramatično presegel omejitev najvišje porabe, ki jo določa zakon za njegovo občino za županske kampanje pri 2.500 evrih, za svetniške pa pri slabih štiri tisoč evrih. Ni težko izračunati. Za svetniške kampanje je dovoljenih 40 centov na volilnega upravičenca. Za županske kampanje 25 centov. Upravičencev v Trebnjem je bilo 9.988. Da je porabil precej več kot dovoljuje zakon, je Kastelic priznal tako:

Celo, če bi poročilo skupaj predstavljalo svetniško in župansko kampanjo, bi bilo preveč. Poslovanja na lokalnih volitvah računsko sodišče ne pregleduje in kršitelji se pogosto izognejo kaznim. Naredijo pa revizorji občasno izjemo, če mediji opozorimo na nepravilnosti. A mediji povečini ne analizirajo teh poročil, ker je to zapleteno delo, ki zahteva znanje in ni poceni. Pa še zameriš se. Pred štirimi leti so revizorji opravili izredni pregled, ko sem po volitvah razkril, da tedanji mariborski župan Andrej Fištravec ni plačal polovice računov. Več kot 30.000 evrov ni poravnal njegov organizator kampanje za listo svetnikov in župana. Smolnikar je šel do meje dovoljenega, ki je bila v Kamniku za župansko kampanjo 5.880 evrov. Najvišji zneski doslej že prijavljenih županskih kampanj so takšni:

Smolnikar ni “škrtaril” niti pri denarju za svojo listo. Prijavil je 9.497 evrov težko kampanjo za listo. To je tudi povsem na meji dovoljenega v občini. A tudi ta denar je šel večinoma v nič. Povratek na vrh Kamnika mu je spodletel. Priborila si je njegova lista namreč s podobno slabim rezultatom kot Smolnikar en sam sedež v občinskem svetu.

Po zakonu kandidatom še ne bi bilo treba poročati. Po volitvah imajo štiri mesece časa, da zberejo denar in poravnajo vse račune. Po tem morajo zapreti posebne račune in v dveh tednih poročati o poslovanju. A številni to storijo hitreje. Med hitrimi doslej ni bilo županov največjih mest Zorana Jankovića (Ljubljana), Saša Arsenoviča (Maribor) ali Bojana Šrota (Celje) in velikih političnih strank.


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu